LA INVESTIDURA A ESPANYA
Política 29/02/2016

El PSOE desafia Podem a consultar el no a Sánchez

Susana Díaz defensa les diputacions i la “unitat i igualtat dels espanyols” en el Dia d’Andalusia

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El número 2 del PSOE, César Luena, va instar ahir Podem a triar entre Sánchez i Rajoy.

MadridLa direcció del PSOE està disposada a esprémer al màxim els resultats de la consulta sobre el pacte amb C’s. La participació va superar els càlculs més optimistes i Ferraz ja recorda que Pedro Sánchez ha rebut més avals que no pas quan va ser escollit secretari general en les primàries del partit el 2014 -va obtenir el suport de 62.490 militants i ara gairebé 74.000-. Consultar les bases és una tradició escassa als grans partits espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Podem va irrompre al tauler madrileny amb una proposta de “democràcia radical” en què totes les decisions es consultaven a les seves bases a través d’internet. Però si Pablo Iglesias va ser escollit secretari general del partit amb un 43% de participació de la militància, en l’última consulta de Podem, per referendar el programa electoral per al 20-D, només hi van participar un 3,97% dels inscrits a la seva web. Això sí, es tracta d’un total de 370.000 persones que no paguen quota, enfront dels 190.000 afiliats del PSOE.

Aferrant-se a aquests números, ara Ferraz desafia Pablo Iglesias a consultar a les seves bases la intenció de votar no a la investidura de Pedro Sánchez. “Espero que la resta, veient l’ampli suport del sí, en prengui nota i s’apliqui a donar veu als seus militants. Sabem el que pensen els dirigents d’alguns partits, estaria bé saber què opinen els seus militants”, va dir el número dos del PSOE, César Luena, durant una assemblea amb mig centenar de militants de Villa de Vallecas, el barri d’Iglesias, al sud de Madrid. Luena no va amagar la seva satisfacció pels resultats de la consulta i va animar les bases de Podem a escollir entre el líder del PP i el del PSOE. “Vull pensar que Pablo Manuel Iglesias [com realment es diu al DNI] no té dubtes per escollir entre Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, perquè crec que els seus votants en tenen”, va afegir.

El número dos de Podem, Íñigo Errejón, no va respondre al repte, però va celebrar la consulta del PSOE i va posar Podem com a exemple. “És saludable que els partits tradicionals consultin la militància, però això no resol l’escenari davant d’una setmana que temem que pot ser perduda”, va assenyalar des de Granada, on ha passat el cap de setmana per celebrar el 28-F, el Dia d’Andalusia. Podem ja ha posat el pilot automàtic per arribar a la setmana que ve, i segueix amb la mà estesa a Sánchez, sempre que estripi l’acord amb Ciutadans, que consideren una picada d’ullet al PP. Errejón no augura nous comicis perquè considera que hi ha “condicions” per conformar govern abans del límit del 3 de maig, que s’activarà un cop demà comenci el ple d’investidura de Pedro Sánchez.

Les guerres dins del PSOE

Els resultats de la consulta reforcen Sánchez, però la seva principal contrincant, Susana Díaz, ja deixa entreveure que la pugna pel poder dins del PSOE encara no ha acabat. Ahir va deixar clar que pensa votar a favor del sí de la militància al pacte en el comitè federal que els socialistes celebren avui, i que ha de servir per donar l’aval definitiu a l’acord. Però també va enviar un missatge indirecte a Sánchez. Durant el discurs del Dia d’Andalusia, la presidenta de la Junta va colar una defensa de les diputacions provincials, que Ferraz ha accedit a suprimir en l’acord amb C’s. “Vull destacar la gran tasca que fan cada dia per donar oportunitats als petits municipis”, va dir. La resta del discurs el va centrar a defensar el diàleg per reformar la Constitució però sense “jugar amb la unitat i la igualtat dels espanyols”.

stats