Política 14/02/2023

El Parlament tramita el pressupost i escenifica la ruptura del bloc independentista

El Govern guanya la votació amb el PSC i els comuns i eixampla l'esquerda amb Junts i la CUP

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, arribant aquest dimarts al ple del Parlament.

BarcelonaLes casualitats que a vegades provoca el calendari han fet que aquest dimarts, dia en què es compleixen dos anys de les eleccions catalanes del 14-F, s'hagi celebrat el primer debat dels pressupostos d'aquest any. El Parlament ha admès a tràmit els comptes i ha tombat les esmenes a la totalitat de Junts, la CUP, Vox, Cs i el PP. Si fa dos anys la legislatura va començar amb un pacte a tres ERC-Junts-CUP per investir Aragonès, aquest dimarts els comptes han pogut seguir el tràmit parlamentari amb un pacte ben diferent: ERC, el PSC i els comuns. Amb tots aquests elements sobre la taula, el debat d'aquest dimarts només podia derivar cap a un punt: exhibir amb tota la seva cruesa la fractura entre els partits independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple ha començat amb la consellera d'Economia, Natàlia Mas, enumerant les bondats d'uns pressupostos de rècord, que fruit del context econòmic superen per primera vegada els 40.000 milions i augmenten la despesa social. Però un cop citades les dades, que ja eren conegudes, el missatge ha saltat del terreny econòmic al polític. Mas ha agraït el suport del PSC i els comuns als comptes, però ha assegurat que és un pacte "puntual" i que la intenció és recosir la majoria independentista amb Junts com a "soci prioritari". "La porta és oberta i la mà estesa", ha resolt. Ara bé, malgrat aquesta declaració d'intencions, els retrets han acabat aflorant, com quan ha recriminat a Junts que censuri el pacte pressupostari del Govern amb el PSC quan els juntaires tenen un "acord permanent" amb els socialistes a la Diputació de Barcelona.

Quan ha arribat el torn de Junts i la CUP, el debat ha acabat de consolidar-se com una espiral de retrets i factures pendents. "Són els pressupostos de la renúncia", ha disparat la portaveu de Junts, Mònica Sales, ja que per al seu partit no compleixen ni en termes econòmics –per la pressió fiscal, per exemple– ni nacionals. Per carregar contra l'executiu, fins i tot s'ha fet seves unes paraules del PSC: "Per a vostès la paraula acord té poc valor. Fins i tot els ho havia dit el senyor Illa. No són de fiar, els deia. I, malauradament, les proves ho demostren". En definitiva, han supurat totes les ferides que hi ha entre Junts i ERC des del seu divorci al Govern del 8 d'octubre passat.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, aquest dimarts al Parlament.

El discurs de la CUP no ha sigut més benèvol. Als cupaires els dol especialment que els pressupostos hagin tornat a posar sobre la taula –per la pressió del PSC– l'ampliació de l'aeroport del Prat, el projecte d'oci de Hard Rock i la carretera B-40, i la diputada Eulàlia Reguant ho ha resumit així: "Senyor Illa, felicitats. Aprofitant el desconcert nacional ha agafat el país amb les defenses baixes i ha aconseguit introduir als pressupostos totes les merdes de la patronal". Més enllà de Junts i la CUP, els comptes també tenen el rebuig del PP, Cs i Vox. En el seu cas han aprofitat les intervencions per carregar contra el PSC i mirar de disputar-li així el vot constitucionalista. El portaveu de Vox, Joan Garriga, ha dit que "el tripartit reneix" i que això serà l'avantsala d'un nou referèndum "de divisió".

Els comptes avancen

ERC, el PSC i els comuns no han dubtat a fer front comú en la defensa dels comptes, malgrat que el pacte no és del tot còmode per a ningú. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha reivindicat el seu suport als pressupostos per una qüestió de "responsabilitat", però ha avisat que segueixen volent erigir-se en "l'alternativa" al Govern d'ERC. "Estem orgullosos d'aquest acord", ha proclamat la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha remarcat l'augment de la despesa social que inclouen els comptes. Marta Vilalta (ERC) encara tenia alguns retrets guardats per a Junts: "Si tinguessin sentit d'estat, retirarien l'esmena".

Malgrat la fractura independentista, els pressupostos -i la seva llei d'acompanyament- avancen sense problemes. Els vots d'ERC, el PSC i els comuns –74 escons– han servit aquest dimarts per tombar les esmenes a la totalitat que han presentat Junts, la CUP, Vox, Cs i el PP –56 escons–. Els comptes quedaran definitivament aprovats el 10 de març i Aragonès guanyarà un any de marge per governar. Per al Govern no és fàcil d'explicar l'evolució dels seus suports en la legislatura, però tampoc ho serà per a Junts i la CUP explicar que avui han votat al costat del PP, Vox i Cs. El que deixa el debat de pressupostos aquest dimarts és que "la majoria independentista del 52%" que va sortir del 14-F ja és història i que, tenint en compte el volum dels retrets, serà difícil recosir-la en aquest mandat.

stats