Política 29/01/2016

La CUP avisa a JxSí que no admetrà "xantatges" amb els pressupostos i no els aprovarà si són "injustos"

La formació celebrarà una Assemblea Nacional durant la primavera i obre la porta a fer coincidir les eleccions constituents amb un referèndum d'independència

Laia Vicens
4 min
Anna Gabriel (CUP), durant el míting a Gavà / ACN

BarcelonaLa CUP no aprovarà els pressupostos que presenti el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, si són "injustos". Així ho ha assegurat aquest divendres la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, que ha admès que les paraules del líder d'ERC, en què avisava que els comptes no respondran a les necessitats dels ciutadans, posen les coses difícils perquè la formació de l'esquerra anticapitalista doni llum verda als comptes. "Tal com ho va presentar Junqueras, diríem que això no ho podem aprovar de cap manera", ha resumit en una entrevista a 'Els matins' de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha avisat Gabriel, la CUP espera que els números del nou govern modifiquin alguns gravàmens, els interessos del deute i s'eliminin determinades partides "sobreres". En aquest sentit, ja ha avisat que encara que preveu un nou episodi de l'anomenat "pressing CUP", la formació no admetrà "xantatges" amb els comptes perquè el pla de xoc –que ha titllat d'"insuficient"– és aplicable encara que no s'aprovin uns nous pressupostos. A més, ha reclamat obrir el debat sobre la recuperació de l'impost de successions perquè "qui més té pagui una mica més".

"Les vacil·lacions no ajuden"

La diputada de la CUP ha lamentat les "vacil·lacions" al grup parlamentari de Junts pel Sí pel que fa al full de ruta cap a la independència, sobretot pel que fa a la data de la desconnexió. Encara que ha reconegut que aquestes discrepàncies "no ajuden gaire", les ha atribuït al fet d'estar impulsant un procés "excepcional". Gabriel ha reivindicat el full de ruta pactat entre la CUP i Junts pel Sí, que preveu una declaració d'independència en 18 mesos. "Esperem que no es mogui res del que havíem abordat. És vigent", ha avisat.

Per això, Gabriel ha censurat la nova nomenclatura usada per la portaveu del Govern, Neus Munté, que va parlar de "declaració d'intencions" i no d'independència. "De declaracions institucionals i simbòliques el Parlament n'ha fet desenes, però ara estem en una fase de fets i concrecions d'aquesta desconnexió", ha assegurat. De fet, ha reconegut que al seu partit li haurien agradat "més moments de ruptura per dibuixar la voluntat de desconnexió", així com més evidències de "l'embat envers l'Estat". I en un clar avís a Junts pel Sí, la portaveu cupaire ha afirmat: "No donarem suport a dilacions innecessàries ni alimentarem el processisme".

"Reserves" sobre el nou Govern

Les advertències al Govern, però, no han acabat aquí. Gabriel ha admès certa "complicitat" de la CUP vers el nou Govern presidit per Carles Puigdemont, però no ha amagat que l'esquerra independentista veu amb "alertes i reserves" les polítiques que pugui aplicar el nou Govern.

De fet, no ha amagat que els cupaires estan "inquiets" per alguns dels nomenaments, com per exemple en Territori i Sostenibilitat, que dirigeix Josep Rull, i en Educació, que dirigeix Meritxell Ruiz, que va ser mà dreta d'Irene Rigau. A més, també ha mostrat la seva "inquietud" pel que pugui passar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en relació amb el "repartiment de càrrecs" entre CDC i ERC.

Assemblea de la CUP la primavera

Al seu torn, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha avançat en una entrevista a 'La Xarxa' que la formació prepara una assemblea nacional per a l'abril o el març, després de les pugnes internes arran del debat sobre la investidura d'Artur Mas. "Encara no hi ha data tancada. Es parlarà de si cal reorganitzar el partit, de quins continguts hem de donar al procés constituent. Encara no hi ha ordre del dia però no tenim cap problema a fer autocrítica i si alguna cosa no ha funcionat, la canviarem per millorar-la", ha explicat.

Una de les qüestions que debatran precisament és el full de ruta pel qual apostarà la CUP i que haurà de negociar amb Junts pel Sí. "Ara hem de fer la carcassa i en un moment haurem de fer un pas més i fer aquesta declaració [d'independència], quan començarà el procés constituent i cal decidir ara quan es legitima aquest". "En quin moment fas el referèndum. Abans de les eleccions constituents, al mateix moment que les eleccions?", s'ha preguntat, obrint la porta a fer coincidir una consulta amb els comicis o fer-la fins i tot amb caràcter previ, per legitimar la desconnexió.

En tot cas, Boya troba "precipitat" que CDC i ERC ja parlin "d'una declaració d'intencions", quan encara no s'han "posat a treballar en les comissions sobre aquest tema", també comptant amb les entitats sobiranistes. En tot cas, veu igualment "precipitat dir que en 18 mesos serem independents", ja que "poden passar moltes coses, hi ha els pressupostos, la tramitació parlamentària de les lleis [de transitorietat jurídica, de procés constituent, de la Hisenda pròpia i de la seguretat social catalana] i la reacció de l'estat espanyol...".

Reduir els interessos del deute

Pel que fa als pressupostos, la diputada de la CUP ha recordat que "hi ha una part molt important del pressupost que es destina a interessos del deute", motiu pel qual "cal renegociar aquest deute". "Que es renegociï com a mínim una part i es destini a polítiques socials", ha demanat, ja que "això ens faria avançar i dir no a la 'troica' i al sistema capitalista que ens està ofegant". Igualment, ha apuntat que es podria "funcionar amb pressupostos prorrogats", tot i que aquest fet podria "significar que no es podrien destinar recursos a qüestions que són urgents" del pla de xoc.

De la mateixa manera, pel que fa a les polítiques socials i econòmiques, Boya ha avisat que el Govern no podrà tirar pel dret. "Hi ha una part del govern que té una manera de veure el país que creuen que es pot especular amb el territori, privatitzar la sanitat o vendre dades personals de tots nosaltres", ha apuntat, i ha alertat: "En tots aquests projectes anirem a debatre i a intentar aturar-los. Que es preparin, sense voler ser agressiva, exercirem com a oposició".

stats