Política 12/12/2018

Torra acusa Sánchez d'abraçar les tesis de la dreta i l'insta a reprendre la via del diàleg

El president insisteix en la via eslovena però aclareix que a Catalunya serà "sempre pacífica"

Anna Mascaró / Gerard Pruna / Aleix Moldes
4 min
Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament

BarcelonaMentre al Congrés de Diputats el president espanyol, Pedro Sánchez, avisava que actuaria "amb contundència" a Catalunya si el Govern vulnera la llei, des del Parlament el president de la Generalitat, Quim Torra, li responia acusant-lo d'"haver abraçat les tesis de la dreta" i l'instava a recuperar la via del diàleg. "Què ha fet Sánchez pel diàleg?", li ha preguntat Torra al líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i li ha recordat que si l'independentisme va fer president Pedro Sánchez va ser perquè va entendre que era una "oportunitat" per resoldre de forma dialogada el conflicte.

Per això, ha fet una crida a "tornar a la política i tornar al diàleg", i ha assegurat que manté l'oferta al govern espanyol d'aprofitar la seva presència el divendres 21 a Barcelona per celebrar una reunió al màxim nivell entre els dos executius.

"Ens mereixem una oportunitat per construir una sortida en pau", ha apuntat Torra, que també ha insistit en la via eslovena com a mirall per a Catalunya. Ho ha fet per primera vegada des que dissabte es va emmirallar en la via eslovena i va assegurar que estava disposat "a tot" per assolir la independència de Catalunya, però matisant les paraules. "El camí cap a la llibertat és, ha estat i serà sempre pacífic i democràtic", ha subratllat des de l'hemicicle del Parlament. De fet, Torra ha remarcat que la via eslovena va acabar amb la declaració d'independència –després d'un referèndum d'autodeterminació i unes eleccions– i, aleshores, "va començar una altra via", en referència a la Guerra dels Deu Dies entre els exèrcits eslovens i iugoslau –de majoria sèrbia.

Diversos grups de l'oposició han retret a Torra la seva referència a Eslovènia. Des de Cs, Inés Arrimadas ha recordat els "morts" del procés d'independència eslovè, i també el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat preocupat pel tema. Des dels comuns, Jéssica Albiach li ha demanat una rectificació immediata, no tant per la violència de la via eslovena –Albiach assumeix que Torra opta per l'acció pacífica– com per la unilateralitat que comporta. A més, la presidenta del grup de Catalunya en Comú - Podem ha demanat a ERC que no només es desmarqui de Torra, sinó que li exigeixi que oblidi les referències als Balcans.

El debat sobre la via eslovena ha arribat també a la compareixença posterior de Torra per presentar els canvis al Govern, ja que Arrimadas i el líder del PP, Alejandro Fernández, han aprofitat l'ocasió per tornar a criticar Torra, que ha acabat responent: "No ens tractin de club de fans dels Balcans. Som del club de fans de la pau, la democràcia i la justícia". "El que sí que hi ha és un club de fans del 155", ha ironitzat.

El paper dels Mossos

Després d'un dels seus caps de setmana més difícils al capdavant de la Generalitat, amb dures crítiques per les seves paraules sobre els Mossos primer i per la seva al·lusió a la via eslovena després, el president Quim Torra ha comparegut per partida doble al Parlament per veure's les cares amb l'oposició. Ho ha fet, primer, per la sessió de control i, més tard, per explicar els canvis a l'executiu provocats per la substitució d'Ernest Maragall per Alfred Bosch al capdavant de la conselleria d'Exteriors. Tot plegat, mentre al Congrés el president espanyol, Pedro Sánchez, liquidava els ponts amb l'independentisme comparant el Procés amb el Brexit i advertia el Govern que enviarà "les forces de seguretat que siguin necessàries" a Catalunya si els Mossos no garanteixen la seguretat.

De fet, la policia catalana ha sigut un altre dels temes centrals de la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament. Torra ha demanat deixar-los fora del "pim-pam-pum polític" i ha apostat per reforçar les eines de mediació.

Bosch s'estrena com a conseller al Parlament

Aquest és el primer ple del Parlament que comptava amb la presència d'Alfred Bosch com a nou conseller d'Exteriors. El president ha desitjat a Bosch "tots els encerts" i li ha demanat la "màxima dedicació" al càrrec, cosa que la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qüestionat. "És un canvi de cromos amb les municipals", ha etzibat a la cambra: "Bosch és conseller per un problema intern d'ERC".

La diputada del partit taronja ha dedicat la seva intervenció a qualificar la conselleria d'Exteriors de ser la més "processista" i titllar-la d'"agència de col·locació de fugats", referint-se als independentistes a l'exili. A més, ha destacat la "radicalitat" de Bosch com a independentista. "S'està creant un club de fans d'una cosa molt lletja, que va ser la Guerra dels Balcans", ha lamentat: "Torra ha posat el futur de set milions i mig de persones en mans d'un club de fans de la Guerra dels Balcans". "El departament que vostè dirigirà es caracteritza per ser el més opac del Govern", ha explicat Arrimadas, i ha censurat que Torra parli de "la causa catalana": "Nosaltres no som catalans?", s'ha preguntat.

PP: "Quan governem serà destituït"

En el seu torn d'intervenció, el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha assegurat a Torra que quan el seu partit torni a la Moncloa, que ha dit que serà "molt aviat", serà destituït. "No és una amenaça, sinó una constatació i una descripció de la realitat", ha afirmat Fernández, que ha recordat que Carles Puigdemont ja va ser cessat amb l'aplicació del 155.

stats