Política 07/04/2020

Budó afirma que al gener i al febrer "no es podia preveure" la manca de material sanitari

L'oposició retreu la manca de "lleialtat" amb el govern espanyol

Núria Orriols / Gerard Fageda
4 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó

BarcelonaDesprés del vicepresident, Pere Aragonès, aquest dimarts ha estat el torn de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. La portaveu del Govern ha comparegut al Parlament per donar compte de la gestió del Govern en la crisi del covid-19 i s'ha defensat de les acusacions de l'oposició. En aquest sentit, davant les crítiques de Ciutadans per la situació del sistema sanitari, Budó ha assegurat que la manca de material dels centres de salut (com mascaretes o equips de protecció individual per als sanitaris) "no es podia preveure" als mesos de gener i febrer. També ha dit que actualment el 90% dels recursos per al personal els està aportant la Generalitat, pel 10% de l'Estat, malgrat la recentralització de competències, ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Escudant-se en el fet pròximament també compareixerà la consellera de Salut per detallar-ho, Budó ha afirmat que "ningú s'esperava la situació" generada pel coronavirus i ha suposat que "tampoc es podia preveure" ni a Catalunya "ni a cap lloc del món" que es necessités comprar per al mes de març aquesta quantitat de material. Ara, ha dit la consellera, s'adquireix en un "mercat ferotge" i molt competitiu en què els estats miren d'aconseguir el que necessiten com poden. "Si abans les mascaretes valien cinc cèntims, ara es paguen a un euro", ha afirmat.

La portaveu s'ha enervat quan Cs l'ha acusat de "mentir". Segons el diputat taronja Nacho Martín Blanco la Generalitat no ho ha fet millor que l'Estat. A més, ha dit que el Govern no ha actuat de forma "lleial" amb l'executiu espanyol i tampoc amb l'exèrcit. Budó ha contestat indignada: "Nosaltres vam proposar el confinament total de Catalunya des del principi". Per a Budó, Catalunya "necessita suport" per part de l'Estat, però "no centralització".

Però la consellera no només s'ha enganxat amb Ciutadans, sinó també amb els socialistes. El diputat del PSC Ferran Pedret ha demanat a la portaveu del Govern que l'executiu català no converteixi la gestió del coronavirus en banderes polítiques. Els socialistes, com Ciutadans, han acusat Budó de faltar a la veritat i difondre fake news en relació a la gestió de l'executiu espanyol. També ha assegurat que el percentatge que aporta l'Estat en material sanitari és superior al 10% i ha retret al Govern que "no desaprofiti cap ocasió" per "desgastar el govern espanyol i la imatge d'Espanya com a estat i democràcia". Segons els comuns, que comparteixen govern amb els socialistes a l'Estat, la Generalitat tampoc té una actitud de treball conjunt amb Madrid.

A banda de Budó, que ha defensat la "cooperació" entre administracions, JxCat i ERC han sortit a defensar el Govern. Han acusat l'oposició de voler "silenciar" les crítiques a la gestió de Madrid: "La unitat ni cura ni ajuda".

Aquestes compareixences eren una exigència d’alguns partits de l’oposició com Cs i els comuns per fiscalitzar la gestió de la pandèmia que està fent l’executiu. D’aquesta manera, la cambra catalana recupera l’activitat després de setmanes sense reunions.

Augment de les trucades per violència masclista

La consellera ha començat la seva compareixença explicant les mesures preses per part de l'Institut de les Dones per potenciar la difusió dels serveis d'atenció a les víctimes de violència masclista, la situació de les quals és de risc durant el confinament. Ha donat dades sobre l'impacte de la crisi en aquest terreny: ha afirmat que amb l'estat d'alarma les trucades per violència masclista han augmentat a una mitjana de 40 al dia, mentre que abans se situaven en unes 25. En concret, ha dit que els avisos telefònics han tingut un increment del 34%.

Preguntada pel diputat Ferran Pedret, del PSC, sobre quines mesures s'han pres per atendre les víctimes, Budó ha dit que això era competència d'altres departaments. Ha insistit que des de Presidència el que s'ha fet és intensificar els mitjans de difusió per detectar situacions de violència i que si hi ha una situació de risc s'envia directament als Mossos d'Esquadra. No ha donat dades concretes, però, sobre com acaben la majoria de trucades. Susanna Segovia, dels comuns, també ha insistit en el mateix sentit. "Ens preocupa la capacitat de la Generalitat d'enfortir les entitats que treballen en la primera línia en contra de la violència masclista", ha dit.

Pel que fa a les competències que té Presidència en relació al món local i el Consell General d'Aran, Budó ha demanat l'eliminació del sostre de despesa i l'estabilitat pressupostària dels ajuntaments perquè tinguin més marge per gastar en la crisi del coronavirus. A més, també ha reclamat més autonomia per als consistoris i ha exigit, un cop més, la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals (LRSAL).

En termes esportius –és competència de Presidència–, la consellera ha anunciat una nova convocatòria de subvencions dotades amb 2,5 milions d'euros per a entitats esportives, amb l'objectiu de combatre els efectes del covid-19. "Estem en un moment greu també per a l'esport i caldrà aplicar totes les mesures necessàries per mantenir-lo", ha dit.

En el camp dels mitjans de comunicació, Budó també ha reconegut la seva crisi en matèria de finançament malgrat que són servei "essencial" durant l'estat d'alarma i que superin les seves audiències habituals. En aquest sentit, s'ha compromès a fer efectiu el pagament de les "subvencions estructurals" i també de la publicitat institucional corresponent. També ha lloat el paper dels mitjans de comunicació públics i ha remarcat l'augment d'audiència, sobretot dels canals dirigits al públic infantil.

stats