Política 01/10/2019

La CUP recorda l’1-O com un aprenentatge "per tornar-ho a fer millor"

Els anticapitalistes fan una crida a "omplir les places" davant la sentència del judici

Cesc Maideu
2 min
Natàlia Sànchez acompanyada pel grup parlamentari de la CUP al complet avui en la compareixença en memòria de l'1-O

BarcelonaNo convertir l'1-O en un "fetitxe" i poder-ne extreure aprenentatges per "tornar-ho a fer millor". És la recepta de la CUP en el segon aniversari del referèndum de l'1-O i que aquest dimarts ha verbalitzat la diputada Natàlia Sànchez des de davant de l'escola Fort Pienc, centre de votació de l'1-O. "Reteixir i reorganitzar el poder popular" és ara la principal prioritat dels anticapitalistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada cupaire, acompanyada del grup parlamentari al complet, ha descrit quins són els aprenentatges que s’haurien d’extreure de l’1-O per poder actuar amb més "èxit i determinació" en un futur. En primer lloc, Sànchez ha afirmat que "sense desobediència no hi ha independència", apel·lant d’aquesta manera a l’esperit del Primer d’Octubre. També ha assegurat que gràcies a l’1-O es pot considerar inútil "qualsevol voluntat negociadora amb l’Estat".

En la compareixença en memòria de l'1-O, els anticapitalistes també han volgut reduir el record simbòlic del referèndum remarcant la necessitat de mobilitzar-se i defensar "en tot moment i a tot arreu l’autodeterminació i l’amnistia". En aquest sentit, Sànchez ha apuntat que cal "reeditar les eines que ens han portat fins aquí", tot remarcant que "la desobediència" ha de ser una d’aquestes eines clau.

La resposta davant la sentència

La CUP també ha fet una crida a organitzar "assemblees populars" a tots els barris i municipis per fer front a la sentència del judici del Procés. Sànchez ha animat a participar a la manifestació popular "més enllà de l’independentisme" i ha defensat que surti al carrer tot aquell que sigui "demòcrata". Unes declaracions que apel·len directament a "aquella majoria que va sortir al carrer el 3-O".

Finalment, la diputada cupaire ha avisat que s'ha "d'estar preparat", ja que no es controlen els "'tempos de la situació", i també ha precisat que estan treballant per "teixir consensos amplis" de cara a la sentència del Tribunal Suprem.

Desobediència, però i Berga?

Tot i remarcar en diverses situacions que "l'única via a la sobirania és la desobediència", Sànchez ha volgut donar tot el seu suport a la decisió de l'alcaldessa cupaire Montserrat Venturós de retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament de Berga. La diputada ha afirmat que s'ha de mantenir un "combat constant" amb la Junta Electoral, però que el desgast jurídic també és negatiu per al moviment independentista.

La CUP no ha aclarit les situacions en què al seu parer caldrà desobeir i les que, en canvi, serà millor no desgastar jurídicament l'independentisme. El fet és que Venturós ja va ser inhabilitada durant sis mesos per no haver despenjat l'estelada durant les eleccions municipals i també les generals del 2015.

La dimissió del Cap dels Mossos d'Esquadra

Sànchez també ha explicat que els ha "sorprès" la renúncia d'Albert Martínez i que no coneixen "gaires detalls sobre aquest moviment". Tot i això, ha remarcat la posició de crítica total cap a l'actuació de la conselleria d'Interior i "la seva política repressiva" amb les reivindicacions populars.

stats