Política 24/07/2019

Torra demana als comuns que "no renunciïn" a l'autodeterminació en les negociacions amb el PSOE

El cap de l'executiu estén la mà a la CUP per "avançar" cap a la "sobirania"

Núria Orriols / Gerard Pruna / Marc Toro
4 min
EN DIRECTE: Torra demana als comuns que "no renunciïn" a l'autodeterminació en les negociacions amb el PSOE

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha sotmès aquest dimecres a la sessió de control al Parlament, en l'últim ple abans de les vacances. La cambra s'ha reunit just l'endemà de la primera volta del debat d'investidura al Congrés de Diputats, en què Pedro Sánchez no va assolir la majoria absoluta necessària per ser escollit president. Aprofitant la negociació entre els socialistes i Podem de cara al segon debat de dijous, Torra ha aprofitat per instar els comuns a "no deixar de banda" Catalunya en les converses que tenen amb el PSOE. "No renunciïn al dret a l'autodeterminació", ha dit el cap de l'executiu dirigint-se a la bancada de la formació lila.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, havia demanat comptes al president sobre la ronda de contactes que està fent per refer la unitat de cara a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1 d'Octubre, i l'havia instat a teixir una resposta, si hi ha condemna, que pugui aglutinar una majoria més àmplia que la independentista. "Hi ha molta gent que no està d'acord amb la judicialització de la política", ha dit Albiach, que ha descartat donar suport a unes altres eleccions plebiscitàries o a la via unilateral.

Torra ha replicat que fa temps que està en converses per "travar" una resposta de "país" en dos vessants: el de "protesta" i el "polític". Aquest últim és el que lideraria el Govern, basant-se en la "democràcia" i el "dret a l'autodeterminació", ha dit.

Torra: "Encara no sé quina és la proposta de Sánchez per a Catalunya"

També ha criticat el govern espanyol per "no fer cap proposta per a Catalunya". "Porto catorze mesos de president i encara no he pogut conèixer quina és la proposta del govern espanyol per resoldre el conflicte [...]. Quan va ser Sánchez qui em va dir que la situació mereixia una resposta política", ha etzibat el cap de l'executiu en resposta al portaveu de JxCat, Albert Batet. El diputat de la formació de Carles Puigdemont ha aprofitat el seu torn d'intervenció per respondre les apel·lacions d'ahir de Pedro Sánchez, que va definir JxCat com un grup "antipolític" per haver abraçat el "bloqueig".

Batet ha replicat: "Antipolítica és qui no respecta el resultat de les eleccions al Parlament, menysprea el president de la Generalitat, suspèn els diputats al Congrés per alterar majories [...]. Mentrestant, a Catalunya tenim projecte de futur i de república".

D'altra banda, el cap de l'executiu ha fet gala de la tasca del consell assessor del debat constituent, que aquesta setmana ha presentat les conclusions del seu treball. Torra ha agraït la feina de l'exdiputat de JxSí Lluís Llach, i ha animat la ciutadania a participar en la discussió ciutadana que han traçat en aquests mesos. "Tenim la gran oportunitat de construir la Catalunya que somiem", ha dit Torra. "Ara li toca a la ciutadania", ha afegit, i ha recordat que quan s'acabi aquest debat a escala nacional està previst que hi hagi unes conclusions que arribaran al Parlament.

Torra demana als comuns que "no renunciïn" a l'autodeterminació en les negociacions amb el PSOE

Acostament a la CUP?

La primera pregunta en la sessió de control al Parlament ha sigut de la CUP, sobre les centrals hidroelèctriques i la sobirania energètica i instant l'executiu a mullar-se sobre si les concessions a empreses privades que estan esgotades passaran ara a ser titularitat pública. Torra s'ha limitat a dir que el Govern estudiaria cas per cas, sense concretar el model de l'executiu, la qual cosa li ha merescut les crítiques dels cupaires "per no contestar" a la pregunta.

Ara bé, aprofitant que la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha utilitzat el concepte de "sobirania" energètica, el president s'ho ha fet venir bé per estendre la mà als cupaires per "avançar" en tots els aspectes de la "sobirania", en al·lusió al Procés. "Ja vaig dir que aquest és un projecte de 70 diputats independentistes", ha afirmat.

El president exigeix explicacions a l'Estat pel 17-A

D'altra banda, responent a una pregunta d'Esquerra, el president Torra ha exigit un cop més "explicacions", la "màxima transparència" i "tota la veritat" a l'Estat davant la "gravetat" de les informacions difoses pel diari 'Público' sobre els atemptats de la Rambla i Cambrils. Aquestes informacions apuntarien que l'imam de Ripoll era confident del CNI fins poc abans dels atemptats i que el govern espanyol hauria estat monitoritzant els moviments dels autors de l'atac els dies previs al 17-A.

"Quin posicionament té el Govern i quines accions té previst dur a terme?", li havia preguntat el diputat d'ERC Bernat Soler, que ha denunciat el "silenci sepulcral" de la Moncloa, que "mira cap a una altra banda" i "allarga dubtes". El president ha explicat que ja s'han fet coses, començant per exigir "explicacions" i "depurar responsabilitats al màxim nivell" de manera pública i seguint per la carta a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Torra també ha explicat que la Generalitat s'ha posat en contacte amb els cònsols dels països de les víctimes per "alertar-los" de la situació.

Després de la sessió de control, la cambra catalana ha iniciat un debat monogràfic, promogut per Ciutadans, sobre la "Catalunya real", i a la tarda es votaran les propostes de resolució.

stats