Política 22/10/2014

David Fernández: "Cal alliberar tensió partidista i tornar al carrer"

El portaveu de la CUP al Parlament situa la prioritat en el 9-N i diu que no participarà en cap discussió política fins després del procés participatiu. Rebutja cap altra cimera almenys fins després del 9-N

Ara
2 min

BarcelonaLa CUP ja no participarà en cap més discussió política que vagi més enllà de fer del 9-N un èxit de mobilització. Així ho ha anunciat aquest dimarts el partit de l'esquerra independentista i ho ha confirmat el portaveu del partit al Parlament, David Fernández, que ha considerat que "cal canviar d'esquema, alliberar tensió partidista i tornar al carrer" per buscar un 9-N que signifiqui un autèntic "desafiament democràtic a l'estat espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a RAC1, Fernández ha carregat contra la "suspensió unilateral" per part del Govern del 9-N tal i com estava prevista en el decret de convocatòria del 27, però també contra el "tacticisme" dels partits que han format part de la unitat política ara esmicolada.

Si bé ha considerat que el nou 9-N "no és el referèndum d'autodeterminació que volíem ni la pregunta binària que volíem", sí que "la partida del 9-N és un desafiament democràtic a l'estat espanyol", ha afegit. Perquè per Fernández, si el nou 9-N "és un clam democràtic, estarem amb molta millor disposició de treballar el 9-N al vespre per esbossar el futur, que encara cal desbrossar".

Després del desgavell generat amb un preacord anunciat primer pel Govern i desmentit hores més tard per la resta de partits, Fernández ha considerat que molts dels moviments que s'han vist aquests dies van encaminats a unes pròximes eleccions, cosa de la qual no vol participar. "El que hagi de passar el 10-N al matí ho discutirem el 10-N al matí". Sigui com sigui, ha rebutjat participar en cap altra cimera política almenys fins després del 9-N: "Caldria estudiar el contingut i la utilitat però l'última setmana ja ha donat tot el que podia donar de si".

Rebuig a una llista unitària

Davant l'eventualitat d'unes pròximes eleccions referendàries, Fernández ha rebutjat que la CUP participi en una llista unitària de l'independentisme, perquè no vol renunciar a cap dels tres punts fonamentals del programa polític de l'esquerra independentista alternativa: "Independència, pobresa zero i fer la vida impossible a la corrupció".

En qualsevol cas, ha deixat entreveure que no compta repetir com a cap de llista de la CUP en unes eventuals eleccions, entre altres coses, ha argumentat, perquè la formació limita a una legislatura els càrrecs.

Els fills de Pujol, al Parlament

Fernández, que presidirà la comissió d'investigació del cas Pujol, ja ha avançat que la CUP demanarà la compareixença no només de l'expresident Jordi Pujol, que "no va respondre" en la compareixença de la comissió d'afers institucionals, però també als seus fills, perquè "expliquin què han fet en nom del pare".

stats