Política 13/02/2020

Forn i Bassa també podran sortir de la presó però hi hauran de tornar a dormir

L'exconseller d'Interior podrà sortir cinc dies a la setmana per treballar, mentre que l'extitular de Treball podrà fer-ho tres dies a la setmana per tenir cura d'un familiar

Montse Riart
2 min
El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU demana la llibertat immediata per Forn, Romeva, Rull i Bassa

BarcelonaCinc dels nou presos polítics poden sortir de la presó. Als casos de Jordi Cuixart, que avui ha sortit per primera vegada de la presó per anar a treballar, Jordi Sànchez i Carme Forcadell s'hi afegeixen ara els dels exconsellers Joaquim Forn i Dolors Bassa. Les juntes de tractament de les presons de Lledoners i Puig de les Basses han emès una proposta perquè l'extitular d'Interior i l'exresponsable de Treball i Afers Socials puguin sortir també d'aquests centres penitenciaris unes hores al dia, tot i que hi hauran de tornar cada dia per dormir.

Forn i Bassa continuaran en règim de segon grau, però els tècnics de les presons proposen que els apliquin l'article 100.2 del reglament penitenciari per flexibilitzar el compliment de la pena. En el cas de l'exconseller d'Interior, podrà sortir de la presó cinc dies a la setmana durant 12,5 hores per treballar. Pel que fa a l'exconsellera de Treball, podrà abandonar el centre penitenciari tres dies a la setmana durant vuit hores per tenir cura d'un familiar. En els dos casos, però, hauran de tornar al centre cada dia per dormir, també el cap de setmana.

Igual que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'aplicació d'aquest article permetrà als dos exconsellers sortir de la presó en semillibertat per primer cop, ja que cap dels tres havia arribat encara a complir la primera quarta part de la pena, cosa que els permet accedir als permisos penitenciaris (com ja fan Jordi Sànchez i Jordi Cuixart). Forn podrà demanar permisos a partir de meitats de juny; Forcadell a principis de febrer del 2021, i Bassa a meitats de febrer de l'any vinent. De fet, Bassa –juntament amb els exconsellers Jordi Turull i Raül Romeva– era qui més tard se'n podia beneficiar.

La proposta de les juntes de tractament haurà de ser validada definitivament pel jutjat de vigilància penitenciària assignat a cadascuna de les presons. Però mentre no arribi aquest vistiplau les sortides programades es poden començar a aplicar, a diferència del que passa amb els permisos penitenciaris de més de 72 hores, que no es poden gaudir fins que compten amb l'autorització judicial. Això vol dir que Sànchez, Forcadell, Bassa i Forn sortiran en els pròxims dies de la presó, independentment de quan es produeixi el pronunciament del jutjat i quin sigui el seu sentit.

Sortides programades per a tots els presos polítics

L'aplicació de l'article 100.2, que ha permès a Cuixart anar a treballar aquest dijous i que permetrà també a Sànchez, Forcadell, Bassa i Forn fer el mateix pas en els pròxims dies, podria arribar-se a aplicar a tots els presos polítics. La consellera de Justícia, Ester Capella, veu "previsible" aquesta flexibilització tenint en compte les característiques dels nou presos.

De fet, Capella tampoc ha descartat que, quan es faci la primera revisió de la seva classificació en règim de segon grau, alguns dels presos polítics, o tots, puguin accedir al tercer grau, el qual els permetria sortir cada dia de la presó i només anar-hi a dormir i passar el cap de setmana a casa.

stats