Política 29/06/2018

Marta Pascal: "M'agradaria molt que Puigdemont fos el president del PDECat"

Pascal prepara una nova executiva de "síntesi" per a l'assemblea del 20-J i hi vol integrar Casals

Ara
3 min

BarcelonaLa coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha assegurat aquest divendres en una entrevista amb el subdirector de l'ARA, David Miró,que li "agradaria molt" que l'expresident Carles Puigdemont assumís la presidència del PDECat. Pascal prepara la nova executiva de "síntesi" per presentar-se a l'assemblea del PDECat del 20 de juliol en què ha dit que vol "integrar" tots els sectors del partit. Així, ha afirmat que ha ofert la possibilitat d'assumir responsabilitats directives als exconsellers presos i exiliats -Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Lluís Puig- com a vicepresidents del partit i a Puigdemont com a president. En aquesta nova executiva ella ocuparia la secretaria general i David Bonvehí la d'organització. A més, té la intenció de mantenir els 12 membres actuals de la direcció i sumar-ne fins a 25. Entre ells, també l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, que s'ha erigit com la cara visible del sector crític a la direcció de Pascal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PDECat es prepara per a l'assemblea del 20 de juliol, en què es definirà el rumb que ha de prendre el partit a partir d'ara, així com l'estructura de la formació, que ja ha anunciat que confluirà amb JxCat. En aquest sentit, Pascal ha dit que la seva intenció és liderar una candidatura de caràcter "transversal" amb tots els sectors i que "integri sensibilitats".

El PDECat i el moviment independentista

Pascal ha defensat que el PDECat ha de ser un espai "central" de l'independentisme que ha de buscar la "millor fórmula" per presentar-se a les eleccions. Així, ha apostat per fer aliances amb ERC allà on l'independentisme "pot sumar més".

Ha dit que la "gènesi" de JxCat és una trobada a Brussel·les amb els expresidents Carles Puigdemont, Artur Mas, ella mateixa i els membres de la direcció Ferran Bel i David Bonvehí. Erigint, així, el PDECat com a nucli fundador de la candidatura de JxCat. "Volíem fer la llista més semblant a l'1 d'octubre", ha dit Pascal. "Ara ens plantegem un congrés de partit que rellanci el nostre projecte polític però això no va de marques sinó d'una filosofia transversal", ha afirmat.

La reforma constitucional i un nou Estatut, "pantalla passada"

Pascal ha dit que el PDECat ha demostrat "determinació" en el Procés i ha "complert" en els "moments clau". És per això que, en la nova etapa de diàleg que s'ha obert amb el govern espanyol, ha assegurat que el partit no es traslladarà a pantalles anteriors a l'1 d'octubre. "La societat catalana no està esperant un canvi constitucional ni un Estatut millor. Això voldria dir que l'1-O no hauria existit. Jo crec que des de les forces polítiques a nivell espanyol s'intentarà situar el debat en una reforma de la constitució. Això és pantalla passada", ha expressat. "Més enrere de l'1-O no hem d'anar", ha dit Pascal, i ha donat suport a que el president Torra vagi a negociar a Madrid un referèndum pactat.

En relació a la declaració d'independència del 27 d'octubre, Pascal l'ha reivindicat com una "declaració política". "Jo mateixa la vaig votar i ho tornaria a fer", ha expressat Pascal. Ara bé, ha defugit situar l'assoliment de la República en un termini i amb un full de ruta concret. Ha considerat que l'estratègia de fixar en temps passes concretes "no va ser encertada".

Pel que fa al nou govern espanyol, a qui el PDECat va donar suport per desbancar Mariano Rajoy de La Moncloa, Pascal ha dit que el partit ha donat "suport al PSOE és instrumental". "No ens agrada Pedro Sánchez, però no estàvem disposats que Mariano Rajoy seguís a La Moncloa", ha justificat Pascal. La coordinadora general del PDECat, però, li ha demanat fets al nou cap de l'executiu. "Pedro Sánchez ha d'abandonar la via Rajoy. No només s'ha d'apropar la gent a casa, nosaltres volem la llibertat", ha dit sobre els presos polítics.

stats