Política 14/06/2017

El Congrés rebutja la moció de censura d'Iglesias, però evidencia la minoria de Rajoy

Ábalos s'alinea amb Rajoy en la defensa de la unitat d'Espanya, però recull la invitació d'entesa amb Podem per canviar les polítiques

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
6 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de Podem, Pablo Iglesias / EFE

MadridLa moció de censura contra Mariano Rajoy impulsada per Podem ha quedat rebutjada aquest dimecres, amb els vots a favor per al candidat alternatiu, Pablo Iglesias, de la seva formació i les confluències, a més d'ERC i Bildu. Però la cambra ha constatat la minoria del president espanyol, que només ha tingut els suports -en forma de 'no' a Iglesias- dels seus diputats, els de Ciutadans i Coalició Canària, i ha perdut la majoria que va aconseguir bastir recentment en l'aprovació dels pressupostos. Les abstencions del PSOE, el PNB i el PDECat (amb l'excepció de Ferran Bel, únic absent de la votació, perquè tenia un acte a Tortosa, d'on és alcalde), com a mostra de rebuig a Rajoy, sense comprometre's amb el candidat alternatiu, han servit perquè el Congrés, un altre cop, doni un toc d'atenció al president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al matí, Iglesias ha respost als grups d'àmbit estatal, de més petit a més gran, començant per Ciutadans, les seves confluències, i el PSOE. Als socialistes, Iglesias els ha ofert sumar forces, com ja va fer ahir. "Espero que vostès estiguin a l'altura dels reptes històrics d'Espanya. Nosaltres ho hem fet", els ha etzibat, després de llançar un reguitzell de desqualificacions contra Ciutadans i que En Comú Podem hagi convidat Esquerra a forjar una majoria alternativa a Catalunya. Ha tancat el debat el partit que sustenta el govern espanyol, el PP. Després que Mariano Rajoy decidís ahir, per sorpresa, replicar a Iglesias, aquest dimecres s'ha absentat durant tot el debat, i no ha arribat fins a la intervenció del portaveu del PP, Rafael Hernando.

José Luis Ábalos, portaveu provisional del PSOE al Congrés. EFE

Ábalos (PSOE) es concentra a criticar el PP

Amb un to molt pausat, José Luis Ábalos s'ha entrenat des de la tribuna d'oradors del Congrés com a portaveu provisional del PSOE a la cambra. És l'home de més confiança de Pedro Sánchez, que li reserva la secretaria d'organització de la seva executiva. Ábalos s'ha concentrat durant la primera part del discurs a carregar contra el PP, i ha fet un balanç "negatiu" de les legislatures de Mariano Rajoy. "La raó en aquest país es dona amb el temps", ha dit sobre la decisió del Tribunal Constitucional de tombar l'amnistia fiscal de Montoro. El portaveu socialista va agrair ahir dimarts el "to" d'Iglesias, però va descartar fer fora Rajoy a curt termini. Creu que els números no quadren per a una moció de censura perquè Podem manté el veto a Ciutadans i el govern espanyol ha aconseguit aprovar els pressupostos amb majoria absoluta.

El secretari general socialista, Pedro Sánchez, ha donat suport des de Twitter a la intervenció del seu portaveu interí:

Després sí que ha entrat Ábalos a criticar el partidisme d'Iglesias; per fer-ho, ha aprofitat el document 'Érem pocs i va arribar Sánchez', en el qual s'expressen reserves per pactar una moció de censura amb el nou PSOE. Per això, ha justificat que té "dubtes seriosos" de la intencionalitat de la moció. El portaveu ha agraït el to d'Iglesias i ha recollit la invitació per buscar una alternativa per fer fora Rajoy, o com a mínim per dificultar-li les reformes antisocials. Tot i això, ha afirmat que la moció d'Iglesias enfortirà "el que volíem censurar". A més, li ha recordat que hi va haver "una oportunitat" per haver fet un govern del canvi, que ells no van aprofitar.

Iglesias ha insistit en el seu oferiment de sumar esforços -"Podem construir una majoria alternativa"-, i ha qualificat de "lliçó" la que van donar les bases socialistes fent secretari general Sánchez. A més, li ha respost justificant que és impossible entendre's amb Ciutadans perquè el grup taronja comparteix el model social del PP, però sí que hi ha marge d'entesa entre els dos partits d'esquerra.

Sobre Catalunya, Ábalos s'ha distanciat de la defensa del dret a decidir que va fer Iglesias, i s'ha alineat amb el govern del PP, perquè "l'únic responsable de les accions i les seves conseqüències a Catalunya són els seus autors". Ha insistit en la seva proposta de reforma federal de la Constitució, i ha reptat Iglesias a dir si per a ell Espanya és "alguna cosa més que la simple suma" de les comunitats autònomes.

Rivera: "Senyor Iglesias, Rajoy és president gràcies a vostè"

El líder del partit taronja, Albert Rivera, ha començat aquesta jornada amb un discurs molt dur i desmuntant moltes de les propostes de Podem, que considera de la vella política. "Senyor Iglesias, Rajoy és president gràcies a vostè", ha denunciat, i l'ha acusat de tombar la possibilitat d'un "canvi de govern" a Espanya perquè Pedro Sánchez fos president. "La por a Podem és el major aglutinant per al PP", ha afirmat. Considera que Iglesias va ser l'únic culpable; s'ha sumat així al discurs socialista d'anar a unes segones eleccions el 26-J per intentar fer el 'sorpasso' al PSOE però que "el tret li va sortir per la culata". De fet, ha arribat a subscriure la màxima que si Podem no existís, Rajoy no seria president.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant el segon dia de debat de la moció de censura. EFE

Iglesias, a Rivera: "Amb tota la humilitat, li demano que estudiï"

Iglesias ha optat per la desqualificació per replicar-lo. "Amb tota la humilitat, li demano que estudiï", ha etzibat a Rivera, i l'ha definit com un "venedor de productes bancaris" amb poca "formació intel·lectual" per dedicar-se a la política. A més, ha assegurat que no ha llegit cap dels autors que cita: Azaña, Camus, Solé i Tura... De fet, li ha criticat que no sàpiga pronunciar bé el nom de Camus quan el mateix Iglesias pronuncia "Solé i Turà", amb la síl·laba tònica al final. "Cal ser bastant fatxa per afiliar-se al PP el 2002", ha afegit titllant-lo també de "cínic" i "pur màrqueting" per "ser de qualsevol cosa que soni bé al poder. I ha resumit: "Vostès són aquí per garantir que governi una organització criminal".

En ple partit de ping-pong, Rivera li ha retret que, més enllà de les desqualificacions, faci propostes concretes -després que li hagi retret que set de les onze mesures anticorrupció que va anunciar Iglesias ja estan tramitant-se gràcies a Ciutadans-. En la mateixa línia que Rajoy ahir, dimarts, li ha preguntat què pensa fer amb l'article 1 de la Constitució, quin model d'estat proposa. També li ha demanat en quin bloc està a Catalunya: si "construirà una alternativa" o vol ser "comparsa dels independentistes". No s'ha estat, però, d'entrar en el terreny de la desqualificació: "Fidel Castro era més concís que vostè", ha dit sobre el discurs inicial de tres hores ahir a l'hemicicle.

Xavier Domènech, durant la seva intervenció a la moció de censura / EFE

Domènech carrega contra l'abstenció del PDECat

En un breu discurs com a membre del grup plurinacional de Podem, el líder d'En Comú, Xavier Domènech, ha carregat contra l'abstenció del PDECat en la moció de censura. "És incomprensible la seva posició", ha dit, i ha recordat que Artur Mas va pactar amb José Luis Rodríguez Zapatero un Estatut retallat "en contra del govern de Catalunya". El portaveu dels nacionalistes catalans al Congrés, Carles Campuzano, va defensar ahir a la tarda que no es "fien" de Podem, va comparar-los amb Zapatero i va censurar el "to jacobí" d'algunes de les seves propostes. "Sembla que vostès només estan disposats a defensar la sobirania de Catalunya quan governen", els ha replicat Domènech, que els ha alertat que l'abstenció "marca un abans i un després" en la seva relació. Estenent la mà a ERC, que s'ha fet seva la moció, ha defensat impulsar un procés constituent a Catalunya perquè "ja hi ha la possibilitat d'una majoria" que deixi enrere la corrupció.

Hernando (PP) qualifica la moció de "numeret del circ podemista"

El portaveu del PP, Rafael Hernando, s'ha dedicat a defensar la gestió de Rajoy i la recuperació econòmica, i que tant el govern espanyol com el PP són "honestos i decents", motiu pel qual ha demanat a Iglesias "respecte" per a tots dos. Hernando ha qualificat de "numeret del circ podemista" la moció de censura, i no ha trigat a treure Veneçuela: ha criticat que "els han comprat". "Les companyies que tenen [ERC i Bildu] no són les més adequades", ha asseverat Hernando, que ha considerat que l"'únic objectiu" d'Iglesias és "obstruir" l'acció del govern i del Congrés i "estendre l'opa" que va llançar en el seu moment a IU, ara al PSOE. Hernando ha acabat la seva intervenció dient-li a Iglesias que no serà "mai" president del govern espanyol: "Accepti el seu fracàs i retiri la moció de censura, o retiri's".

En la jornada d'ahir, el líder de Podem va mostrar-se disposat a bastir ponts amb socialistes i independentistes, per posar en evidència que hi ha una majoria alternativa a la que sustenta el president espanyol. A l’altra banda, un Rajoy entregat a la sornegueria va intentar presentar la moció com un circ inútil, i el candidat a rellevar-lo, com un radical “inhabilitat” per governar pel seu sectarisme -la “malaltissa obsessió de marcar el terreny amb ratlla vermella entre el 'nosaltres' i l''ells'"- i la seva tendència a la desqualificació “impune”.

stats