Política 06/06/2013

El culebrot del PSC pel relleu a l'alcaldia de Sant Adrià de Besòs

L'anunci de Jesús María Canga de renunciar a l'alcaldia divideix el partit per la seva successió

Sara González
2 min
Sito Canga ha estat alcalde de Sant Adrià del Besòs durant 17 anys / ACN

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } L'anunci de la renúncia de Jesús María Canga a l'alcaldia de Sant Adrià del Besòs ha fet aflorar la guerra interna del PSC local per la seva successió. El partit està literalment dividit entre els partidaris de Joan Callau, tercer tinent d'alcalde i que finalment serà el successor, i els qui defensen que sigui Isabel Marcuello, fins ara la número dos de Canga, la nova alcaldessa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Canga renunciarà al càrrec el proper 14 de juny després de 22 anys a l'Ajuntament, els últims 17 com a alcalde. Plega, diu, per “esgotament” i perquè les discrepàncies dins del mateix grup municipal per la seva successió no han fet altra cosa que anar 'in crescendo'. I és que lligar el relleu no ha està sent un procés precisament pacífic.

Quan l'encara alcalde va anunciar al seu equip que plegava, es va celebrar una votació de l'executiva local per escollir nou batlle entre Callau i Marcuello. Finalment es va imposar Callau, el candidat que, segons fonts del PSC, té el vistiplau del carrer Nicaragua per encapçalar l'Ajuntament. Va guanyar la tria per 14 vots a 10, però l'entorn de Marcuello denuncia que es va permetre votar unes cinc persones que no són membres de l'executiva, però que són dirigents destacats dins el partit. Tot i això, fonts del nucli dur del PSC neguen que s'hagi intervingut des de la direcció nacional del partit. “És un tema totalment local”, afirmen.

Per altra banda, segons expliquen dirigents del PSC, Marcuello "s'autoconsidera la número dos" de Canga, però en realitat “té pocs suports”. Fins i tot hi ha qui l'acusa d'haver actuat de forma “bruta” prometent “càrrecs o subvencions” a alguns socialistes que ara formen part del seu grup de partidaris.

Sigui com sigui, al proper ple del 14 de juny Callau rebrà la vara d'alcalde i serà ell qui haurà de capitanejar un grup dividit fins a les properes municipals. En tot cas, tindrà l'oportunitat de tornar-se a enfrontar a Marcuello a les primàries que haurà de celebrar el PSC local per triar el candidat a les eleccions municipals del 2015. Les tensions i discrepàncies internes, però, no seran un bon company de viatge per a un PSC que encara conserva la majoria absoluta a Sant Adrià del Besòs i que a les properes municipals haurà de fer mans i mànigues per recuperar el terreny perdut a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

stats