Política 07/04/2018

Cs posa en via morta la moció de censura a Cifuentes

El PP li accepta la comissió d’investigació i així el partit taronja podrà votar ‘no’ a la moció del PSOE

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cristina Cifuentes arribant a Sevilla / EFE

SevillaCiutadans va trobar ahir el desllorigador per poder evitar tombar la presidenta de la Comunitat de Madrid i alhora treure rèdit de la debilitat de Cristina Cifuentes arran de la polèmica pel seu màster presumptament fals. El partit taronja va donar un ultimàtum al PP perquè accepti la comissió d’investigació a l’Assemblea de Madrid sobre l’assumpte, o demanarien la dimissió de la presidenta. El PP va acceptar la comissió amb matisos, fet que permet a la formació presidida per Albert Rivera arribar a la moció de censura que ja han registrat els socialistes madrilenys amb l’excusa per votar no : esperar fins que es resolgui la comissió d’investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta madrilenya es va tornar a convertir ahir en protagonista de la convenció que el PP celebra a Sevilla, on va rebre el suport d’una part de la platea. Entre el públic, a primera fila, l’únic pes pesant popular que la va escoltar va ser la número dos del partit, María Dolores de Cospedal. La secretària general popular, que manté un enfrontament soterrat amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que al seu torn està enfrontada a Cifuentes, va aplaudir les paraules de la presidenta madrilenya, que va reconèixer que aquests últims dies estan sent “durs”. En un moment en què els suports dins del partit flaquegen -ahir el president popular, Mariano Rajoy, va evitar transmetre-li el suport personal i es va limitar a traslladar-li el del partit-, la presidenta madrilenya va afirmar que se sentia “orgullosa” de militar al PP, malgrat el comportament d’“alguns” membres de la formació que “avergonyeixen molts militants”.

Vot de confiança amb límits

Fonts populars van explicar que la direcció del partit ha donat a Cifuentes un marge de confiança. Fins ara, tot i l’allau d’informacions que apunten que el seu màster va ser aconseguit amb notes falses -inclosa la confessió del director de la titulació que l’acta de presentació del treball final de màster va ser falsificada- i que el cas ja està judicialitzat, la defensa aferrissada de la legitimitat de la titulació que ha mantingut la presidenta madrilenya provoca que els dirigents populars encara no s’atreveixin a demanar-ne el cap.

Aquest vot de confiança de Génova, però, té un límit, i les mateixes fonts van avisar que si continuen apareixent informacions concloents que apuntin a la falsedat del màster la situació podria canviar. Ahir Cifuentes va participar en un dinar amb diversos membres de l’executiva, i hi va mantenir un perfil baix, en contrast amb les declaracions públiques més enceses, segons fonts presents en la trobada.

El suport del PP madrileny a la comissió d’investigació de Cs li dona un cert marge. A més d’avortar l’èxit de la moció de censura plantejada pel PSOE, i que proposava Ángel Gabilondo de candidat, obre un període perquè la polèmica perdi presència als mitjans. El PP va matisar que donarà suport a la comissió sempre que es compleixi el reglament de l’Assemblea de Madrid. Una clàusula que fins i tot dona opció a votar a favor de la seva creació, però a evitar a posteriori que entri en funcionament si es detecten errors de forma. Els interessos coincidents entre Ciutadans i el PP salven, de moment, Cifuentes.

stats