Rufián tensa la corda amb Sánchez exhibint bales de Melilla

El president s'indigna amb el líder d'ERC: "És un error imperdonable"

2 min

MadridEl moment de més tensió de la primera jornada del debat de política general al Congrés estava reservat per a la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. El republicà ha tret de la butxaca de l'americana tres bales i les ha exposat a la tribuna: "Sap què són? Són tres bales que ha recollit la diputada d'ERC Maria Dantas de la frontera de Melilla, amb què van matar 37 persones". El gest ha indignat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visiblement molest des de l'escó. "S'ha equivocat greument. La simple exhibició de bales és un error imperdonable, precisament en aquest hemicicle", ha advertit, recordant l'intent de cop d'estat del 1981. El líder del PSOE i el dels republicans a Madrid han exhibit la pitjor de les sintonies a les portes de la reunió que han de mantenir els dos presidents, Sánchez i Pere Aragonès, aquest divendres a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu espanyol gairebé ha ignorat el conflicte català en la seva exposició inicial, si no fos per un breu esment a la voluntat de "continuar treballant pel retrobament entre catalans i per reduir la bretxa emocional que separa aquells catalans que es volen separar d'Espanya de la resta dels seus germans". "No hi ha tasca més noble en política que treballar per la convivència", ha afegit. Ni rastre de la constatació que el conflicte polític es manté viu –la majoria al Parlament és la que és, li ha recordat Rufián–, en la línia de la intenció del PSOE d'apaivagar l'independentisme en lloc de donar-li una proposta. Amb tot, Sánchez s'ha mostrat esperançat que "aviat" hi hagi un acord que permeti celebrar una reunió de la taula de diàleg.

La llista de la compra

El portaveu d'ERC ha iniciat el seu discurs donant l'"enhorabona" al president espanyol per haver-se "llevat d'esquerres", però en realitat ha matisat la sensació instal·lada al Congrés que amb les mesures anunciades el PSOE havia imprès un gir ideològic important. Rufián ha enumerat un llistat d'augments de preus de productes d'alimentació, de xifres de pobresa i de guanys d'empreses multinacionals per concloure que "aquest és l'estat de la seva nació", jugant amb el nom del debat. Com ha sigut habitual en les seves últimes intervencions, el portaveu republicà ha alertat Sánchez que l'electorat progressista no està detectant encerts del govern espanyol contra la crisi i ha recordat la necessitat de "militar en la utilitat". Com a proposta, ha reclamat una reforma fiscal perquè els rics aportin més.

Rufián ha reservat també dards per a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, a qui ha demanat "escoltar abans de sumar", fent referència al nom de la seva plataforma. Ha tornat a recriminar-li que preferís acordar la reforma laboral amb la patronal CEOE que amb el seu grup, però Sánchez li ha retret que tingui una "obsessió" amb la ministra de Treball. L'entorn de Díaz ha fet notar el seu malestar amb els comentaris de Rufián, que ha ironitzat respecte a una reforma laboral "increïble". Sánchez i Rufián, malgrat tot, han calmat els ànims un cop acabada la sessió amb una breu conversa a l'escó del president.  

stats