Òmnium reivindica els partits i les institucions: "No hi ha poble que pugui decidir el seu futur sense ells"

Aposta per incorporar nous actors al Procés per acabar amb "la tendència autodestructiva"

3 min
Antich, amb la junta d'Òmnium, en l'acte de la Diada

BarcelonaL’ANC, Òmnium, el Consell per la República i els tres partits independentistes no són suficients per traçar una estratègia unitària per assolir la independència. Aquesta és la diagnosi que fa Òmnium amb motiu de la Diada i davant l’atzucac que viu el moviment independentista, incapaç d’acordar un full de ruta per culminar el Procés. De fet, aquest mateix diumenge l'expresident de l'ANC i també exsecretari general de Junts Jordi Sànchez ha denunciat que ni ERC ni Junts tenen cap estratègia per avançar cap a la independència.

Però el que diferencia clarament l'estratègia d'Òmnium de la de l'ANC és com conceben el paper dels partits polítics i les institucions. El president d'Òmnium, Xavier Antich, no s'ha mossegat la llengua a l'hora de carregar contra la divisió de l'independentisme, agreujada per l'absència del president Pere Aragonès a la manifestació de l'ANC. "¿Quan vam cedir a la temptació d’enfrontar-nos entre nosaltres, en lloc d’enfortir-nos? ¿Per què tanta energia a confrontar-nos amb qui tenim al costat en lloc de fer-ho amb qui tenim al davant?", s'ha preguntat el màxim dirigent de l'entitat, que ha citat els processos judicials i els exiliats per lamentar els retrets entre els diferents actors de l’independentisme. "Per guanyar ens cal ser més, més forts, a més llocs, més organitzats, més determinats. I tothom és necessari i hi té un paper", ha afirmat Antich abans de sentenciar que "aquí no sobra ningú". Unes paraules que són una esmena a la totalitat a l'estratègia de l'Assemblea, que es mostra molt crítica amb els partits per no treballar per fer efectiva la independència i que es planteja impulsar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament. "No hi ha poble que pugui decidir el seu futur sense institucions o partits: són tan necessaris com els sindicats, les organitzacions o les entitats. Mai no cedirem a la temptació populista de l’antipolítica", ha dit de forma contundent en una clara al·lusió a l'Assemblea.

El successor de Jordi Cuixart, que no ha assistit a l'acte perquè és a Suïssa, on viu temporalment, ha lamentat que no hi hagi una "estratègia compartida ni un objectiu comú", sinó "només estratègies de part confrontades". "Això provoca desànim, desmobilització i desorientació. No som on volem, som on volen ells: paralitzats", ha afegit. Antich ha reivindicat la força de l'independentisme en els últims anys i que el català és "el moviment d'alliberament nacional més important d'Europa del segle XXI" per mirar amb optimisme el futur. ¿Ja ens hem oblidat de tot el poder que vam acumular, que és l’únic que va fer tremolar l’Estat i l’obsessiona encara?", s'ha preguntat en una crida a rearmar-se per encarar el nou embat amb l'estat espanyol.Davant d’aquest escenari, Òmnium ha fet una crida a incorporar nous actors perquè considera que l’escenari del 2017 ja no és el mateix que el d’ara i que cal teixir sinergies renovades. Escoltaven atentament Antich el president Pere Aragonès i la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs (que no ha estat a primera fila amb la resta de membres de la mesa), així com d’altres representants d’ERC, Junts, la CUP i els comuns, que han coincidit en l’acte polític de l’entitat a l'ARC de Triomf, convertit en el més unitari d, en aquest sentit, la jornada. També hi havia la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu. 

Xavier Antich: "El primer pas per resoldre un problema és assumir que en tenim un. Cal activar-nos urgentment"

"Cinc anys després és hora de mirar endavant. No hi ha via a la independència que no sigui democràtica, compartida, inclusiva i transversal. Això no és l’enèsima crida a la unitat: és una crida a posar-nos d’acord per avançar plegats, reconeixent el valor de la diversitat de punts de vista i d’estratègies", ha remarcat Antich abans d'advertir: "Mentre no siguem capaços de concertar objectius estratègics compartits, no podrem sortir de la fase de paràlisi. Abans que es consolidi aquesta tendència autodestructiva, que només porta frustració, hem de revertir-la".

Per aquest motiu, Òmnium ha dit que es compromet a impulsar "un nou marc estratègic" per a un moviment que no passa, ha deixat clar, per "recuperar fórmules que no han funcionat". La recepta de l'entitat és sumar "noves complicitats" més enllà de partits i entitats amb nous agents que, fins ara, no han participat en el debat estratègic. Sense concretar quines organitzacions haurien d'incorporar-se a aquesta taula, Antích sí que ha esmentat la necessitat que s'hi sumi "el jovent organitzat".

Acte per la Diada d'Òmnium Cultural
stats