Cuixart fa una crida als partits a no "malbaratar" el resultat "històric" del 14-F

El president d'Òmnium reclama a l'Estat que negociï l'autodeterminació i l'amnistia: "Som més i estem més legitimats que mai"

i
Gerard Pruna
2 min
Jordi Cuixart en l'acte d'aquest diumenge sobre l 14-F

BarcelonaEls resultats del 14-F són una fita per al sobiranisme i no es poden malbaratar. En plena negociació de la investidura entre ERC, Junts per Catalunya i la CUP -i en menor mesura els comuns-, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha volgut llançar aquest diumenge un missatge d'alerta als partits. Per subratllar l'oportunitat "històrica" que, al seu parer, suposa la majoria absoluta en vots i en escons que va obtenir l'independentisme fa una setmana, Cuixart s'ha rodejat de representants del que podríem considerar un fil roig del sobiranisme a Catalunya. Cares visibles de la lluita independentista des del franquisme fins als nostres dies. Un homenatge, ha dit Cuixart, al sobiranisme "des que era una opció minoritària, ignorada i perseguida, fins avui, quan és l'única opció real al país però segueix sent perseguida per l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs breu des del Museu Marítim de Barcelona, el president d'Òmnium ha subratllat que les eleccions del 14-F són una victòria per al moviment sobiranista, i ha reclamat als partits prendre el relleu d'aquesta lluita i actuar amb responsabilitat. "Ara és als partits a qui correspon assumir aquesta responsabilitat com a pròpia i actuar una vegada més amb ambició d'estat, amb molta més ambició d'estat", ha remarcat. Per això, ha defensat la necessitat de construir un projecte al voltant dels "grans consensos de país".

Acte d'Òmnium Cultural pel 14-F

Cuixart, però, ha volgut posar deures també a l'estat espanyol, al qual ha demanat que observi amb atenció els resultats de les eleccions catalanes i mogui peça per resoldre el conflicte català. Segons el president d'Òmnium, que està pendent que el jutge de vigilància penitenciària resolgui si suspèn o no el seu tercer grau, "les urnes han tornat a fer una esmena a la totalitat a la voluntat repressora de l'Estat", ha subratllat que ara l'independentisme ja ha superat el 50% dels vots i ha exigit als poders espanyols que entenguin que la repressió no servirà per frenar l'independentisme. "No us n'heu sortit. Heu fracassat. No ens heu pogut vèncer. Seguim dempeus i avui som més i estem més legitimats que mai", ha dit. Davant d'això, ha tornat a posar sobre la taula la importància d'abordar d'una vegada el debat de l'amnistia i de l'autodeterminació.

El fil roig de la lluita sobiranista

Per subratllar la importància "històrica" dels resultats del 14-F, Cuixart s'ha rodejat aquest diumenge de cares visibles de la causa durant molt anys, des d'aquells que van fer-ho des de la clandestinitat del franquisme com Àngels Baldó, Agustí Alcoberro, Jordi Porta, Eliseu Climent, Gabriela Serra o Magda Oranich, fins als que van prendre el relleu en els primers anys de la democràcia -com Carles Campuzano, Àngel Colom, Joan Manuel Tresserras o Núria Cadenes-, els que van liderar les primeres grans mobilitzacions independentistes del segle XXI -Mònica Sabata, Elisenda Paluzie, Joel Joan o Toni Infante- i els que van prendre el testimoni des d'un nivell més institucional amb la consulta del 9-N -Francesc Homs, Irene Rigau o David Companyon- o l'1-O, amb Meritxell Borràs, Josep Maria Cervera, Marta Sibina o Julià de Jòdar. Noms que, segons Òmniun, els partits sobiranistes han de tenir ara ben presents mentre negocien la investidura del proper govern de la Generalitat.

stats