En directe
12/09/2022

La Diada 2022, en directe

Segueix els actes, reaccions i tota l'última hora de la Diada de Catalunya 2022 amb els comentaris de la secció de Política del diari ARA

I fins aquí el directe d'aquesta Diada, un Onze de Setembre que ha deixat un ultimàtum de l'ANC a partits i Govern: "O independència o eleccions". Òmnium, en canvi, ha reivindicat els partits i les institucions: "No hi ha poble que pugui decidir el seu futur sense ells". Tot plegat en una manifestació de les entitats en què no ha assistit la plana major d'ERC. Oriol Junqueras s'ha defensat davant les crítiques a la seva estratègia: "Ningú ens farà callar". Junts s'ha contraposat als republicans: "Si la gent no està satisfeta no se la pot criticar". Al final, a la manifestació hi han anat 700.000 persones segons els organitzadors i 150.000 segons la Guàrdia Urbana. Si la voleu veure des dels ulls d'Empar Moliner no us podeu prendre la seva crònica. Igual que l'opinió de David Miró sobre l'estat de l'independentisme. Tot i que aquest directe ja és història, sempre el podeu recuperar per llegir algunes anècdotes, curiositats i testimonis del dia.

Gràcies, de nou, per fer-nos confiança. Fins la pròxima!

Puigdemont, a ERC: "Han estigmatitzat la manifestació, n'han boicotejar la participació i l'han volgut excloure de l'agenda política. Han fracassat"

"Han estigmatitzat la manifestació, n'han boicotejar la participació i l'han volgut excloure de l'agenda política. Han fracassat", ha afirmat l'expresident Carles Puigdemont en una referència a Esquerra per posicionar-se en contra de la manifestació de l'ANC. "Avui el corrent central de l'independentisme ha demostrat inclusió, civisme i sobretot fortalesa. Plegats, acumulem més força", ha afegit Puigdemont en una publicació al seu compte de Twitter.

L'ANC es passa als drons

Dijous l'ANC va sorprendre amb un vídeo d'una estelada gegant que va col·locar davant de la Generalitat de Catalunya. La càmera anava pujant i pujant fins que s'observava tot a vista d'ocell. Com? Un dron. Ja fa uns mesos que l'entitat treballa amb drons per plasmar les seves accions. De fet, en la Diada d'aquest any també hi han sigut ben presents –ens haurem d'esperar a demà per veure'n les imatges–. Per a l'ANC, expliquen des de l'entitat, aquest fet els ha portat un guany visual important, però també econòmic. Fins ara havien de llogar un helicòpter –que diuen que és molt car– per fotografiar des de dalt de tot una manifestació. Ara, amb els drons, tot és més fàcil.

El Consell per la República, als partits: "No poden continuar fent política ni governant les institucions al marge d'aquesta realitat tan contundent"

El Consell per la República ha celebrat aquest diumenge "l'èxit rotund" de la manifestació de l'ANC a Barcelona per la Diada, que ha aglutinat 150.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 700.000 segons els organitzadors. L'entitat comanada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha reclamat que "tothom" tingui "en compte" aquesta circumstància, i ha considerat que els manifestants han ofert un missatge "nítid" que "tant la política com les institucions" han "d'escoltar". "No poden continuar fent política ni governant les institucions al marge d'aquesta realitat tan contundent, d'aquesta força mobilitzadora que ningú més a Catalunya té capacitat d'aglutinar", ha assegurat el Consell en un comunicat.

L'acte institucional de la Diada reivindica la tasca de les dones en la història de Cataunya

Els actes de Diada acaben ja de nit amb l’acte institucional organitzat pel Govern i el Parlament a les quatre columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, el mateix lloc on ja es va fer l’any passat. La cerimònia, amb música, teatre, dansa i projeccions, repassa alguns dels episodis rellevants de la història de Catalunya des del 1714 a través de la tasca duta a terme per dones. Hi actuen artistes com Mariona Escoda, Helena Miquel, Joan Dausà, Borja Penalba o Judit Neddermann.

El nostre fotògraf Dani Ríos ens envia aquesta imatge aèria de la manifestació de l'esquerra independentista.

"Here I am, Spain. Spy on me, I'm free!"

L'ANC deia que aquest any no havia preparat una performance per la Diada –més enllà de triar el negre com a color–, però finalment no s'hi ha pogut estar. Amb el cas Pegasus d'espionatge massiu a l'independentisme en la retina, centenars de persones han aixecat un cartell en la part final dels discursos demanant a Espanya que les espiés. "Here I am, Spain. Spy on me, I'm free!" es podia llegir al costat dels números de telèfon que cadascú hi havia anat apuntant. La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha denunciat el cas en anglès pensant en el públic internacional.

11 Sep 2022

Junts es contraposa a ERC en la manifestació: "Si la gent no està satisfeta no se la pot criticar"

Núria Orriols Guiu

Changue (CUP) fa una crida a "lluitar fins a vèncer"

Basha Changue, diputada i probable candidata de la CUP per Barcelona, ha fet una crida a "lluitar fins a vèncer" en un discurs amb un clar accent social perquè com, ha dit, "independència no és un canvi de bandera" sinó "un procés de transformació social".

"Els partits són culpables", l'article de David Miró, subdirector del diari

"Pot semblar una paradoxa, però els responsables de l'actual onada antipolítica (de caires clarament populistes, com va ressaltar Xavier Antich) que s'ha apoderat de part de l'independentisme i que té en l'ANC la seva màxima expressió són els mateixos partits polítics". Llegeix l'opinió completa aquí.

Quina ha sigut la manifestació més massiva de l’ANC?

Calcular l’assistència d’una manifestació no és una ciència exacta. Ara bé, hi ha hagut una concentració de l’ANC que clarament puja a la part més alta del podi: la V del 2014. L’Assemblea, a les portes del 9-N, va aconseguir aplegar més gent que mai a Barcelona. Segons la Guàrdia Urbana, 1,8 milions de persones. Aquell 11 de setembre, ni més ni menys que el 24% de la població de Catalunya del 2014 estava concentrada a la Gran Via i a la Diagonal de la Ciutat Comtal donant forma a una senyera immensa. A la del 2014 la segueixen de prop la del 2013 –la cadena humana–, amb 1,6 milions de participants, i la primera de totes, la del 2012, amb 1,5 milions. Fins al 2020, la Diada de la pandèmia, els organitzadors no acostumaven a donar les dades d'assistència. Des de llavors, però el 2021 i el 2022 ho han fet. El ball de xifres s'ha augmentat: l'any passat l'ANC parlava de 400.000 assistents i la Guàrdia Urbana de 108.000. Aquest any, 700.000 per als organitzadors i 150.000 per a la Guàrdia Urbana.

Les pancartes canvien d'objectiu

Si els últims anys la ràbia que expressaven els manifestants a través de les pancartes anava dirigida sobretot cap a l'Estat, aquesta Diada als polítics catalans els han xiulat molt més les orelles. Al llarg de tot el recorregut, avui s'han pogut veure pancartes que dirigien la indignació cap a les mateixes institucions i partits amb frases com "Botiflers, la història us jutjarà", "Traïdors, no us tornarem a votar" o "Botifler, jo no et votaré".

L’11 de setembre, un bon dia per néixer si ets futbolista

Hi ha una teoria –més o menys demostrada– que diu que la majoria d'esportistes que arriben a l'elit són de principis d'any. Tot i això, néixer l'11 de setembre és una molt bona data si es vol tenir futur en el món del futbol. Tres futbolistes contrastadíssims, llegendes als seus clubs, han nascut aquest dia: Eric Abidal (1979), Julio Salinas (1962) i Franz Beckenbauer (1945). Cadascú en una posició diferent, amb estils totalment contraposats –els de Salinas i Beckenbauer serien els més evidents–, però bufaven espelmes el mateix dia.

D'efemèrides en un 11 de setembre n'hi ha hagut unes quantes més, entre les quals destaquen la mort de Salvador Allende (1973), llavors president de Xile, enmig del cop d'estat de Pinochet, i també la defunció de Nikita Khrusxov (1971), exlíder de la Unió Soviètica.

11 Sep 2022

Ultimàtum de l'ANC a partits i Govern: "O independència o eleccions"

Aleix Moldes

Com i quan va néixer l’ANC?

Per recordar els orígens de l’ANC ens hem de remuntar a la consulta popular d’Arenys de Munt del 2009. Allà va néixer un grup popularment conegut com “els quatre d’Arenys”: Pere Pugès, Miquel Strubell, Miquel Sellarès i Enric Ainsa. ¿L’objectiu que els unia? Crear una entitat independentista de caràcter transversal. Tot va agafar forma en la Conferència Nacional per a l’Estat Propi del 2011. Aquí es va escollir un consell permanent –on hi havia noms com Lluís Llach o Quim Torra– i també el secretariat provisional, on ja hi havia Carme Forcadell. Un mes després d’aquell acte, l’Assemblea Nacional Catalana es va constituir legalment com a entitat i el 10 de març del 2012 va tenir lloc la primera assemblea constituent, mig any abans de trencar tots els esquemes amb la primera manifestació de la Diada aplegant un milió i mig de persones.

'El Mundo' troba 1.800.000 manifestants, vuit anys després

En un món ideal, els mitjans de comunicació pagarien entre tots una empresa que efectués recomptes de manifestants seguint sempre la mateixa metodologia. I, a partir d’aquí, cadascú bastiria la seva anàlisi i el seu relat, respectant el fet essencial de si en una marxa hi havia cent mil o un milió de parcantístiques ànimes. No és el cas: el recompte segueix sent un dels punts cecs del periodisme i sovint el lector s'ha de conformar amb allò de x segons la Guàrdia Urbana, 8x segons els organitzadors, triï vostè on situa la factualitat.

Llegiu aquí el Pareu màquines d'Àlex Gutiérrez.

Ja pots llegir l'opinió d'Esther Vera, directora de l'ARA

"L'èxit d'assistència obliga els partits independentistes a reflexionar. D'una banda, sobre el replegament de molts sobiranistes; de l'altra, sobre la capacitat de mobilització i la impaciència i frustració de molts altres". Llegeix l'article sencer aquí.

Majoral, portaveu d'Alerta Solidària: "Ens espien, ens diuen terroristes i segueixen seient a la taula de diàleg"

Martí Majoral, portaveu d'Alerta Solidària, ha titllat ERC de "cinquena columna" per "col·laborar en la repressió" a l'independentisme amb processos judicials contra activistes. Així mateix, ha carregat contra la negociació amb l'Estat. "Ens espien, ens diuen terroristes i segueixen seient a la taula de diàleg. Això és una estafa", ha denunciat.

11 Sep 2022
Crònica

On és la nostra puntualitat?

Empar Moliner

L’esquerra independentista reuneix més de 8.000 persones a la seva manifestació, segons la CUP

La manifestació convocada per les organitzacions de l’Esquerra Independentista ha reunit més de 8.000 persones, segons els càlculs de la CUP, i 1.500 segons les xifres que ha facilitat l'ajuntament de Barcelona. Durant el recorregut han cremat una fotografia de Pere Aragonès i Pedro Sánchez junts.