Política 29/09/2016

La CUP es mostra disposada a aprovar els pressupostos però reclama veure'ls abans i que no siguin iguals que els del juny

Anna Gabriel assegura que el sí a Puigdemont no dóna "carta blanca" al Govern per iniciar una "pressió política" als anticapitalistes

Laia Vicens
2 min

BarcelonaLa CUP arribava avui a la votació de la qüestió de confiança amb l'amenaça de noves eleccions si no aproven els pressupostos de l'any que ve. L'advertència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat replicada amb prudència per part de la CUP, que malgrat estar disposada a aprovar els comptes no ha assegurat el seu vot a favor. "El sí d'avui no els dóna carta blanca per emprendre una pressió política que pretengui obligar ningú a aprovar uns pressupostos en què no creu", ha avisat la diputada de la CUP Anna Gabriel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem disposats a donar suport als pressupostos, però no votarem abans de veure'ls i si reprodueixen els mateixos que al juny", ha insistit la representant anticapitalista, que ha utilitzat un to conciliador amb el Govern. Així, ha recordat a l'executiu que la CUP "mai va rebutjar la possibilitat de donar suport als pressupostos" per a aquest any (la CUP va acabar presentant-hi una esmena a la totalitat, com la resta de l'oposició), i ha insistit que aquest cop tampoc "rebutjarem d'entrada uns pressupostos que permetin cloure la legislatura". "Treballem, culminem la legislatura", ha reclamat.

"Els pressupostos poden ser una eina molt necessària per portar la legislatura a bon port, però no qualsevol pressupost", ha dit Gabriel, que ha demanat que distribueixin la riquesa, posin "dics de contenció a les polítiques d'aprimament dels servis públics i de privatització" i siguin una eina per "guanyar el referèndum". La representant cupaire, com ahir va fer Puigdemont, ha definit els pressupostos com un element "clau" en el tram final del procés i ha dit que espera que els comptes "contribueixin a construir la cadena de confiances" que ahir va demanar el president.

"La idea d'independència ha d'estar associada a la idea de progrés i no a beneficiar i protegir els interessos d'unes elits", ha demanat, i ha afegit que "governar bé" significa "posar tots els mecanismes al servei de l'autodeterminació".

"No hi ha substitutiu al referèndum"

Gabriel ha aprofitat la seva intervenció per plantejar quina seria la millor pregunta per al referèndum. "Vol que Catalunya esdevingui una república independent? Sí o No". En aquesta línia, ha avisat que "no hi haurà via pactada" perquè cap partit amb possibilitats de governar l'Estat permetria un referèndum. "Insistiu en la via pactada, per a nosaltres és una via inexistent", ha dit a Junts pel Sí, a qui ha avisat que insistir en la consulta acordada pot "desactivar la fortalesa de la mobilització" i podria "situar l'imaginari col·lectiu en una lògica subordinada". "La via pactada és cosa vostra. En el camí de la subordinació no ens hi trobareu. Nosaltres anirem posant efectius a la trinxera de la democràcia, que és la de la unilateralitat", ha explicat.

i ha deixat clar que la CUP no renunciarà a la convocatòria d'un referèndum. "No hi ha substitutiu: ni consulta, ni procés participatiu, ni noves eleccions plebiscitàries ni constituents", ha advertit, i ha fet una crida a "fer el que calgui" per defensar el referèndum. Gabriel ha demanat que en el debat de política general, que se celebrarà la setmana que ve, es fixi la data concreta de la votació.

stats