Política 05/09/2016

La CUP votarà 'sí' a Carles Puigdemont en la qüestió de confiança encara que no fixi un referèndum

Anna Gabriel avança que aquesta setmana es reuniran amb el departament d'Economia per començar a parlar dels pressupostos, que volen que reflecteixin la ruptura amb l'Estat

Ara
3 min
Anna Gabriel assegura que els diputats de la CUP "donaran la confiança perquè culmini la legislatura"

BarcelonaSi no hi ha un gir d'última hora i un retorn del Govern als postulats autonomistes, la CUP votarà a favor de Carles Puigdemont a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president el 28 de setembre. "Les deu diputades de la CUP donaran la confiança perquè culmini la legislatura amb els objectius amb què va iniciar-se", ha confirmat en una entrevista a 'Els matins' de TV3, "fins i tot" si Puigdemont no concreta com acabar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la reunió, divendres passat, entre la CUP i el president de la Generalitat, que va servir per refer ponts i encarrilar el tràmit parlamentari, Gabriel ha avançat que Puigdemont no plantejarà la qüestió de confiança sobre la seva persona sinó "en clau de confiança al procés". "Nosaltres hi som", ha confirmat. L'ARA ja va explicar la setmana passada que els cupaires negociarien amb Puigdemont sense línies vermelles ni condicions.

"Sempre hem dit que vam iniciar la legislatura amb la voluntat de culminar-la i ja hem dit que no hi ha motius per interrompre-la", ha argumentat la diputada, que ha assegurat que veuen en Puigdemont la "voluntat de culminar la legislatura" aproximadament el juny del 2017, 18 mesos després de començar-la, tal com es va autoimposar Junts pel Sí. "Creiem que no s'arribarà a fonamentar amb un detall de proposta i fins i tot si no és així –perquè potser a Junts pel Sí no està acabat de debatre– podem donar el 'sí' a la qüestió de confiança, i després ja vindrà el debat de política general i d'altres debats fora, on acabarem de decidir com culminar-ho", ha explicat.

Superat l'escull de la qüestió de confiança, la negociació més complexa serà la dels pressupostos. La CUP, que al juny va tombar el projecte del Govern, es reunirà amb el departament d'Economia aquesta setmana, segons ha avançat Gabriel. L'ARA ja va explicar fa setmanes que els cupaires volen treballar "conjuntament" els pressupostos per evitar un nou sotrac en les relacions amb el Govern. Gabriel ha dit aquest dilluns que cal acordar una "nova forma de treballar" per assolir una "entesa de mínims necessària", però ja ha dit que els comptes "no han de ser un escull per donar el 'sí' el dia 28".

Segons ha dit, perquè els anticapitalistes s'avinguin a aprovar-los, els comptes han de "reflectir la voluntat de ruptura amb l'Estat", incloent partides per fer el procés constituent i el referèndum d'independència, per exemple. "Si anem cap aquí no hi haurà cap problema", ha dit.

'Entenc que la Generalitat no vulgui convocar el referèndum sense totes les garanties'

Precisament, la CUP ha posat sobre la taula la necessitat de fer un referèndum unilateral d'independència per tal de culminar la legislatura. Tot i això, Gabriel no l'ha situat com una condició 'sine qua non' per votar Puigdemont i per aprovar els pressupostos. Segons la diputada, es tracta d'un "instrument democràtic vàlid" per posar fi a la legislatura, perquè està reconegut pel dret internacional, és democràtic i interpel·la no només els independentistes.

Gabriel ha dit que va veure Puigdemont "receptiu" a "escoltar, atendre i analitzar amb rigor" les oportunitats i debilitats de la proposta, i ha dit que entén que des de sectors del Govern no es vulgui convocar el referèndum si no es tenen totes les garanties. L'ARA publica aquest dilluns que hi ha discrepàncies entre Puigdemont i Mas per aquest assumpte.

La diputada ha comparat el 9-N i el RUI, i ha explicat que en el cas de la consulta "no hi havia la voluntat de fer un referèndum" i que ara caldrà més "determinació, voluntat i convenciment" per tirar-ho endavant.

stats