LLEI DE CONSULTES
Política 19/09/2014

ICV avisa que vol usar la llei de consultes per preguntar sobre projectes com BCN World

Dolors Camats confessa una "enveja sana" amb Escòcia i apunta que no avalarà canviar la consulta per unes eleccions plebiscitàries o per una mobilització cívica

R. Tugas / S.gonzález
2 min
Dolors Camats, al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaLa portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha justificat el seu suport a la llei de consultes confessant una "enveja sana" pel referèndum escocès. "A diferència d'Escòcia, aquí se'ns nega el marc i la solució política, que és poder votar", ha lamentat la dirigent ecosocialista, que també ha recordat que, a banda del 9-N, la llei servirà per incrementar la participació de la ciutadania. "Inicialment era una llei de consultes, ara és una llei de consultes populars i participació ciutadana", ha apuntat, i ha defensat que la norma servirà per "consultar a la gent perquè pugui participar en l'elaboració de les lleis".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Camats ha criticat que"partim d'un sistema institucional que recela del ciutadà, que limita la participació a votar cada quatre anys", cosa que es tradueix en una "democràcia vertical". "L'al·lèrgia a obrir les institucions a la gent és enorme", ha lamentat, i s'ha preguntat: "Com pot ser que consultar la ciutadania sigui tan problemàtic?". De fet, a banda del futur polític de Catalunya, la dirigent ecosocialista ha apuntat que aspira a votar també sobre projectes com BCN World o sobre eventuals prospeccions petrolíferes.

Així mateix, ha avançat que ICV-EUiA manté les seves tres esmenes vives, entre les quals es troba superar les diferències que es preveuen entre els drets dels immigrants provinents de la Unió Europea (que poden votar a les consultes després d'un any de residència) o de fora (que no poden fer-ho fins als tres anys de residència). Així mateix, també reclama que les consultes puguin fer referència a la política econòmica i fiscal del Govern, un àmbit per ara prohibit en el redactat.

Finalment, quant a la consulta del 9-N, Camats ha avisat que "no es pot substituir, ni per eleccions plebiscitàries ni per mobilitzacions cíviques", ja que "ni l'una ni l'altra poden substituir el moment de legitimitat democràtica que significa la consulta". "No ens serveix qualsevol cosa per fer la consulta el 9-N", ha defensat, avisant que exigiran que hi hagi garanties democràtiques suficients per donar-li suport si el Tribunal Constitucional la suspèn.

stats