Política 15/10/2015

El dia que Albiol va portar la claca a declarar i altres manifestacions davant la justícia que el PP obvia

Francisco Camps i José Luis Baltar també van tenir manifestacions de suport davant dels tribunals quan van declarar per presumpta corrupció

Gerard Pruna
2 min
L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, en la seva arribada als jutjats / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl 7 de setembre del 2011, el llavors alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, sortia de la Ciutat de la Justícia després de declarar pels pamflets que vinculaven delinqüència i immigració. A fora l'esperaven un grapat de dirigents del PP –entre ells la presidenta dels populars a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho– i centenars de veïns que el van rebre amb crits d'"alcalde" i pancartes de suport. No era la primera vegada: el 20 d'octubre del 2010, la primera vegada que va haver d'anar a declarar per aquests pamflets xenòfobs, també el va acompanyar una àmplia comitiva del partit encapçalada per Camacho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que aleshores no va dir Albiol és que aquella exhibició de suport a les portes dels jutjats l'incomodava i li semblava "pròpia d'una dictadura", com sí que ha fet aquest dijous després de veure les imatges de més de 400 alcaldes donant suport al president de la Generalitat, Artur Mas, a les portes del Tribunal Superior de Justícia quan anava a declarar pel 9-N. No devia ser l'única vegada que es devia sentir incòmode, veient els precedents.

L'any 2004, l'aleshores president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, declarava durant més de tres hores davant el jutjat acusat d'un presumpte delicte contra l'administració pública. Tant a l'arribada com a la sortida, Fabra va ser escortat per una dotzena de companys del PP, entre ells alguns alcaldes i diputats provincials.

Sense sortir del País Valencià però uns quants anys més tard, trobem una escena similar. El president de la Generalitat Valenciana Francisco Camps declarava davant la justícia per la causa dels vestits. Camps arribava fins a la porta del jutjat acompanyat de tres vicepresidents i de Rita Barberá, aleshores alcaldessa de València. A més, a fora l'esperaven centenars de simpatitzants amb pancartes. Tampoc aleshores Albiol, que ja era regidor a Badalona i feia temps que ocupava càrrecs al PP a Catalunya, en va dir res.

Més alcaldes del PP davant la justícia. En aquest cas una cinquantena que l'any 2013 van acompanyar l'expresident de la Diputació d'Ourense José Luis Baltar a declarar per un suposat delicte de prevaricació. A la porta l'esperaven també un grapat de simpatitzants, que se li van abraonar a sobre.

Encara que no el van acompanyar als tribunals sinó directament a la presó de Can Brians, el PSC també va protagonitzar una imatge semblant quan Josep Maria Sala va ser condemnat pel cas Filesa. La plana major del partit, entre ells noms com José Montilla i Joan Ferran, van acompanyar el dirigent socialista fins a la presó, en una clara imatge de suport que podia ser entesa com un rebuig que la sentència fos justa. De fet, anys més tard Sala tornaria al partit, on encara ara juga un paper destacat.

stats