La CUP planta Aragonès en la reunió per recosir la unitat independentista

Ho fa en protesta per la detenció de quatre persones en relació a un desnonament de l'any passat

3 min
La diputada de la CUP Dolors Sabater protestant davant la comissarà de les Corts dels Mossos

BarcelonaAquest dimecres era el dia en què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'havia proposat començar a refer la unitat independentista, esquerdada des de fa temps. Però no ha pogut ser. La CUP ha decidit plantar el cap del Govern en la reunió que s'havia de celebrar al Palau de la Generalitat, la primera de la ronda de contactes que vol fer Aragonès amb els partits i les entitats independentistes. El motiu: la detenció per part dels Mossos de quatre activistes pel dret a l'habitatge pel seu paper en contra d'un desnonament el maig passat. Aquell llançament, de fet, ja va provocar, en l'estrena d'Aragonès a la presidència, la primera crisi de la legislatura amb la CUP. Un distanciament que, lluny de resoldre's, cada dia es fa més gran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El guió previst abans de la plantada era que les diputades anticapitalistes Eulàlia Reguant i Dolors Sabater enfilessin cap a Palau per participar en la trobada, però en conèixer les detencions ni tan sols han arribat a la plaça Sant Jaume. La CUP ha decidit suspendre la reunió i les dues parlamentàries s'han desplaçat fins a travessera de les Corts, davant la comissaria dels Mossos on hi havia els quatre detinguts –tres dels quals militants d'Endavant i d'Arran–. Allà han fet pinya amb una quarantena d'activistes pel dret a l'habitatge que s'hi han concentrat i han tallat el carrer.

La primera reacció de Presidència ha estat anul·lar l'atenció als mitjans prevista per valorar la trobada que havia de fer el mateix president de la Generalitat. Després, en un comunicat, ha lamentat "la negativa d'última hora" de la CUP d'assistir a la reunió i ha assegurat que el president insisteix en "la importància de reforçar la unitat independentista" a les portes del primer aniversari de les eleccions del 14-F. També ha defensat que "el Govern està compromès amb el dret a l'habitatge, que és una prioritat de la legislatura". Tot i que Aragonès va arrencar el mandat amb el grup de la CUP al Parlament com a soci prioritari, la relació ha estat pedregosa des de bon principi i no s'ha recuperat mai. El d'aquest dimecres n'és un nou exemple.

El precedent

No és nou que la CUP i el Govern topin pels desnonaments. I el cas concret d'aquest dimecres cuejava des del passat 25 de maig. L'endemà que Aragonès prengués possessió del càrrec, la polèmica intervenció dels Mossos al Bloc Llavors, al barri del Poble-sec de Barcelona, va provocar el primer conflicte. Fins al punt que diversos diputats de la CUP es van concentrar al lloc en contra de l'actuació policial mentre, en paral·lel, Arran va ocupar la seu d'ERC. Els quatre activistes detinguts aquest matí, vuit mesos després dels fets, eren alguns dels que van participar en la protesta contra el desnonament al Poble-sec. En el pacte ERC-CUP que va fer possible la investidura d'Aragonès s'hi recollia el compromís del Govern que, en els desnonaments que afectessin famílies o persones vulnerables, no hi participarien els antiavalots. La CUP denuncia que no s'està complint, mentre que el Govern replica que sí que s'ha avançat. Alguns dels punts d'aquell pacte –vinculats a qüestions d'Interior– no van ser ben rebuts pels Mossos.

La plantada a Palau, en tot cas, no és l'únic front que la CUP ha obert aquest dimecres amb el Govern. Els anticapitalistes han promogut al Parlament un acte de suport a diversos encausats en casos relacionats amb el Procés i, des d'allà, també s'ha carregat contra l'executiu per les acusacions particulars contra manifestants independentistes. "Ja n'hi ha prou, Pere Aragonès", ha denunciat l'activista Brian Bartés, que s’enfronta a més de 9 anys de presó per dues manifestacions, informa Cesc Maideu.

La distància s'eixampla

Encara no fa ni un any que va arrencar la legislatura amb els vots decisius dels cupaires, però des de llavors els recels cap al Govern no ha fet més que créixer. Fonts de la Generalitat apuntaven que la reunió d'aquest dimecres havia de ser un "punt de trobada" amb la CUP per intentar reconstruir ponts, especialment després del trencament pel no dels anticapitalistes als pressupostos –finalment aprovats amb els comuns–. L'eventual punt de trobada, però, s'ha convertit en l'enèsim episodi de tensió, i fonts dels anticapitalistes assenyalen que no tenen a l'agenda una nova data per recuperar la cita. Sigui com sigui, Aragonès mantindrà la ronda de contactes prevista: dijous es reunirà amb representants de Junts i ERC i divendres amb l'ANC i Òmnium Cultural.

stats