Política 12/02/2020

Forcadell podrà sortir de la presó tres dies a la setmana però hi haurà de tornar per dormir

La junta de tractament de Mas d'Enric proposa que pugui tenir cura d'un familiar i fer voluntariat

Montse Riart
3 min
"La mesa no pot limitar el debat parlamentari: Carme Forcadell en 10 frases al Suprem

BarcelonaLa junta de tractament de la presó de Mas d'Enric (Tarragonès) ha proposat l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari perquè l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell pugui sortir de la presó tres dies a la setmana per anar a tenir cura d'un familiar i fer tasques de voluntariat. Forcadell podrà sortir nou hores al dia durant aquestes tres jornades de sortides programades, però cada dia haurà de tornar a dormir a la presó. L'expresidenta del Parlament és entre reixes des del 23 de març del 2018 i aquesta serà la primera vegada que surt en semillibertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència dels altres dos presos polítics per a qui la junta de tractament de Lledoners ha fet la mateixa proposta de sortides programades –Jordi Sànchez i Jordi Cuixart–, Forcadell encara no ha complert la primera quarta part de la condemna d'onze anys i mig de presó que li va imposar el Tribunal Suprem i que li permetria gaudir de permisos penitenciaris.

Igual que en el cas dels Jordis, la proposta de sortides programades per a Forcadell haurà de ser validada pel jutjat de vigilància penitenciària que avalua els casos dels interns de la presó del Catllar. A diferència del que passa en les peticions de permisos de més de 72 hores, però, la mesura es pot aplicar abans que arribi el consentiment del jutge i en tot cas es retiraria si el jutjat l'acaba rebutjant. Això vol dir que Forcadell podrà sortir de la presó de Mas d'Enric durant els pròxims dies per començar a fer les tasques de voluntariat i tenir cura del familiar. Un dels motius que l'expresidenta del Parlament havia argumentat per poder accedir al 100.2 era l'estat de salut de la seva mare. També ha afegit tasques de voluntariat –Forcadell ja està jubilada–, tot i que, de moment, no s'ha fet públic les entitats amb què col·laborarà.

L'expresidenta del Parlament continuarà complint la condemna en segon grau però a través de l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari es beneficiarà d'algunes mesures pròpies del règim de tercer grau. La principal: les sortides entre setmana. Ara bé, per poder gaudir d'un cap de setmana a casa haurà d'esperar o bé a haver complert la quarta part de la seva condemna o bé a accedir al tercer grau. De moment, cada dia tornarà a dormir a Mas d'Enric i dissabte i diumenge –a més de dos dies entre setmana– els passarà dins la presó.

Una de les últimes a accedir a permisos

El programa de sortides per a Forcadell permetrà a l'expresidenta del Parlament poder sortir de la presó un any abans del compliment de la primera quarta part de la condemna. El Tribunal Suprem va imposar a la presidenta del Parlament onze anys i mig de presó pel delicte de sedició, i la possibilitat d'obtenir permisos en el seu cas s'allarga fins al febrer del 2021. Això s'explica no només per l'elevada condemna que li va suposar la sentència del Procés, sinó també perquè Forcadell no va ingressar a la presó fins al 23 de març del 2018, mentre que els Jordis hi són des del 16 d'octubre del 2017 i Oriol Junqueras i Joaquim Forn des del 2 de novembre del mateix any.

Com en la resta de casos, un cop hagi complert la quarta part de la condemna podrà aspirar a permisos de fins a set dies consecutius i un màxim de 36 a l'any. Els interns també tenen opció de combinar aquests permisos amb algunes sortides que han de ser autoritzades per la junta de tractament.

Més enllà del règim penitenciari concret, la reforma del Codi Penal que pretén impulsar el PSOE podria tenir incidència directa sobre la situació de Forcadell i de la resta de presos polítics. La Moncloa va obrint aquest meló per capítols –en l'últim planteja tipificar l'enaltiment del franquisme–, però la rebaixa –o desaparició– de les penes de sedició s'aplicaria de manera proporcional a cada condemna.

stats