NOVA LEGISLATURA
Política 25/07/2021

La CUP reclama avenços en el pacte amb ERC per parlar dels comptes

Esquerra defensa que compleix l’acord i demana suport als pressupostos per concretar compromisos

, i
CESC MAIDEU / QUIM BERTOMEU
4 min
El president, Pere Aragonès, conversant amb la líder de la CUP, Dolors Sabater, al Parlament.

BarcelonaGovernen Junts i ERC, però entre els documents més consultats pels alts càrrecs de la Generalitat sempre hi ha l’acord dels republicans amb la CUP. En els tot just dos mesos que fa que el nou executiu es va posar en marxa, s’ha creat una oficina de la renda bàsica universal; s’ha traslladat el cos d’advocats d’Interior a Presidència; ha nascut la conselleria d’Acció pel Clima; s’ha aprovat posar en marxa la comissió sobre el model policial i sobre el racisme institucional; s’ha tramitat la llei dels interins, i s’ha rebaixat la primera acusació contra un manifestant -un cop ja condemnat-. Motius suficients perquè des d’ERC se subratlli que l’acord es compleix i es continuarà complint, però no prou perquè els anticapitalistes es mostrin satisfets. De fet, la CUP ja ha llançat un primer avís al Govern: o hi ha passos més decidits en altres aspectes clau de l’acord o no s’asseurà a parlar dels pressupostos del 2022.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’enumeració de mesures arrencades suposen només “petits passos” o “certs avenços”, en paraules dels cupaires, que demanen celeritat. “Les coses van lentes i no tenen l’abast que voldríem a aquestes altures”, afirmen. En declaracions a l’ARA, Eulàlia Reguant critica que no estan veient “el gir a l’esquerra” promès. De fet, els anticapitalistes no recriminen que gran part de les mesures no s’hagin implementat, -“les coses demanen temps”, admeten-, sinó que en certs aspectes no hi hagi propostes damunt la taula per treballar-hi. Fonts d’ERC s’escuden en el fet que la majoria de mesures necessiten abans uns pressupostos per poder tirar endavant. La CUP hi respon que abans d’aprovar un pressupost cal negociar cada política pública. Amb tot, els cupaires avisen: si no s’avança en l’acord d’investidura no es pot parlar d’acord de pressupostos.

Des d’un principi els antisistema van definir el pacte com un “acord de mínims” per facilitar la investidura. “En els pressupostos, el Govern ha d’anar més enllà de l’acord d’investidura”, afirma Carles Riera. Per això la CUP demana celeritat. “Hi ha hagut temps per presentar una candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern i per atorgar més diners al Circuit de Catalunya, però no per avançar en un pla d’indústria o aplicar les mesures respecte als menors no acompanyats”, afegeix Reguant. Són debats que encara no s’han abordat a les reunions que hi ha entre els partits i que es divideixen en dos grups. Un que es troba setmanalment per fer seguiment del dia a dia del pacte, i un altre més estratègic, que només es troba un cop al mes. Les trobades sí que es compleixen al peu de la lletra.

Els problemes també venen de les mesures relacionades amb els drets socials que s’havia acordat aplicar de manera urgent per frenar el que la CUP anomena hemorràgies. Són mesures com la presència de la Brimo i l’Arro als desnonaments o la moratòria de les bales de foam i que, ara per ara, el Govern només les està estudiant.

I a tot això encara s’hi suma el paper de Junts. Des del primer dia els de Carles Puigdemont han marcat distàncies amb alguns aspectes del pacte entre ERC i la CUP, que a més veu amb recels figures com la del conseller d’Economia, Jaume Giró, amb qui haurà de negociar els pressupostos. “Ens preocupa la seva tendència a fer les polítiques de sempre”, afirma Riera.

Inconcreció sobre l’embat

Capítol a banda suposa el debat sobre la recerca d’una alternativa per si fracassa la taula de diàleg, l’anomenat nou embat, que ara per ara encara no s’està preparant. “Estem en una fase de contactes preliminars, costa molt d’avançar, hem de prémer l’accelerador”, diu Riera. Els cupaires, que d’aquí dos anys tenen una oportunitat de retirar la confiança a Pere Aragonès amb una qüestió de confiança, només veuen “complicitats preocupants” entre la Generalitat i la Moncloa.

Tot i el missatge de la CUP, els republicans fan la diagnosi contrària. Defensen que cada decisió troncal que prenen des que va començar a caminar el Govern es fa amb un ull posat en l’acord de la CUP -hi ha molta “sensibilitat” amb això, diu un dirigent del partit- i al·leguen que el nivell de compliment és elevat si es té en compte que només fa dos mesos que Aragonès va prendre possessió del càrrec. “Des del moment que vam firmar l’acord l’assumim com a propi. I el complim”, asseguren fonts republicanes. El partit d’Oriol Junqueras és conscient que la CUP serà molt exigent i que d’aquí dos anys tindrà la clau per tornar a les urnes amb una qüestió de confiança. Però els llança un repte de tornada: si volen que el pacte es compleixi amb més grau “es necessitaran pressupostos”. Posen d’exemple el compromís que van assumir per impulsar un pla pilot sobre la renda bàsica universal. Sense recursos, argumenten, difícilment es podrà anar més enllà. Així, cupaires i republicans podrien enredar-se en aquesta línia: que els primers no vulguin aprovar els pressupostos perquè consideren que no es compleix el pacte, i que els segons exigeixin pressupostos si volen que es compleixi íntegrament. La negociació dels comptes, per tant, serà el primer gran indicador de si la legislatura a Catalunya té futur. Si la CUP hi és, el Govern podrà respirar tranquil. Si no hi és, tot es complicarà.

stats