Política 16/03/2016

Alts càrrecs del PP celebren que el partit hagi obert expedient a Rita Barberá

Cifuentes diu que l'exalcaldessa ha de donar moltes explicacions per la situació del PP de València, mentre que Aguirre creu que amb la seva declaració "s'esclarirà tot"

Efe
4 min
Rita Barberá va assistir ahir a la sessió plenària del Senat.

ValènciaLa situació que travessa el Partit Popular de València i en concret l'exalcaldessa de la ciutat, Rita Barberá, està posant contra les cordes un partit que tracta, sense èxit, de netejar la seva imatge arraconant els casos de corrupció. El fet que 9 dels 10 regidors del PP de València estiguin imputats per presumpte blanqueig de capitals, i que la mateixa exalcaldessa estigui citada a declarar de manera voluntària pel jutge d'instrucció del cas Imelsa abans de decidir si envia la causa al Tribunal Suprem, ha tornat a dividir als alts càrrecs de la formació conservadora per la manera en què s'hauria d'actuar en aquests casos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, s'ha referit aquest dimecres al moment que travessa Barberá i també a la situació "molt greu" que està passant el PP de València i per la qual cal "lògicament" donar "moltes explicacions". Per aquest motiu, Cifuentes ha valorat que el partit hagi obert un expedient a Rita Barberá i tots els implicats en el cas del suposat blanqueig de capitals en el partit local i ha defensat que també "actuï la justícia".

En declaracions als periodistes abans d'assistir a un fòrum sobre ocupació organitzat pel PP, la presidenta madrilenya també ha considerat cal demanar "responsabilitats polítiques" i per això s'ha obert aquest expedient. Una vegada s'instrueixi, ha afegit, es demanaran o no aquestes responsabilitats.

No ha volgut entrar a valorar Cifuentes si ha de dimitir Barberá, i ha assenyalat que en els casos en els quals la persona no està imputada o investigada "li correspon a cadascun" decidir si deixa el càrrec o no.

"Les bases entenen l'expedient"

El vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, també ha parlat de Barberá i ha dit avui que s'alegra "moltíssim" de l'expedient obert a l'exalcaldessa i als regidors de València i ha assegurat que es tracta d'una decisió que "les bases entenen perfectament".

Preguntat per si hi ha divisió interna en el PP davant l'actuació que s'ha de seguir amb Barberá i després que ell digués que les explicacions donades ahir per l'exalcaldessa no li van agradar gens, ha subratllat que el que ell va fer va ser donar una opinió que creu que va ser molt clara. "Només vull dir en el dia d'avui que m'alegro moltíssim que el partit hagi obert expedient a Rita Barberá i als regidors valencians. És una decisió que les bases entenen perfectament", ha reiterat.

A aquest assumpte s'ha referit també altre vicesecretari del PP. En concret, Fernando Martínez Maíllo, ha negat divisions internes en el PP davant l'actitud de Barberá i ha assenyalat que quan Rajoy va dir ahir que estava tranquil es referia al fet que l'exalcaldessa ha decidit acudir al jutjat a donar explicacions.

"Barberá esclarirà tot"

L'expresidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre, és qui més comprensió ha mostrat cap a l'exalcaldessa de València. L'actual regidora de l'Ajuntament de Madrid ha assegurat avui estar "molt contenta" pel fet que Barberá vagi a declarar voluntàriament davant el jutge i ha pronosticat que, amb aquesta decisió, "tot s'esclarirà".

Preguntada per si li semblen suficients les explicacions donades ahir per Barberá, ha subratllat que el més important és que ha acceptat declarar davant el jutge natural que li correspon per no haver d'elevar la causa al Tribunal Suprem i demanar un suplicatori. Un tràmit que ha dit que, tal com ella va poder comprovar quan va ser presidenta del Senat, és "molt dolorós" per a tots.

"Jo estic molt contenta que vagi a declarar perquè estic segura que tot s'esclarirà. Ella ha dit que és innocent i, per tant, tot s'esclarirà amb la seva declaració", ha insistit.

El PSOE diferencia els casos Besteiro i Barberá

No sols el PP s'ha referit a la situació del PP de la ciutat de València. Des de l'oposició, el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, ha parlat d'aquest assumpte en una entrevista concedida al programa 'Las mañanas de RNE' en la qual ha afirmat que entre els casos de Rita Barberá i el líder dels socialistes gallecs, José Ramón Gómez Besteiro, hi ha "una distància enorme" que no donen motiu a l'equiparació.

Luena ha subratllat que el PSOE està aplicant de forma "escrupolosa" el seu codi ètic en el cas de Besteiro i que aquest ha renunciat a ser candidat a la Xunta de Galícia. "Entenc que es pot portar la comparació d'un cas i un altre, però la dimensió i l'abast tenen una distància enorme", ha posat en relleu el dirigent socialista.

En aquest sentit, Luena ha recordat que Barberá era "l'encarregada en cap d'una fàbrica de blanqueig, suposadament, que drenava tota la màquina de rentat i blanqueig irregular en la qual posava 'factoria PP finançament de partits a domicili'".

En el cas de Besteiro, que està sent investigat per deu delictes, el dirigent socialista ha posat en relleu que algunes de les acusacions es refereixen a abans que el líder del PSdG fos el president de la Diputació de Lugo. "Té la mateixa dimensió i abast que Barberá? Evidentment, no", ha insistit.

Després de la renúncia de Besteiro a ser candidat en les properes eleccions gallegues, el secretari d'Organització ha destacat que el PSOE està sent "coherent" amb la seva postura que en les llistes electorals no hagi imputats. No obstant això, com dicta el codi ètic del PSOE, Luena ha recordat que si a Besteiro se li obrís judici oral, "immediatament abandonarà les seves responsabilitats".

stats