DISCURS DEL REI
Política 24/12/2013

"Cal que es compleixin i es facin complir la Constitució i les lleis": El discurs del rei en 10 frases

Joan Carles I ha reclamat generositat per "fer del diàleg el mètode prioritari i més eficaç", i anuncia la seva voluntat de mantenir-se en el càrrec per "continuar estimulant la convivència cívica"

Ara
2 min

BarcelonaEl monarca espanyol, Joan Carles I, en el seu tradicional discurs de la nit de Nadal, ha fet una crida a buscar el diàleg i el consens polític, sempre dins de la Constitució, en al·lusió al procés sobiranista engegat a Catalunya. En el discurs també ha mencionat la desafecció política de la ciutadania a causa dels nombrosos casos de corrupció i ha obert la porta a la necessitat de fer reformes dins l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Desafecció, corrupció i reformes

1. "La crisi econòmica ha provocat desànim en els ciutadans, i la dificultat per trobar solucions ràpides, així com els casos de falta d'exemplaritat en la vida pública, han afectat el prestigi de la política i les institucions"

2. "La societat espanyola reclama avui un profund canvi d'actitud i un compromís ètic en tots els àmbits de la vida pública, econòmica i social que satisfaci les exigències imprescindibles en una democràcia"

Procés sobiranista de Catalunya

3. "[Cal que] es compleixin i es facin complir la Constitució i les lleis, perquè les diferències i les controvèrsies es resolguin d'acord amb les regles del joc democràtiques aprovades per tots"

4. "[Cal] generositat per saber cedir quan és necessari, per comprendre les raons de l'altre i per fer del diàleg el mètode prioritari i més eficaç"

5. "La Constitució del 1978 ens ha proporcionat el període més dilatat de llibertat, convivència i prosperitat de tota la nostra història i de reconeixement efectiu de la diversitat que compon la nostra realitat"

6. "Convido les forces polítiques que, sense renunciar a les seves idees, superin les diferencies per arribar a acords que beneficiïn a tothom i que facin possibles les reformes necessàries per afrontar el futur"

No pensa en l'abdicació

7. "[Us vull transmetre] la meva determinació de continuar estimulant la convivència cívica, en l'exercici fidel del mandat i les competències que se m'atribueixen a l'ordre constitucional"

Suport a les víctimes d'ETA

8. "Permeteu-me dedicar un record molt especial i emocionat a les víctimes del terrorisme. Persones i famílies que durant dècades han patit cruelment la violència i el terror d'uns criminals totalitaris. Sé que esteu passant moments especialment difícils"

Crisi i família

9. "Per mi, la crisi començarà a resoldre's quan els aturats tinguin l'oportunitat de treballar"

10. "Gràcies per la vostra ajuda [a la gent gran]. És extraordinària la força de la família a Espanya, i fonamental el paper que està jugant en aquesta greu crisi"

stats