Política 09/10/2017

La CUP insisteix en la DUI: "Tot el que hem de fer està escrit a les lleis del referèndum i de transitorietat"

Salellas remarca que només podrà ser possible la mediació si Catalunya es defineix com un estat

Aleix Moldes
2 min
Els diputats de la CUP Benet Salellas i Albert Botran, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEn els últims set dies, la CUP ha sortit tres vegades a la sala de premsa del Parlament per reclamar que es compleixin les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Els cupaires han negat que internament el Govern els hagi fet arribar una proposta per ajornar la DUI, però han mostrat dubtes respecte de les posicions públiques que han defensat els últimes dies la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i, en un article a l'ARA, el conseller d'Empresa, Santi Vila. "Tot el que ha de passar està escrit, i ni nosaltres ni bona part del país entendria que això no es fes així", ha opinat aquest dilluns el diputat Benet Salellas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plenes negociacions per saber quin serà el missatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el ple d'aquest dimarts, els cupaires han remarcat una i altra vegada que el full de ruta va quedar definit en les lleis de desconnexió i que ara és el moment de declarar la independència de Catalunya. "L'acord amb JxSí ja es va fer. Es diu llei de referèndum, que vam aprovar conjuntament, on s'estableix que el resultat del referèndum és vinculant", ha afegit Salellas. En compliment d'aquesta llei, després de la declaració d'independència entraria en vigor la llei de transitorietat, que substituiria la Constitució espanyola com la "norma suprema" de l'ordenament jurídic català.

La CUP no té "cap motiu" per pensar que el Govern no complirà amb els acords i, per tant, estan convençuts que aquest dimarts Puigdemont declararà la independència. Salellas ha demanat "perdó" a la ciutadania per no donar detalls de com es farà i ho ha justificat amb "l'estat d'excepció" que es viu a Catalunya. "Si ho féssim públic, el PSC aniria ràpidament a posar un recurs al Tribunal Constitucional", ha explicat el diputat cupaire, tot recordant que això va ser precisament el que van fer els socialistes la setmana passada per aturar el ple inicialment previst per dilluns.

Salellas ha apuntat que el document que negocien amb el Govern encara no estava tancat aquest dilluns al migdia. Els cupaires han demanat que s'afegissin diverses aportacions i reconeixen que l'executiu ha volgut introduir diferents apel·lacions a la mediació internacional aprofitant l'interès que ha suscitat a Europa i al món el referèndum de l'1-O –especialment per les càrregues policials–. En tot cas, Salellas ha recordat que ells no estan a la taula de direcció del Procés, on sí que hi ha ERC i el PDECat, i també les entitats sobiranistes. "No és una situació que ens agradi", ha reconegut el diputat anticapitalista.

Sigui com sigui, en opinió de la CUP, la declaració d'independència que aquest dimarts hauria de fer Puigdemont no hauria de ser "per res simbòlica, ni retòrica ni accessòria". "És una declaració important que ens permet situar-nos d'igual a igual amb Espanya", ha assenyalat. Precisament l'autoproclamació de Catalunya com un estat independent seria, en opinió dels anticapitalistes, l'única opció que Espanya acceptés una mediació internacional.

stats