Eleccions municipals
Política 14/08/2022

Com han canviat els problemes dels barcelonins des de l'últim Trias-Colau?

El baròmetre de Barcelona copsa els canvis en les preocupacions ciutadanes dels darrers set anys

2 min
TWT Problemes BCN 2015 2022

Barcelona"El pròxim 24 de maig podrem escollir entre la màfia i la gent, entre CiU i Barcelona en Comú". Era 9 de maig del 2015 i tot just acabava de començar la campanya electoral que acabaria portant Ada Colau per primera vegada a l’alcaldia. Ella i Xavier Trias van protagonitzar un cos a cos de 15 dies que ara es podria repetir si l’exalcalde convergent torna de la mà de JxCat. Però moltes coses han canviat des d’aleshores per assumir que la història seria la mateixa. Per començar, la pugna seria a la inversa, amb Colau al poder i Trias d’aspirant i amb vuit anys de governs dels comuns per posar a prova si han complert amb la renovació que prometien el 2015.

Els problemes més greus de Barcelona

L’accés a l’habitatge, les solucions per combatre la pobresa –també l’energètica– i l’impuls d’un nou model de ciutat revisant les privatitzacions de serveis i també el turisme eren les principals banderes de la Colau candidata. Precisament el turisme i l’exclusió social eren llavors dues de les grans preocupacions dels barcelonins (vegeu gràfic), tot i que l’atur monopolitzava les respostes a les enquestes. 

El 2015 menys de l’1% dels ciutadans veia l’habitatge com el principal problema de la ciutat, tot i que els desnonaments ja feia temps que eren habituals. Amb la reelecció de Colau, a mitjans del 2019, l’habitatge va marcar la preocupació màxima (14%) i avui se situa al voltant del 7%. Pel que fa al turisme, que va arribar al seu màxim el juny del 2017 (19%), la preocupació com a principal problema de la ciutat s’ha reduït fins al 6,1% i l’atur ha anat baixant progressivament fins al 3,2%.

Arribem, doncs, al context previ a les eleccions del 2023 i les preocupacions ciutadanes, que han virat substancialment, s’allunyen dels temes en què els comuns han estat tradicionalment més forts. La inseguretat ciutadana (22,2%) lidera el rànquing des de ja fa quatre anys i en segon lloc se situa un problema a l’alça com és el de la neteja (11,5%).

Responsabilitats compartides

¿Barcelona és una ciutat insegura o una ciutat bruta? ¿Ho és més ara que fa set anys? Si més no, aquestes qüestions preocupen més els ciutadans i ben segur que les promeses electorals dels candidats hi hauran de donar resposta. A Colau fa temps que li plouen les crítiques pels dos temes, que els comuns gestionen amb el PSC. De fet, combatre la inseguretat és el principal repte de la regidoria que encapçala Albert Batlle, nomenat pels socialistes, que en les pròximes eleccions presentaran les polítiques de seguretat com una de les grans prioritats del partit arreu de Catalunya. 

La gestió de la neteja sí que recau directament en una regidoria governada pels comuns, la que lidera Janet Sanz, una de les més estretes col·laboradores de Colau.

A un any dels comicis, l’alcaldessa arriba amb la pitjor nota de valoració ciutadana (4,1) dels últims anys i amb el 47,1% dels barcelonins valorant com a dolenta o molt dolenta la seva gestió (el 38,9% la considera bona o molt bona). Tot i això, el baròmetre municipal apunta que Barcelona en Comú continua tenint tirada i el situa com a primer partit en intenció directa de vot. En el baròmetre anterior a les municipals del 2015, un 44,6% dels veïns valoraven positivament la gestió de Trias i un 24,8% la rebutjaven.

stats