Política 14/07/2018

Puigdemont impulsa el nou moviment abans del congrés del PDECat

L’expresident, Sànchez, Torra i els exconsellers faran una crida a la “unitat de l’independentisme”

Núria Orriols
3 min
Puigdemont posa en marxa el nou moviment polític que ha de culminar a la tardor

BarcelonaVa ser al mes de març quan l’expresident Carles Puigdemont, en una trobada amb tots els membres de la seva llista a les eleccions del 21 de desembre, va anunciar que Junts per Catalunya seria alguna cosa més que un grup parlamentari. Avui, quatre mesos després i a només una setmana del congrés del PDECat, posa en marxa un nou moviment polític que vol anar més enllà de les fronteres dels partits. Puigdemont, Jordi Sànchez i el president, Quim Torra, han convocat aquesta tarda els 135 candidats de JxCat el 21-D amb la intenció d’iniciar la crida a la “unitat de l’independentisme”, que preveuen fer pública a principis de la setmana que ve i que marcarà l’assemblea del partit que coordina Marta Pascal del 20 de juliol.

Fonts coneixedores expliquen a l’ARA que el nou moviment ha d’incloure el PDECat, que ha de buscar l’“encaix” amb el nou projecte. De moment, encara no té forma jurídica i hi ha diverses opinions sobre com ha de confluir tot aquest espai. Ha de ser un nou partit? O un moviment polític més flexible? Tampoc està clar el nom que ha d’adoptar. Tant podria dir-se Junts per Catalunya, com Junts per la República o Moviment 1 d’Octubre, que també han estat creats com a noves formacions. “El nom és igual, l’important és que sigui transversal i capaç d’aglutinar persones de procedència diversa”, afirma un dels coneixedors de l’operació. Les cares visibles del nou moviment seran Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, que hi tindrà un paper clau. També participen en l’impuls d’aquest espai Torra, el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, i els exconsellers empresonats i exiliats del PDECat que, segons les fonts del partit consultades, també ho veurien amb bons ulls.

Ara bé, ¿on queda ara l’assemblea del PDECat amb aquest nou projecte? Fonts de JxCat admeten que el moment escollit no és casual i que ha de servir per encaminar el congrés. Els impulsors del nou moviment opinen que del congrés del PDECat n’ha de sorgir el mandat de caminar cap a la confluència amb JxCat. Un camí que la direcció de Pascal també comparteix però amb matisos, ja que vol liderar des del PDECat la formació d’aquest moviment. De fet, el ministeri de l’Interior va fer públic ahir que l’actual executiva de Pascal ha registrat JxCat com un nou partit. La decisió va molestar alguns diputats, que ho veuen com un intent de la direcció de “resistir-se” a fer una cosa nova. Per la seva banda, els crítics del PDECat, liderats per l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, promouen una esmena a la ponència organitzativa del congrés per tal de definir aquesta transició cap a JxCat i que ja ha estat aprovada en algunes assemblees comarcals com la del Baix Llobregat. Defensen la creació d’una “comissió impulsora” de JxCat amb membres del PDECat que trobi la “fórmula jurídica” més adequada per al nou moviment.

Ara bé, els quadres del partit no són els únics que es mouen. També ho fan diputats independents de JxCat. L’exalcalde de Cerdanyola Toni Morral és l’impulsor de Junts per la República (JxRep), que també s’ha registrat com a partit i ha reunit parlamentaris com Aurora Madaula i Pep Riera, i persones vinculades a l’espai del PDECat com Agustí Colominas. Morral, alhora, manté fil directe amb Sànchez, amb la voluntat de ser part de l’estructura que prepara Puigdemont. Moltes passes en paral·lel, que han d’acabar, ben aviat, unides en un sol moviment.

Les setmanes clau per al nou espai polític

Crida a la unitat

Puigdemont, Sànchez i Torra han convocat avui els 135 candidats de JxCat per abordar el futur del projecte. Es preveu fer una crida a la unitat de l’independentisme per bastir un moviment de caràcter “transversal” que vagi més enllà de les fronteres dels partits. La setmana que ve hi ha la voluntat de fer públic el mateix anunci.

Assemblea del PDECat

El 20 de juliol començarà el congrés del PDECat que ha de determinar la seva relació amb JxCat i si hi ha una renovació de la direcció. En la ponència organitzativa de l’actual executiva es parla de la necessitat de “sumar” amb la llista de Puigdemont, però els crítics han presentat esmenes que concreten com ha de ser la confluència i que ja s’han aprovat en algunes assemblees comarcals. Proposen crear una “comissió impulsora” de JxCat amb membres del PDECat que estudïin la fórmula jurídica adequada per al moviment.

Setembre-octubre

El moviment impulsat per Puigdemont, i en el qual es preveu que Jordi Sànchez tingui un rol clau, ha de culminar a la tardor. En aquest període, doncs, l’entorn de l’expresident pretén fer confluir tots els sectors que s’han situat al voltant de Puigdemont des del 21-D perquè desemboquin en un sol espai que tingui com a objectiu la república.

stats