Junts aireja el seu rebuig al diàleg a dos dies de la reunió Sánchez-Aragonès

El president espanyol es limita a dir que confia que "aviat" surtin "resultats concrets i tangibles" de la taula

4 min
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, parla amb el president pedro Sánchez,  durant el debat de política general del Congrés

MadridPedro Sánchez i Pere Aragonès escenificaran divendres la represa del diàleg entre la Generalitat i la Moncloa després de la crisi pel cas Pegasus. De fet, la reunió hauria de servir per abordar el Catalangate, però amb la taula de diàleg encallada de fa mesos, la trobada també es convertirà en l'avantsala de la pròxima reunió entre els dos governs per abordar el conflicte català. És un fet, però, que l'aposta per la negociació amb l'Estat no la comparteix tot el Govern. Junts manté les reticències amb l'estratègia de diàleg d'ERC i la prova l'ha donat una vegada més la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. A dos dies de la reunió entre presidents, la diputada ha aprofitat el debat de política general del Congrés per desmarcar-se del diàleg amb l'Estat i ha enviat dards al govern espanyol i a ERC a parts iguals. Als republicans els ha retret haver-se "allunyat" de l'objectiu de la independència després d'haver obert el diàleg amb l'Estat, i al govern espanyol l'ha acusat de no voler obrir una negociació real i intentar "prendre el pèl" al moviment independentista. "Junts només seurà en un procés de negociació real", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de fiscalitzar l'acció de govern de Pedro Sánchez, el debat de política general del Congrés que acaba aquest dijous ha sigut l'escenari on l'independentisme ha tornat a mostrar les seves divergències estratègiques a l'hora de definir la seva relació amb l'Estat. Mentre els republicans mantenen oberta la porta del diàleg i volen continuar sent un dels socis que garanteixi la governabilitat de l'Estat, Junts i la CUP han tornat a posar en dubte que aquesta estratègia funcioni. "No urgeix una reforma fiscal, senyor Rufián, el que urgeix és la independència de Catalunya", ha etzibat Nogueras al portaveu d'ERC al Congrés, només començar la seva intervenció. "La taula de diàleg no funciona", ha afegit en el seu discurs la diputada de la CUP Mireia Vehí. El PDECat, en canvi, s'ha mantingut al costat d'ERC i el seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, ha defensat la taula de diàleg, tot i que ha exigit a Sánchez "resultats" i que no es quedi en una "foto".

Per a Junts, un dels punts que demostra que el diàleg amb l'Estat no funciona és que no s'ha avançat en la desjudicialització. Nogueras ha retret al govern espanyol que concedís uns indults "parcials, condicionats i revisables" als presos polítics i que l'Advocacia de l'Estat es mantingui personada en les causes judicials contra l'independentisme. "És incomprensible que una part de l'independentisme ens faci creure que ells [en referència al govern espanyol] són diferents d'ells [en referència a la triple dreta]", ha reblat en un altre dard a ERC. Precisament, la desjudicialització és una de les qüestions que Pere Aragonès vol posar sobre la taula del president espanyol divendres: el cap de l'executiu català ha explicat aquest dimecres que demanarà "mesures concretes que reverteixin la repressió" i que serveixin per avançar en la resolució del conflicte polític. Aragonès té previst insistir en l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, però ha assegurat que està obert a escoltar les propostes de Sánchez. "El resultat d'aquesta reunió es mesurarà pels compromisos concrets", ha conclòs.

La reforma de sedició, a debat

Una pista sobre els compromisos que el govern espanyol està disposat a assumir per fer passos cap a la desjudicialització del conflicte es veurà aquest dijous al ple del Congrés, on es votaran les propostes de resolució que els grups independentistes han presentat pel debat de política general. ERC, Junts i el PDECat coincideixen en demanar una reforma del delicte de sedició, una mesura que el govern espanyol ha mantingut guardada en un calaix perquè considerava que no hi havia prou suports perquè tirés endavant. Dilluns, però, els republicans van obrir la porta a negociar-la, tot i prioritzar la llei d'amnistia. Precisament, Junts defensa "l'amnistia total" per a tots els independentistes encausats en una de les seves propostes de resolució. ERC, al seu torn, exigeix "indultar plenament" els presos i retirar les ordres d'extradició dels exiliats. I el Catalangate també tornarà a entrar al ple del Congrés, perquè els socis del Govern, com el PDECat i la CUP, insisteixen en els seus textos en una investigació independent de l'escàndol d'espionatge.

Ni el PSOE ni Unides Podem, per contra, incorporen cap proposta que faci referència a la qüestió catalana i, de fet, durant el debat de política general, Pedro Sánchez només s'hi ha referit quan ha estat interpel·lat pels diputats independentistes. El president espanyol no ha sortit del guió establert: ha defensat el diàleg amb la Generalitat com a via per tornar la "convivència" a Catalunya i s'ha limitat a dir que confia que "aviat" surtin "resultats concrets i tangibles" de la taula de diàleg, sense més concrecions. Sánchez, això sí, ha aprofitat per burxar en les disputes estratègiques entre Junts i ERC i ha acusat el partit de Laura Borràs d'haver-se quedat "congelat" en el 2017. "Tant de bo surtin del congelador i passin de posicions extremistes a posicions més pragmàtiques per resoldre el conflicte", ha afirmat el president espanyol, que també ha tornat a demanar-los que s'asseguin a la taula de diàleg –sempre que ho facin membres de Junts que siguin al Govern, ha matisat–. Nogueras, al seu torn, li ha replicat que qui està "en el congelador" és el mateix Sánchez perquè "continua sense donar respostes a Catalunya". Malgrat les reticències de Junts, divendres Aragonès i Sánchez tornaran a explorar els límits del diàleg.

stats