Política 21/01/2021

Cunillera diu que aniria "tranquil·la" a votar el 14-F, però admet que ella ho faria per correu

Insisteix que el Procicat no ha endurit les restriccions i "si pot votar el Barça també pot votar el ciutadà"

Xavi Tedó
3 min
Cunillera diu que aniria "tranquil·la" a votar el 14-F, però diu que ho faria per correu

BarcelonaLa delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha dit avui en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 que ella no té cap por de les conseqüències que pugui tenir en la pandèmia votar el 14-F després que el TSJC hagi tombat el decret de la Generalitat per ajornar al maig els comicis. "Jo aniria tranquil·la a votar perquè estic segura que el Govern prendrà totes les mesures oportunes", ha opinat la dirigent socialista, però més tard ha admès que ella ho faria per correu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre una possible baixa participació als comicis per la pandèmia, Cunillera ha avisat que "no serà pels mitjans que s'han habilitat" i ha "recordat que "la persona que tingui por d'anar a votar ho pot fer per correu fins al 12 de febrer". "S'estan donant totes les facilitats", ha insistit per remarcar que la votació no s'hauria de veure afectada per la crisi sanitària. Així mateix, ha ofert suport logístic al Govern per tirar endavant els preparatius electorals i, d'aquesta manera, garantir que tot sigui a punt si finalment les eleccions catalanes se celebren el 14 de febrer. "Si necessitessin alguna cosa i ens demanessin qualsevol ajuda, ja li dic avui que ja la tenen", ha exposat.

Tot i reconèixer que "les eleccions s'han de poder fer amb normalitat", ha recordat que "el Procicat no ha endurit les restriccions" i ha afegit que ella es guia pel que diu aquest òrgan. "Les mesures del Procicat són les mateixes, només les han allargat", ha destacat. També ha posat l'exemple del Barça, que farà eleccions al març per no demorar-les. En aquest sentit, Cunillera ha assenyalat que a les eleccions al Parlament hi haurà molts més punts de votació per rebatre que no es poden comparar totes dues convocatòries electorals.

Malgrat que el govern espanyol no s'havia mullat els últims dies sobre el tema, a diferència de quan es van ajornar amb declaracions de diferents ministres que criticaven l'ajornament, Cunillera ha defensat avui la celebració de les eleccions "com més aviat millor" perquè "la democràcia no es pot aturar i una situació tan complexa requereix un govern fort". "I l'espectacle que estem veient dins del Govern no ajuda a la tranquil·litat dels ciutadans", ha afegit.

Recorda que Aragonès o Vergés també es presenten als comicis

Davant les crítiques pels suposats interessos partidistes del PSC per la seva oposició a l'ajornament, Cunillera ha dit: "Potser els que les ajornen també en tenen, d'interessos, perquè no es facin ara". "Potser hi ha qui vol suspendre les eleccions perquè es pensa que les perdrà", ha opinat en relació als retrets de bona part dels partits catalans als socialistes, als quals acusen de voler aprofitar el cop d'efecte que ha suposat la candidatura del ministre de Sanitat Salvador Illa per fer els comicis com més aviat millor. La delegada ha avalat que Illa segueixi com a ministre tot i ser el cap de llista del PSC i ha apuntat que el vicepresident Pere Aragonès o la consellera de Sanitat, Alba Vergés, també es presenten als comicis. "Demano la mateixa vara de mesurar per a tots", ha conclòs.

La dirigent socialista també ha avisat que el govern espanyol estudiarà els indults als presos polítics seguint "els tràmits habituals" i que es fa "al marge del procés electoral". "El govern espanyol no tramitarà els indults en funció d'una convocatòria electoral", ha deixat clar. Pel que fa a la reforma del delicte de sedició, Cunillera ha matisat que ella no és membre de l'executiu, però que té constància que requereix "un munt d'informes" que allarguen el procediment.

stats