CANVI DE CICLE
Política 21/12/2013

"La CUP ha estat una convidada de pedra en el procés de negociació": L'aval a la pregunta en 10 frases

El document critica que la formulació "difícilment pot donar pas a un mandat clar sobre la independència" i dubta "sobre la voluntat real d'organitzar i celebrar el referèndum" per part d'alguns partits

Marc Colomer
2 min
Reunió del consell polític de la CUP a Sant Pere de Ribes / ACN

Sant Pere de RibesLa resolució del consell polític de la CUP en què "acata" la pregunta i la data acordades per a la consulta és força crític amb el seu redactat, ja que creu que pot obrir la porta a buscar un nou encaix de Catalunya a Espanya. Per tant, crida a establir les bases entre els partits i la societat civil per celebrar el referèndum tant si el govern espanyol ho permet com si no i reclama ampliar després el procés a la resta dels Països Catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord i la negociació prèvia

1. "La formulació d'una pregunta i d'una data per la realització d'un referèndum d'autodeterminació és, a falta de la seva concreció jurídica, l'entrada en un nou moment històric que obre les portes a la realització d'un acte de sobirania per primera vegada en la història d'almenys una part del nostre país, els Països Catalans."

2. "La CUP ha estat una convidada de pedra en el procés de negociació de la data i la pregunta. Artur Mas va anunciar-nos un acord sobre la data i la pregunta del Referèndum al qual la CUP només pot dir 'sí' o 'no'."

El contingut de la pregunta

3. "L'acord presentat per Artur Mas és producte de l'equilibri d'interessos dels partits implicats, i no dóna una sortida real a les demandes expressades per la majoria del nostre poble."

4. "La CUP no pot evitar ser crítica amb la doble pregunta i ho seguirà sent, amb l'esperança que pugui ser reformulada. Des d'un principi, la CUP ha defensat una pregunta clara [...] que permetés un reconeixement i una empara internacional."

5. "La formulació actual difícilment pot donar pas a un mandat clar sobre la independència, i en canvi obre les portes a un possible procés de negociació de les elits catalanes amb l'estat per obtenir una reformulació de la relació de Catalunya amb l'estat espanyol."

Mobilització popular

6. "Serà només a través de la mobilització popular que superarem la manca de democràcia i la més que probable prohibició de la consulta per part de l'estat espanyol."

7. "La nova conjuntura oberta amb la concreció d'una data i una pregunta per a la consulta anuncia l'agudització de les agressions de l'Estat i de la seva ofensiva recentralitzadora. [...] L'estat respondrà amb més retallades socials i nacionals, i caldrà una resposta social i nacional a aquestes agressions."

Referèndum sí o sí

8. "Volem expressar [...] els nostres dubtes sobre la voluntat real d'organitzar i celebrar el referèndum per part d'alguns dels partits que han acordat la data i la pregunta."

9. "Emplacem a tots els agents polítics i socials compromesos amb la democràcia i amb el dret a l'autodeterminació a posar les condicions concretes perquè es pugui portar a terme independentment de la voluntat del govern espanyol."

10. "La CUP segueix apostant per un referèndum que se celebri de forma unilateral per tal d'assolir la independència i poder iniciar un procés constituent en el camí de la construcció dels Països Catalans."

stats