Cuixart, sobre la seva abraçada amb Iceta: "No vull que la llavor de l'odi i el rancor germini"

El president d'Òmnium avisa que "l’indult serà efímer com ho va ser el tercer grau"

2 min
Jordi Cuixart amb Miquel Iceta.

El màxim dirigent d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha justificat la seva abraçada amb Miquel Iceta durant l'acte de presa de possessió de Pere Aragonès com a president de la Generalitat, que va generar polèmica a les xarxes, dient que no vol que "la llavor de l'odi i el rancor germini". "Quan veig Iceta l’abraço per la voluntat de l'independentisme de construir un sol poble i perquè jo no em vull confrontar amb els demòcrates de Catalunya", ha dit el líder de l'entitat en una entrevista a RAC1 des de la presó, per rebatre les crítiques que ha rebut de part de l'independentisme per aquest gest. "L'odi no ens portarà enlloc. Jo no cauré en aquest parany. Cal actuar amb més empatia que mai", ha afegit. Després de subratllar l'ampli suport electoral que tenen els socialistes, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, Cuixart ha dit que el PSC té un "paper clau" en la resolució del conflicte polític i que cal aprofundir en la via del "diàleg" i la "concòrdia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, el president d'Òmnium ha evitat tenir cap paraula d'agraïment al president espanyol, Pedro Sánchez, per la seva voluntat de concedir els indults als presos polítics. En aquest sentit, ha recordat que porta "més temps a la presó amb Sánchez que amb Mariano Rajoy" i que el "to de distensió" de Sánchez ha d'anar acompanyat per una aposta ferma per "un diàleg sincer" que inclogui el dret a l'autodeterminació. Així mateix, ha denunciat el paper del PSOE durant l'octubre del 2017. "Ha estat poc responsable, perquè l'1-O reclama la dimissió de Rajoy i el 3-O s’alinea amb el rei", ha etzibat abans de concloure que "ha fet seguidisme de la dreta" i que "ara no s'ha d'estranyar que hi hagi una revolta interna" contra els indults perquè "ha alimentat aquest clima".  

Cuixart, que ha tornat a refusar l'indult, ha deixat clar que es ratifica en la seva declaració al Suprem quan va dir que "ho tornaria a fer", que ha servit d'argument al tribunal per posicionar-se en contra dels indults per falta de penediment. "Em ratifico en el que vaig dir al Suprem. La resolució del conflicte no passa per una mesura de gràcia com l’indult i no l’hem demanat, però el que més em sorprèn és que m'acusin de tenir una actitud antidemocràtica, com queda recollit a l’informe, per haver exercit drets fonamentals", ha reblat.

Tot i admetre que els indults permetrien "acabar amb el dolor" que implica estar tancat a la presó, Cuixart ha insistit que no és la solució. "És tancar en fals la situació que estem vivint, perquè què fem amb els exiliats i els altres represaliats?", s'ha preguntat. També ha apuntat que la justícia, a través de la sala tercera del Suprem, els podria revocar. "L’indult serà efímer com ho va ser el tercer grau, el Suprem està revisant la condemna a l’alça", ha ressaltat. Així, ha remarcat que el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, ja ha dit que "els indults no tenien cap recorregut" en un context, ha denunciat, en què l'alt tribunal "s'ha erigit com el garant de la unitat d’Espanya". Davant d'aquest escenari, el president d'Òmnium ha fet una crida a "crear les condicions per acordar una estratègia compartida" entre tots els actors independentistes per fer front a la repressió i exercir l'autodeterminació.

stats