PROCÉS SOBIRANISTA
Política 01/08/2016

La CUP deslligarà els pressupostos de la negociació del full de ruta

Els anticapitalistes demanaran a Puigdemont treballar junts els comptes per facilitar-ne l’aprovació

Laia Vicens
3 min
La diputada Gabriela Serra (CUP), al ple del Parlament, davant de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

BarcelonaLa CUP està esperant que Carles Puigdemont els convoqui a la reunió que el president de la Generalitat té previst mantenir amb tots els partits per preparar la qüestió de confiança. Un tràmit que Puigdemont va anunciar el dia que els cupaires van tombar els pressupostos presentats pel Govern, tot i el pacte d’estabilitat amb Junts pel Sí. Gairebé dos mesos després que l’acord independentista es fes miques, la CUP afronta amb ànims renovats el debat. Diverses fonts cupaires apunten que és “força fàcil” que la discussió se superi sense entrebancs. Una altra cosa són els pressupostos per a l’any vinent. El Govern sempre ha vinculat la qüestió de confiança amb l’aprovació dels comptes del 2017, però la CUP descarta aquesta possibilitat, i ja ha retirat aquest escenari dels documents de debat amb les bases, tal com ha pogut confirmar l’ARA. Per als anticapitalistes, els pressupostos s’han de negociar a banda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, elaborat pels diputats i el secretariat nacional, preveia diferents escenaris negociadors, entre els quals què calia fer si el Govern lligava la qüestió de confiança a l’aprovació dels comptes. Després de reunir les assemblees, i amb el vistiplau dels diputats i el secretariat, la CUP es manté ferma i demanarà a Puigdemont que no es vinculin els dos tràmits parlamentaris. Conscients dels avisos de Junts pel Sí -la coalició argumenta que no té sentit donar suport al full de ruta i després no garantir els recursos per desplegar-lo-, hi ha veus a la CUP que admeten que qualsevol escenari es pot tornar a sotmetre a debat. I reivindiquen que estan disposats a “parlar de tot”.

Ara bé, encara que el to dels cupaires és bastant procliu a l’acord per validar els comptes -saben que un altre sotrac posaria en risc la legislatura-, avisen que en cap cas la qüestió de confiança serà “un xec en blanc” per aprovar-los. “Ni la CUP ni cap partit podria prometre aprovar uns pressupostos sense haver-los vist abans”, sostenen a la formació. El diputat Benet Salellas rebutjava ahir els “xantatges d’alineament incondicional amb el Govern” en una entrevista a Europa Press. Tot i que gairebé mai s’ha complert, els pressupostos s’han de presentar abans del 10 d’octubre. La qüestió de confiança serà el 28 de setembre, de manera que quan Puigdemont se sotmeti a la revàlida encara no se sabran els detalls dels comptes.

Per preparar el terreny, la CUP fa dues reclamacions. D’una banda, treballar conjuntament amb el Govern el projecte pressupostari des de l’inici. De fet, el dia que van fer oficial la negativa als comptes, la diputada Eulàlia Reguant va emplaçar Junts pel Sí a “fer-ho bé” de cara al 2017. A la CUP es queixen que, tot i mantenir diverses reunions amb l’executiu, mai hi va haver un intercanvi “sincer”. “No hi havia marge per negociar”, diuen fonts coneixedores de les trobades. La segona demanda és evidenciar que es tracta d’una legislatura excepcional, que l’esquerra anticapitalista espera que Puigdemont faci evident quan presenti el seu projecte.

El RUI i l’aval a Puigdemont

La CUP ha reclamat que el nou full de ruta inclogui el referèndum unilateral d’independència (RUI) -que s’hauria de convocar abans del l’estiu del 2017, tal com va verbalitzar dissabte Benet Salellas- i que es clarifiqui el tram final d’una legislatura que és “excepcional”. De fet, el RUI ja és a l’agenda de Puigdemont, com ahir va detallar l’ARA. Tanmateix, el president exigeix a l’esquerra anticapitalista que “sigui lleial al poble de Catalunya” perquè “la primera fita per culminar el procés és la qüestió de confiança”.

stats