Política 31/05/2019

Un grup d'eurodiputats denuncia a la Defensora del Poble Europeu la prohibició de l'Eurocambra a Puigdemont i Comín

Segons la plataforma Diàleg UE-Catalunya, el veto representa "una violació dels seus drets polítics"

Uma Oca
2 min
Un grup d'eurodiputats denuncien a la Defensora del Poble Europeu la prohibició de l'Eurocambra a Puigdemont i Comín

BarcelonaUna desena d'eurodiputats han denunciat en una carta a la Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly, la prohibició del Parlament Europeu a l'entrada dels eurodiputats electes de JxCat, Carles Puigdemont i Toni Comín, a la cambra, fet que no es va repetir amb altres eurodiputats espanyols. Aquest grup que ara ha escrit la carta forma part de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, una associació de 31 eurodiputats que defensa que el conflicte català només se solucionarà amb diàleg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entitat ha alertat que el fet que dimecres el Parlament Europeu no els permetés entrar a l'Eurocambra per fer les acreditacions provisionals, però a altres escollits el 26-M sí, va representar "una violació dels seus drets polítics i dels seus votants", a més d'una "discriminació política". "Li demanem que actuï urgentment i que prengui les mesures necessàries perquè el Parlament Europeu respecti els resultats de les eleccions europees", demanen a la carta firmada pels eurodiputats sortints Ivo Vajgl (ALDE), Mark Demesmaeker (CRE), Barbara Spinelli (GUE/NGL), Martina Anderson (Sinn Féin), Indrek Tarand (Verds/ALE), entre d'altres.

Després del veto als dos líders catalans i amb només un dia de diferència, Tajani va ordenar suspendre totes les acreditacions provisionals, que ni donen drets "ni tenen efectes legals", per als eurodiputats espanyols per tal d'evitar "pertorbacions polítiques" a l'estat espanyol. Tanmateix, aquest grup considera que és "inacceptable" perquè "els eurodiputats de la resta de països europeus poden treballar de manera normal".

D'altra banda, el grup parlamentari també ha exigit a Tajani i als vicepresidents de la cambra que "rectifiquin" la prohibició a Carles Puigdemont i Toni Comín d'entrar a les instal·lacions "com a nous eurodiputats electes" i que "defensin els seus drets polítics". Així, reivindiquen que tant l'expresident, l'exconseller com el líder d'ERC Oriol Junqueras "han sigut escollits i tenen el dret a ser eurodiputats".

stats