Política 05/11/2016

Detingut a França el dirigent d'ETA Mikel Irastorza

En l'operació, que segons el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, suposa un gran cop contra l'organització, també han arrestat les dues persones que l'acollien

Efe
3 min
El suport polític i social a ETA s’ha anat esllanguint al llarg dels anys. HB li havia donat cobertura política als vuitanta i als noranta.

MadridLa policia francesa ha detingut, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, el líder d'ETA Mikel Irastorza, que va substituir el 2015 David Pla i Iratxe Sorzabal a la cúpula de l'organització. Irastorza, de 41 anys, estava desaparegut des del 2008 i també controlava 'l'aparell polític' del grup, segons el ministeri d'Interior. Es tracta de la setena detenció d'un responsable de la banda terrorista des de l'anunci del cessament de l'activitat armada d'ETA, el 20 d'octubre del 2011.

En el marc de l'operació Nerín, els agents també han detingut la parella que acollia Irastorza, un ciutadà espanyol de 59 anys i una ciutadana francesa de 56, que eren al domicili quan ha arribat la policia. Les detencions formen part d'una investigació preliminar oberta per la Fiscalia Antiterrorista de París. Als tres arrestats els han traslladat a les oficines de la Policia Judicial de Baiona i s'espera que passin aviat a disposició judicial.

ETA, escapçada

Amb aquesta operació, duta a terme a Ascain (Pirineus Atlàntics, França), ETA queda escapçada, amb tot just cinc membres alliberats després dels successius cops donats per les forces de seguretat que l'han deixat sense capacitat operativa. Un dels últims cops va ser la recent troballa a França d'un zulo amb 145 armes que la Guàrdia Civil considera que pertanyien a la banda terrorista. Després de la detenció de Pla i Sorzabal, les forces de seguretat van considerar que Mikel Irastorza s'havia fet càrrec de les restes de l'organització.

El ministeri d'Interior assegura que la detenció "debilita" ETA i fa que torni a perdre el seu punt de referencia almenys durant un any, cosa que "dificulta que l'organització terrorista pugui aconseguir qualsevol dels seus objectius". "El ministeri no descarta més detencions en les pròximes hores, perquè l'operació continua oberta.

El nou ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha felicitat la Guàrdia Civil per la detenció d'Irastorza: "Feia poc temps que s'havia fet càrrec de la direcció de la banda terrorista i es demostra que els cossos i forces de seguretat de l'Estat estaven atents, i en el moment en què ells han mogut algunes persones perquè ocupessin el lideratge se'ls ha donat la resposta que sempre han de donar els cossos i forces de seguretat de l'Estat", ha assegurat.

En una breu declaració a la premsa abans de participar en un acte del PP, Zoido ha afegit que aquesta operació demostra "el compromís" de l'Estat "en una lluita decidida i permanent" contra ETA: "Fins que la banda terrorista no lliuri definitivament les armes i es dissolgui, seguirem lluitant contra la xacra del terrorisme", ha assegurat.

Setena detenció des de l'anunci de la fi de l'activitat armada

La detenció d'aquest dissabte és la setena d'un responsable d'ETA des del 20 d'octubre del 2011, la data en què l'organització va anunciar el cessament de l'activitat armada. L'anterior es va fer també a França, a la localitat de Saint-Étienne-de-Baïgorry. El 22 setembre del 2015 les autoritats van capturar David Pla i Iratxe Sorzábal, considerats màxims responsables d'ETA en aquell moment.

El 27 de maig del 2012 es va detenir a la localitat francesa de Cauna el presumpte número u de l'aparell militar, Oroitz Gurruchaga Gogorza. El 28 d'octubre del mateix any, la policia francesa va arrestar prop de Lió Izaskun Lesaka, considerada la responsable de les reserves d'armes i explosius i integrant de la direcció de la banda terrorista.

El 7 de juliol del 2015 la policia va capturar Iñaki Reta de Frutos i Xabier Goienetxea, presumptes dirigents de l'aparell logístic d'ETA, a la localitat francesa d'Osses.

Per saber-ne més: sense procés de pau després del final d'ETA

stats