El PP torna a recórrer a ETA per fer oposició al govern de Sánchez

Gamarra deixa en un segon pla l'alternativa econòmica del partit per carregar contra les aliances de l'executiu

3 min
Cuca Gamarra i Alberto Núñez Feijóo aquest dimarts al Congrés

MadridEl PP s’havia erigit al llarg de les últimes setmanes com l’alternativa sòlida per gestionar l’actual crisi econòmica. Havia promès, de fet, fer servir el debat de política general del Congrés per acabar de consolidar la seva proposta econòmica davant les polítiques del govern espanyol. Però tot plegat ha quedat en un segon pla aquest dimarts. Els populars han decidit tornar a recórrer a ETA per carregar contra l’executiu de coalició i les seves aliances parlamentàries. El PP d’Alberto Núñez Feijóo ha tornat, així, al del seu predecessor, Pablo Casado. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només començar la seva intervenció, la portaveu del grup popular al Congrés, Cuca Gamarra, ha promogut un minut de silenci per recordar els 25 anys de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco. Un homenatge al qual s'han sumat improvisadament tots els grups aixecant-se del seu seient –també EH Bildu–. Ara bé, després la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha picat la cresta a Gamarra i li ha recordat que els minuts de silenci els regula la Junta de Portaveus. Precisament, la diputada conservadora ha apel·lat a l’esperit d’Ermua –en referència a l’homenatge d’aquest diumenge al poble de Blanco– com “l’esperit de la rebel·lió cívica”: “És el que avui ens situa enfront del seu govern des que, només per resistir, va elegir el camí dels pactes indignes”. 

A partir d’aquí, Gamarra ha tornat a les equiparacions que feia Casado entre l’organització terrorista i el partit que lidera Arnaldo Otegi. La portaveu popular ha fet servir la llei de memòria democràtica que el govern espanyol ha pactat amb EH Bildu per criticar, per exemple, que s’hagi posat “en joc el relat de la Transició exemplar”. “No és que ens iguali amb EH Bildu, és que ens humilia posant-los a ells per sobre de nosaltres”, ha afegit. “El PP el que fa és parapetar-se darrere d’ETA i del dolor de les víctimes per negar el deure moral de la dreta d’assumir que l’Estat ha d’exhumar els cossos de víctimes de la dictadura franquista i també condemnar el cop d'estat del 36 i la dictadura franquista”, li ha replicat el president espanyol, Pedro Sánchez.

Les receptes econòmiques

Per a la Moncloa, que el PP hagi rescatat ETA per fer oposició al govern és la prova que malden per visibilitzar-se. Des de l’equip d’Alberto Núñez Feijóo, en canvi, no ho veuen igual. Fonts del seu entorn asseguren que la pluja de mesures econòmiques que havia anunciat Sánchez era la prova que havia “podemitzat” el seu discurs i això els deixa “una autopista al centre” per recórrer. Per això, Gamarra ha insistit en la deflactació de l’IRPF o en rebaixar els impostos del gas. De fet, la portaveu popular ha defensat les receptes econòmiques que va fer servir el govern de Mariano Rajoy per sortir de la crisi del 2008: “Ho tornarem a fer”. 

De moment el PP de Feijóo no vol donar la batalla ideològica amb l’esquerra en qüestions com l’avortament o l’eutanàsia. Dues lleis que, en canvi, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha avisat que derogaria si arribava a governar. I ha aprofitat per enviar un dard al PP: “Feijóo diu que són debats estèrils, però és només perquè no volen confrontar amb l’esquerra, que sí que fa avançar la seva agenda”.

stats