Política 17/06/2015

Els crítics s’activen per forçar un congrés extraordinari d’Unió

"Això ha d'anar ràpid", asseguren els sobiranistes del partit, que apugen la pressió per incloure la independència al programa

Oriol March
1 min
Antoni Castellà, membre del sector crític independentista d'UDC, atenent els mitjans avui després de la reunió de la direcció del partit / ACN

BarcelonaNomés acabar el comitè de govern, els crítics d’Unió van expressar la seva voluntat de demanar un congrés extraordinari que determini dues coses: si el partit s’ha de presentar per separat de CDC i si cal portar la independència al programa. "Ja ens estem activant, això ha d’anar ràpid", assenyalen fonts dels sobiranistes, que amb els estatuts a la mà indiquen tres maneres de forçar-lo: a petició del comitè de govern –complicat–, a petició de més d’un 25% dels afiliats del partit –més factible, tenint en compte els resultats de la consulta interna– i per acord de tres assemblees intercomarcals.

Els resultats de la consulta interna són la branca a què els sobiranistes s'aferren per ser optimistes envers la celebració d'un congrés extraordinari. "Dins la gamma del no, hi ha gent que ho reclama", sostenen les fonts consultades, que expliquen que dins del sí "també hi ha gent que se sent enganyada". "S'ha vist que hi ha una agenda oculta", ha apuntat.

El conclave extraordinari s’hauria de convocar "amb una anticipació mínima d’un mes a la data fixada per a la seva celebració". En les reunions extraordinàries del congrés nacional només es poden tractar els punts que el consell nacional hagi inclòs en aquesta convocatòria.

La idea és arribar al consell nacional d'aquest dissabte amb la maquinària preparada, bàsicament perquè els terminis obliguen a accelerar els temps per no fer saltar un hipotètic congrés al mes d'agost. Només quedaria un mes per a les eleccions plebiscitàries i pràcticament no hi hauria temps per a res.

stats