Política 11/01/2016

El diputat de Podem que havia de jutjar la infanta es presenta a les portes del judici

Descobreix qui són les tres jutgesses que decidiran si la germana del rei va a judici

Enric Borràs
2 min
D'esquerra a dreta, les jutgesses del cas Nóos: Rocío Martín, Samantha Romero i Eleonor Moyá / EFE / J. GRAPELLI

PalmaEl jutge Juan Pedro Yllanes era el president de la secció primera de l'Audiència de les Illes Balears, el tribunal que jutja el cas Nóos, fins que va demanar l'excedència per presentar-se per Podem a les eleccions al Congrés. Ara és diputat d'aquest partit, i avui, potser per enyorança, s'ha presentat a les portes de l'Escola Balear d'Administració Pública, on les seves companyes han començat el judici del cas Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Yllanes ha declarat als mitjans que la presència de la germana de Felip VI i el seu marit, Iñaki Urdangarin, al banc dels acusats és un "signe d'absoluta normalitat democràtica", segons l'agència Efe. "Això demostra que en aquest país la justícia és igual per a tothom", ha insistit. També ha destacat la "independència" i la "preparació tècnica impecable" de les tres jutgesses que formen el tribunal: Samantha Romero, Eleonor Moyà i Rocío Martín.

Elles tres hauran de decidir si finalment Cristina de Borbó serà jutjada o si, tal com han demanat els seus advocats, el fiscal Pedro Horrach i l'Advocacia de l'Estat, s'estalviarà el judici. Yllanes no ha volgut parlar d'aquesta qüestió, ha dit que seria un "absolut boig" si en parlés sense estar present al judici, sense escoltar les parts i les defenses ni revisar tota la jurisprudència.

Les jutgesses que hauran de decidir

Samantha Romero Adán

És la presidenta del tribunal i la ponent d'aquest judici, la que dirigeix el procés. Va entrar a la carrera judicial el 2002, després de superar unes oposicions, i el seu primer destí va ser a Vilanova i la Geltrú. El 2007 va accedir com a magistrada a l'Audiència de Tarragona, i des del 2015 forma part de la secció primera de l'Audiència de les Balears.

Rocío Martín Hernández

Igual que Romero, és jutgessa des que va superar les oposicions el 2002. D'entrada va començar al jutjat de primera instància de Carlet, al País Valencià, i és magistrada de la secció primera de l'Audiència de les Balears des del 2010.

Eleonor Moyá Rosselló

És la més nova de les tres jutgesses. Va començar el 2011 a través del torn reservat per a juristes amb com a mínim deu anys d'experiència. El seu primer destí va ser un jutjat de primera instància al Prat de Llobregat, i és a l'Audiència de les Balears des del 2013.

stats