Política 05/07/2017

Fuentes Gago admet que va viatjar a Ginebra per "verificar" si el compte a Suïssa de Trias era real

Eugenio Pino nega haver ordenat a José Manuel Villarejo que investigués la família Pujol

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
5 min
Els exagents de la 'policia política' Fuentes Gago i Pino compareixen al Congrés

Madrid / BarcelonaEls exagents de la 'policia política' José Ángel Fuentes Gago, que va ser inspector en cap de la policia nacional, i Eugenio Pino, ex director adjunt operatiu, compareixen aquest dimecres davant la comissió d'investigació de l'operació Catalunya al Congrés. És la tercera ronda de compareixences d'aquesta comissió d'investigació, que s'allargarà fins a finals de mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gago ha negat tenir constància de formar part de la brigada política de la policia a l'entorn d'Eugenio Pino: "No he format part de cap brigada de cap tipus", a més de negar l'existència d'una operació Catalunya. I ha negat també haver tingut res a veure amb la informació falsa del compte a Suïssa de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, tot i que ha admès que després de la informació va viatjar a Suïssa, per, ha dit, "acompanyar l'autor de la informació i la font" per "verificar" si la informació era vàlida. Ho va fer per ordre del director adjunt operatiu, Eugenio Pino, tot i que s'ha negat a dir-ne el nom, un cop arxivada la denúncia per part de la fiscalia, i quan Trias ja havia aconseguit un document en què es negava l'existència del compte, però que contenia un error tipogràfic al nom: "Vam anar a verificar la discrepància".

Sobre la reunió entre l'excap d'Antifrau, Daniel de Alfonso i l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, Gago ha afirmat que no "manegava" l'agenda de tots dos, però sí que va traslladar a De Alfonso, que era amic seu, la possibilitat de mantenir una reunió amb el ministre, i després el va acompanyar des de l'estació d'Atocha fins a la porta del ministeri. Sobre les gravacions, Gago ha afirmat que no sap qui va gravar les converses de la seu del ministeri ni com, i s'ha negat a comentar-les, adduint que no se'n fia si estan manipulades, i ha dit que ni tan sols les ha escoltat: "Vaig començar i vaig dir: Mare de Déu". En resposta al diputat del PNB Mikel Legarda, Gago ha canviat després de versió i ha dit que "grosso modo" n'ha escoltat "algun fragment", però no les gravacions senceres.

A preguntes del diputat del PDECat Sergi Miquel, també ha admès que va viatjar a Barcelona en 19 ocasions, per ordre dels seus superiors jeràrquics (el cap de la unitat d'assumptes interns i el director adjunt operatiu), i que no es repetia a altres capitals espanyoles. Tot i així ho ha desvinculat del procés sobiranista: "Hi anava a tenir reunions amb autoritats judicials sobre terrorisme jihadista i amb persones que volien donar informació sobre delinqüència econòmica que van ser posades en coneixement de jutges i fiscals".

El diputat d'ERC Gabriel Rufián li ha preguntat si "s'avergonyeix" d'alguna cosa, i Gago ha dit que no. El republicà s'ha centrat aleshores a qüestionar-lo sobre la seva actual feina a l'ambaixada de l'Haia, on cobra 10.000 euros en dietes: "Faig la feina d'un agregat d'Interior", ha justificat. A més, ha negat haver amenaçat la periodista Patricia López, de 'Público', a qui va dir que tindria "problemes greus i personals" arran d'unes informacions publicades per aquest mitjà sobre la seva dona.

Gago ha afirmat que Marcelino Martín Blas va ser apartat del seu càrrec de cap de la unitat d'assumptes interns per enviar un informe fals ,"sabent-ho", als jutjats en què s'identificava de forma falsa un comissari.

Gago, que ha obert la compareixença, no ha volgut valorar si va existir una "guerra entre comissaris", i ha assegurat que està "concernit" per les entrevistes que està donant aquests dies l'excomissari José Manuel Villarejo, a qui ha acusat d'estar dient "algunes coses que no són certes". A més, ha reconegut que va estar designat cap del servei operatiu de la casa reial, tot i que, ha dit, no va exercir com a tal, sinó que se li va assignar aquest lloc de treball per renunciar a unes dietes que li corresponien per estar destinat fora de Madrid, confirmant una informació publicada per 'El País' que assegura que la brigada política va fer servir la Casa del Rei com a "tapadora".

Pino nega cap "brigada policial estructurada"

L'ex director adjunt operatiu de la policia, Eugenio Pino, ha negat l'existència d'una brigada policial "estructurada" dins el cos. Preguntat per Sergi Miquel, Pino ha assenyalat que les informacions que parlen d'un grup de la policia dedicat a investigar polítics catalans parteixen d'una "base falsa" i que no va enviar cap brigada a Catalunya.

El compareixent ha explicat que es reunia "amb freqüència" amb el ministre de l'Interior d'aleshores, Jorge Fernández Díaz, tot i que sempre amb el secretari d'estat a la sala. A més, ha assegurat que no es va reunir "mai" amb Mariano Rajoy o amb Soraya Sáenz de Santamaría.

A l'inici de la seva intervenció, Pino ha deixat clar que no respondria a les preguntes relacionades amb els casos pels quals està investigat a la justícia, com la relativa al compte fals de Trias o sobre la família Pujol. Així, ha respòs en diverses ocasions que respondria "al jutge" a diverses preguntes relatives a aquestes qüestions. Entre elles, si l'ex detectiu de Método 3 Julián Peribáñez va cobrar de fons reservats de l'Estat per investigar la família Pujol o si tenia relació amb l'expolicia Antonio Giménez Raso, presumpte vincle de Peribáñez amb la policia. Tampoc no ha volgut opinar sobre les declaracions de Fuentes Gago que l'han precedit.

Preguntat per l'ordre que va donar a Villarejo, segons l'excomissari, d'investigar els Pujol -"Tu fes, però si t'enxampen jo no en sé res"-, ha assenyalat que no ha pronunciat "mai" aquesta frase. A més, ha negat haver-se reunit mai amb cap membre de la família de l'expresident.

Pino ha qualificat d'"extemporani" afirmar que la policia podia actuar en base a instruccions per perseguir determinats partits polítics i ha volgut deixar clar que el cos del qual va formar part, així com la resta de cossos de seguretat de l'Estat, actuen "d'acord amb la llei". El diputat del PNB Mikel Legarda ha exposat bona part del 'modus operandi' que s'atribueix al presumpte grup policial -elaboració d'informes apòcrifs, blanqueig de proves, filtracions falses a la premsa-, fet que Pino ha negat que existís i del qual ha negat formar part. "En absolut", ha sentenciat, i ha afegit que no existeix cap "policia patriòtica" i que es tracta d'un terme encunyat pels mitjans de comunicació perquè "ven molt".

Amb relació a la conversa entre Fernández Díaz i De Alfonso, l'ex director adjunt operatiu de la policia ha assegurat que no ha llegit als mitjans el contingut de les gravacions i que es van produir quan ell ja estava jubilat. Pino ha explicat que no coneixia l'exdirector de l'Oficina Antifrau i, per tant, ha esvaït la possibilitat que ell hagués pogut tenir interès en l'enregistrament de la trobada.

Poques respostes a Rufián

El portaveu d'ERC Gabriel Rufián ha etzibat diferents preguntes amb l'agressivitat que l'ha caracteritzat en aquesta comissió que no han obtingut pràcticament cap resposta per part del compareixent, que s'ha emparat en el dret de defensa per les causes en les quals està investigat. "Soc amo dels meus silencis", ha considerat Pino, que s'ha negat en un principi a contestar tot allò referent als fets investigats en l'operació Catalunya. Rufián ha hagut d'optar per preguntes més imaginatives per arrencar les paraules de Pino: "Què estaria disposat a fer per Espanya?", ha preguntat, i Pino ha respost: "Tot". "També el que s'investiga en aquesta comissió?", ha reblat Rufián, afirmació que ja s'ha negat a replicar Pino. "Quasi!", ha lamentat el portaveu republicà.

L'ex director adjunt operatiu de la policia ha negat haver fet "més de 100 trucades a Eduardo Inda", experiodista d''El Mundo', tal com ha suggerit Rufián, i ha assegurat que li trucava la policia, però no ell. "El senyor Inda no em condicionava", ha remarcat.

El diputat del PP José Alberto Martín Toledano ha sigut l'últim a intervenir i ha basat la seva intervenció a negar que existís qualsevol conxorxa entre el PP i la policia nacional. De fet, ha assegurat que la comissió és "desproporcionada i poc operativa" perquè es basa en "informacions periodístiques".

Abans, Pino s'ha negat a contestar bona part de les preguntes que li ha fet la diputada de Podem Irene Montero. La diputada ha basat la seva intervenció en els informes que la Policia Nacional hauria fet per investigar el líder de la formació lila, Pablo Iglesias.

stats