Política 12/07/2022

El dia que Feijóo va ocupar l'escó de Casado

El líder popular ha volgut ser a l'hemicicle del Congrés el dia que Sánchez ha consumat el seu gir a l'esquerra

3 min
Alberto Núñez Feijóo assegut a la bancada del PP del Congrés

MadridQuan eren gairebé les dotze del migdia, Feijóo entrava a l'hemicicle del Congrés disposat a escoltar, des d'un escó que no pot ocupar normalment perquè no és diputat, el discurs del president espanyol, Pedro Sánchez, en el debat de política general. Aquesta vegada, però, no ha comès el mateix error de fa poc més d'un mes al Senat. Llavors estrenava seient a la cambra alta i va tenir un lapsus quan, a l'entrar al saló de plens, es va intentar asseure a la bancada reservada per al govern. El portaveu dels populars al Senat, Javier Maroto, el va haver de redirigir a la segona fila. Aquest dimarts Feijóo ja venia preparat i ha pujat els tres esglaons que el portaven fins a l'escó que fins fa pocs mesos ocupava Pablo Casado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La història ha volgut que l'expresident popular no hagi pogut ser al Congrés el dia que se celebrava un debat que havia reclamat i reclamat a Sánchez (feia set anys que no se celebrava). El seu escuder, Teodoro García Egea, tampoc hi era tot i ser diputat. "A escoltar amb molta atenció", ha afirmat quan ha arribat al Congrés. I, de fet, no ha aixecat la vista dels seus apunts durant bona part del debat, mentre escoltava la pluja de mesures que Sánchez ha desgranat per frenar l'auge dels populars a les enquestes. Antonio Hernández Mancha havia estat fins ara l'únic president del PP (i el més efímer) que s'havia assegut al Congrés de Diputats sense tenir escó per escoltar el debat de política general de l'any 1987, amb Felipe González com a president. Fins avui, que Alberto Núñez Feijóo s'ha assegut per primera vegada a la cambra baixa.

La d'aquest dimarts era la tercera vegada que els dos líders es veien cara a cara des que Feijóo va assumir les regnes del PP. I la cordialitat entre els dos dirigents ha anat de més a menys. De l'encaixada de mans a la Moncloa i també al Senat, hem passat a una salutació genèrica de Pedro Sánchez als "senadors i senadores" que eren presents a l'hemicicle aquest matí. Cap referència explícita a Feijóo. L'única encaixada de mans del líder popular ha estat amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i el de Consum, Alberto Garzón –a qui ha agafat per sorpresa quan Feijóo li ha estès la mà–, tots dos asseguts a la part final de la bancada del govern. A Joan Subirats, ministre d'Universitats, en canvi, no li ha ofert la mà.

El líder popular ha hagut de sentir, només començar, com el president espanyol li enviava el primer dard: "El poder judicial no ha canviat des del 2011 a conseqüència del bloqueig del principal partit de l'oposició". Feijóo se l'ha quedat mirant una estona fins que ha tornat a abaixar la vista per continuar prenent nota del discurs de Sánchez. El líder popular no pot intervenir en el debat i, malgrat tot, bona part dels líders parlamentaris s'hi han dirigit, des de Santiago Abascal fins a Jaume Asens. La mala relació entre PP i PSOE continua més que enquistada després de l'última reunió entre les dues formacions d'aquest dilluns al vespre i la distància entre una bancada i l'altra ha estat evident.

"És la nostra agenda"

A la bancada socialista i la lila estaven exultants amb les mesures que ha detallat Sánchez. També a la del govern, amb un Miquel Iceta més que entregat a l'hora d'aplaudir el president espanyol. Impost a les elèctriques, a la banca, gratuïtat del transport públic. "És la nostra agenda", admetia amb satisfacció un dirigent d'Unides Podem un cop acabada la intervenció de Sánchez. L'ala lila del govern espanyol coneixia "part" de les mesures, ha reconegut la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. De fet, el malestar que la mateixa ministra havia expressat aquest matí amb el PSOE per no haver reunit la comissió de coordinació de la coalició abans que comencés el debat al Congrés, s'ha convertit en satisfacció en tan sols unes hores. La música del gir a l'esquerra de Sánchez li ha sonat bé a Díaz, tot i que després ha matisat que les mesures havien d'anar acompanyades d'una reforma fiscal.

"Qui pagarà aquesta festa?", ha preguntat un diputat de Ciutadans, en canvi, quan ha acabat el debat. Sánchez ha marxat de l'hemicicle sense dir ni piu a ningú, només l'ha pogut aturar el veterà periodista Miguel Ángel Aguilar, amb qui ha conversat durant uns minuts sobre el referèndum de l'OTAN i el llibre Nosotros, los abajo firmantes, un recull de la història d'Espanya a través de manifestos. La dreta s'enerva mentre Sánchez sembla disposat a materialitzar el cop de timó cap a l'esquerra.

stats