La fràgil (i confusa) geometria variable del 9-N

En poques hores es va passar d’un anunci de “preacord” a un nou episodi de desunió

Per segon cop en vuit dies, la majoria social a favor del procés -expressada reiteradament als carrers- va estavellar-se contra les desavinences entre partits sobiranistes. Si dilluns 13 d’octubre la cimera pel 9-N va tancar-se amb una fotografia esberlada de la unitat al voltant de la consulta, ahir aquestes tensions van tornar a emergir en públic. Ahir al matí, la “porcellana fina” del consens, que havia quedat esmicolada la setmana passada, va semblar que es podia restaurar. A la tarda, la unitat política tornava a quedar lluny. Van ser 24 hores de confusió, contactes i creuament de retrets.

8.30 h

La CUP avança que el Govern accepta vuit condicions per al 9-N

El diputat de la CUP David Fernàndez revelava a primera hora del matí, a Catalunya Ràdio, que les converses amb el Govern per polir els detalls organitzatius del 9-N començaven a donar els primers fruits. El Govern ja havia acceptat vuit de les onze condicions que plantejava la CUP i se n’estaven a punt d’acordar dues més.

11.00 h

Homs anuncia un “preacord” per refer una “unitat tècnica”

L’optimisme que es desprenia de les paraules de Fernàndez van precipitar la convocatòria urgent d’una roda de premsa: el conseller de la Presidència, Francesc Homs, anunciava un “preacord” al voltant de la votació del 9-N, que havia de permetre restablir una “unitat tècnica”.

12.30 h

ERC nega cap preacord i diu que no hi ha converses amb el Govern

La portaveu d’ERC, Anna Simó, s’afanya a negar que existeixi cap preacord amb el Govern. Fins i tot nega que el seu partit estigui mantenint converses amb l’executiu que encapçala Artur Mas. De contactes n’hi ha, però amb ICV-EUiA i la CUP per exigir al Govern més garanties per al 9-N alternatiu. Mentrestant, la CUP difon un comunicat en què desmenteix que hi hagi un “acord bilateral” amb el Govern.

14.00 h

Alts dirigents d’ERC i ICV-EUiA es coordinen en un dinar

Molestos per l’anunci d’Homs, alts dirigents republicans i ecosocialistes improvisen un dinar per coordinar estratègies. Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC) acorden un document amb Joan Herrera, Joan Mena i Josep Vendrell (ICV-EUiA) en què reclamen a Mas la convocatòria immediata d’eleccions. En sortir del dinar, Junqueras diu que les condicions de la CUP acceptades per Mas representen “molt poc”.

17.00 h

Les esquerres sobiranistes es reuneixen al Parlament

Un cop acordat per ERC i ICV-EUiA un document de mínims sobre el 9-N, republicans i ecosocialistes busquen el suport de la CUP. La trobada és al Parlament. Els representants de la CUP no comparteixen alguns dels plantejaments dels seus interlocutors, com ara deixar d’anomenar consulta la votació prevista per al 9 de novembre.

22.00 h

La CUP denuncia “l’ús partidista” del 9-N d’uns i altres

Després de reunir-se el secretariat nacional de la CUP per analitzar la situació, la formació lamenta “l’ús partidista” que uns i altres estan fent del 9-N i denuncia que les seves onze condicions s’estan utilitzant com a “arma llancívola”.

Més continguts de

El + vist

El + comentat