Política 24/11/2016

El president del TC espera diàleg per rebaixar la judicialització del conflicte entre Catalunya i Espanya

Pérez de los Cobos confia que les dues parts arribin a acords que redueixin el pes de la seva institució com a àrbitre

Acn
2 min
LEGITIMITAT CONTRA LEGALITAT  Tant el president del Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, com el president espanyol, Mariano Rajoy, defensen que el principi de legalitat s’identifica amb el constitucionalisme. Un punt de vista que serveix per negar la possibilitat d’una consulta limitada a Catalunya, malgrat que tingui la legitimitat de la majoria del Parlament.

MadridEl president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, ha apostat aquest dijous pel diàleg entre els governs català i espanyol per rebaixar la judicialització del conflicte que segons ha dit existeix entre Catalunya i Espanya. En conversa informal amb els periodistes a la presentació del nou web del TC, Pérez de los Cobos s'ha mostrat esperançat que la nova etapa de diàleg que vol impulsar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, permeti reduir el pes de la seva institució en la resolució de les discrepàncies polítiques entre els dos executius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el president del TC, la judicialització de la política no és positiva, malgrat que a vegades sí que és necessària, i en tot cas cal que totes les parts s'ajustin al compliment de la llei.

Pérez de los Cobos ha presidit un acte de presentació del nou web del Tribunal Constitucional, que permetrà presentar per internet demandes, recursos i escrits al Registre de la institució. Posteriorment, en conversa amb la premsa, ha apuntat que té les seves esperances dipositades en aquesta nova etapa de diàleg promesa des de La Moncloa.

Segons el president del TC, actualment hi ha un conflicte entre Catalunya i Espanya que existeix i que no es pot negar, però que caldria resoldre mitjançant acords en l'àmbit de la política. Una reflexió que segons ha apuntat serveix per fer referència a la judicialització del procés, però també per altres discrepàncies entre administracions en altres qüestions.

En aquest sentit ha destacat que bona part de les sentències del mateix TC sobre qüestions relacionades amb el procés sobiranista a Catalunya fan aquesta apel·lació a l'entesa entre les parts per resoldre la qüestió en el marc de la normativa vigent.

Ha afegit que segons el seu criteri la judicialització de la política no és positiva, però també ha advertit que en segons quins casos és inevitable, i ha recordat el paper de la seva institució precisament en la resolució d'aquesta mena de conflictes. El que cal, ha afegit, és que tothom compleixi la llei.

Pérez de los Cobos també ha tret ferro al fet que el tribunal hagi perdut la capacitat d'emetre sentències per unanimitat sobre Catalunya, després que algunes de les últimes decisions aprovades amb el suport de la majoria conservadora hagin rebut vots particulars per part de magistrats de l'ala progressista.

stats