Sánchez defensa el "diàleg", però demana a Puigdemont "sotmetre's davant la justícia"

Unides Podem, en canvi, parla de "detenció il·legal" i diu que la "judicialització" no és el camí

4 min
Pedro Sánchez presidint una reunió del consell de ministres

MadridLa detenció de Carles Puigdemont a Sardenya d'aquest dijous a la nit amenaça en entorpir l'etapa de diàleg encetada entre la Moncloa i la Generalitat. Conscient d'això, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha intentat aïllar aquest procés de negociació de l'arrest de l'expresident de la Generalitat comprometent-se una vegada més en el diàleg com "l'única via" per resoldre el conflicte polític. Ara bé, tot i defensar la via del diàleg, Sánchez ha estat contundent quan ha demanat a Carles Puigdemont que se sotmeti a l'acció de la justícia. "Puigdemont ha de comparèixer i sotmetre's davant la justícia", ha afirmat en una declaració institucional des de l'illa de La Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha posat veu al comunicat que la Moncloa va emetre aquest dijous a la nit en què defensava que la detenció de Puigdemont "obeeix a un procés judicial en curs que aplica a qualsevol ciutadà de la Unió Europea". En aquest sentit, el president espanyol ha assegurat que el seu govern "respecta tots els processos judicials" i també ha mostrat el seu compromís en "acatar totes les decisions judicials" que es puguin prendre des d'Itàlia. Sánchez ha intentat fer equilibris per mantenir la posició que els socialistes han mantingut sempre davant l'exili -que els líders independentistes exiliats tornin i passin a disposició judicial- i a la vegada provar de no fer descarrilar la via de diàleg oberta amb la Generalitat. "[El diàleg] És més necessari que mai", ha assegurat.

Hores abans havia valorat la detenció de Carles Puigdemont la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha demanat ser "respectuosos" i esperar a la decisió dels tribunals italians. En una entrevista a TVE, Robles també ha aprofitat per contestar a les paraules d'Asens i aprofundir en la divisió al govern sobre aquesta qüestió. "Si hi ha una euroordre, no podem parlar d'il·legalitat", ha rebatut al líder del partit lila al Congrés. "No hauríem de dir si és il·legal o no, les decisions corresponen als tribunals", ha afegit, després d'insistir que els "termes jurídics" els resoldran els "tribunals italians".

Divisió a l'executiu espanyol

L'exili de Carles Puigdemont genera divisió des de fa mesos entre els socis de coalició al govern espanyol, el PSOE i Unides Podem. I la prova més evident ha estat la seva reacció davant la detenció de l'expresident de la Generalitat. Mentre Pedro Sánchez i diversos ministres socialistes han defensat que Puigdemont comparegui davant la justícia, el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat que l'arrest de Puigdemont era una "detenció il·legal".

Abans de l'estiu, al mes de juny, diversos ministres del PSOE, com la d'Hisenda, María Jesús Montero, havien remarcat que si Carles Puigdemont tornava a l'estat espanyol, havia de ser detingut i posat a disposició judicial. Era la reacció de la banda socialista del govern a les paraules de la ministra d'Unides Podem, Ione Belarra, que havia defensat que l'expresident pogués tornar a l'Estat per "normalitzar" la situació a Catalunya i que no hagués de sotmetre's a l'acció de la justícia.

Aquesta vegada, però, Belarra ha evitat entrar en contradicció amb el missatge de la Moncloa, tot i que tampoc ha desmentit les paraules de Jaume Asens. La ministra de Drets Socials ha assegurat que respecta totes les "decisions judicials", però que el govern espanyol està "concentrat en abandonar el camí de la judicialització". "La judicialització ha demostrat que és un carreró sense sortida", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació des de La Palma, on també ha tornat a defensar la taula de diàleg.

Els pressupostos, en risc?

La detenció de Puigdemont arriba just una setmana després que es reactivés la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa, però també quan tot just han començat les negociacions per als pressupostos estatals. En aquest sentit, Robles ha demanat desvincular l'arrest de Puigdemont dels comptes. "No entendria que es pogués paralitzar una negociació de pressupostos que poden millorar la vida de la ciutadania", ha afirmat.

Unides Podem ha subscrit, en aquest cas, les paraules de Robles i la diputada lila Lucía Muñoz ha defensat que la detenció de Puigdemont no interfereixi en la negociació de pressupostos. "Els espais on es faci aquesta negociació estan clars i no hi hauria d'haver cap altra interferència", ha afirmat en roda de premsa des del Congrés. ERC és el soci principal del govern espanyol en aquesta negociació, mentre que Junts de moment s'ha mostrat predisposat a parlar-ne i a fer front comú entre tots els partits independentistes per pressionar l'executiu espanyol.

PP, Ciutadans i Vox celebren la detenció

Des de l'altra banda de l'arc parlamentari, PP, Ciutadans i Vox han celebrat la detenció de Carles Puigdemont. "Puigdemont ha de ser jutjat a Espanya pel seu cop a la legalitat constitucional", ha afirmat el líder popular, Pablo Casado, en un tuit, on ha demanat també al president espanyol, Pedro Sánchez, que es "comprometi a respectar la sentència de la justícia sense indults". A més, aquest migdia, Casado també ha demanat al president espanyol que "faci tot el possible perquè Puigdemont sigui extradit" i l'ha instat a no indultar-lo si és jutjat.

Una petició que també ha fet la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha qualificat de "bona notícia per a tots els demòcrates" la detenció de Carles Puigdemont i ha confiat que les autoritats judicials italianes optin per l'extradició a Espanya. Arrimadas, a més de demanar que no s'indulti Puigdemont si és extradit, també ha demanat a Sánchez que no tiri endavant la reforma del delicte de sedició per rebaixar-ne les penes. El president de Vox, Santiago Abascal, per la seva banda, espera que la justícia "condenmi" Puigdemont "pels seus crims abans que el govern el torni a posar al carrer".

stats