Política 05/11/2013

Montilla també alerta Rajoy d'una declaració unilateral d'independència

L'expresident critica l'absència de propostes del govern espanyol per resoldre la "qüestió catalana"

Agències
2 min

MadridFa uns dies el líder de CiU al Congrés dels Diputats va provocar una gran polèmica després d'advertir a Rajoy que, si continuava sense actuar, es trobaria amb una declaració unilateral d'independència per part del Parlament de Catalunya. Les paraules del màxim defensor de la 'tercera via' li van valdre crítiques generalitzades per part de la premsa de Madrid. Aquest dimarts, ha sigut l'expresident Montilla qui ha tornat a parlar d'una eventual declaració unilateral. Ho ha fet durant una sessió de control al govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va fer Duran, el comentari de Montilla ha volgut ser un advertiment, no una amenaça. Més encara que el líder d'Unió, l'expresident català i actual senador per l'Entesa ha posat èmfasi a destacar que és contrari a la independència. Amb tot, ha tornat a posar la DUI en el centre del debat polític espanyol.

Montilla ha reclamat a Rajoy que no eviti la seva "responsabilitat" i "no tanqui la porta" a una reforma constitucional perquè, segons el seu parer, la "qüestió catalana no es resol amb el pas del temps" o rebaixant la tensió dialèctica però sense adoptar decisions de futur. "El desenllaç pot ser pitjor si es produeix una declaració unilateral d'independència. Això seria un fracàs per a Catalunya i també per a la resta d'Espanya", ha avisat Montilla, que ha indicat al president espanyol que la seva obligació com a cap de l'executiu és fer "tot el possible per evitar aquesta possibilitat".

Montilla ha lamentat l'"absència de propostes" de Rajoy, "més enllà de la defensa de la Constitució i de l'estat de dret", i ha insistit que serà "molt pitjor" si deixa que la qüestió catalana "es podreixi" o minimitza el "problema" que segons ell existeix "entre Catalunya i la resta d'Espanya".

Rajoy parla d'"error"

En la seva resposta, el president espanyol s'ha mostrat contrari a plantejar una reforma de la Constitució, com la que proposa el PSOE, per "donar satisfacció a algú que no se sentirà satisfet amb aquesta reforma", en al·lusió a Mas. Segons ell, això suposaria un "enorme error", que, afirma, no cometrà. Rajoy ha negat que hagi "menyspreat" la proposta de reforma constitucional plantejada pel PSOE i ha insistit que Espanya i la sobirania nacional "no són negociables".

Rajoy, que ha aprofitat per furgar en la ferida socialista sobre el dret a decidir assegurant que es troba més pròxim als plantejaments del mateix Montilla que als de "molta gent" del seu partit, ha acabat la seva intervenció insistint en el seu argument, habitual, que el que cal és que Catalunya surti de la crisi, segueixi sent la "locomotora d'aquest país" i que "els catalans i la resta d'espanyols puguin seguir vivint junts com sempre, reforçant els llaços afectius, històrics i de tota índole que sempre els han unit".

stats