Política 31/07/2014

Les 23 demandes de Mas a Rajoy

Des de la necessitat que l'Estat incrementi el marge de dèficit de la Generalitat i que transfereixi 2.000 milions addicionals el 2015 si vol que Catalunya pugui complir els objectius de dèficit fins a la retirada de la llei Wert figuren en les reclamacions recopilades en 20 fulls

M. Colomer
2 min
PARAULA CLAU NEGATIU  Peu de foto negazdf asdfusydgf uay ugasdu yuyags duyf uyadsfadfadf tiu. DUES HORES I MITJA DE REUNIÓ 
 Rajoy i Mas es van reunir a la Moncloa de manera pública dos anys després.

BarcelonaLa Generalitat no podrà complir els objectius de dèficit el 2015 si l'Estat no transfereix almenys 2.000 milions addicionals i amplia el sostre de dèficit del 0,7% previst a l'1,7%, que suposarien 2.000 milions més de capacitat de despesa. Aquesta és una de les peticions que va traslladar dimecres el president de la Generalitat, Artur Mas, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb qui ahir es va reunir a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llarg de 20 pàgines, el Govern desgrana les 23 demandes, al marge de la consulta, de la Generalitat a l'Estat. Un document que Mas va voler deixar clar que no pretén ser un memorial de greuges, sinó l'enumeració de les qüestions "prioritàries" a resoldre amb urgència. Entre les demandes, hi figura també el compliment de l'addicional tercera de l'Estatut dels anys 2008 a 2013, que significarien 3.960 milions que l'Estat hauria d'haver invertit en infraestructures i no ho va fer malgrat el mandat legal. Perquè el document fa notar que la inversió de l'Estat a Catalunya ha caigut almenys un 50% els últims deu anys. Precisament, en matèria d'infraestructures enumera entre les prioritats el corredor mediterrani o els accessos al port de Barcelona.

Retirada de lleis invasives

En el document, el Govern també reclama que l'Estat anul·li el decret d'aplicació de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), coneguda com la llei Wert, que liquida el model d'escola catalana, que retorni el múltiplex retirat a TV3, que apliqui la llei que obligava a tenir a punt el nou finançament l'1 de gener del 2014, que compleixi amb el pagament del 50% de la llei de dependència (ara només en paga el 20%, incomplint la seva pròpia llei), la transferència de les beques, o que compensi la Generalitat per haver bloquejat l'impost als dipòsits bancaris malgrat haver-lo permès en altres autonomies.

stats