Política 13/06/2015

Dolors Sabater promet governar Badalona "sense excloure ningú" i a favor de la república catalana

Ha rebut els vots a favor de Guanyem Badalona en Comú, ERC, PSC i ICV i un dels dos regidors de CiU

Laia Vicens
4 min
Dolors Sabater, amb la vara d'alcaldessa, acompanyada d'Àlex Manyas (ICV) i Oriol Lladó (ERC) / PERE VIRGILI

BadalonaDolors Sabater ja és alcaldessa de Badalona. La cap de llista Guanyem Badalona en Comú ha rebut els cinc vots del seu grup municipal, els quatre del PSC, els tres d'ERC, els dos d'ICV i un dels dos de CiU. El regidor d'Unió Jordi Subirana s'ha abstingut i Miguel López, de Ciutadans, s'ha votat a ell mateix. Sabater pren el relleu, així, a l'alcalde del PP que ha governat Badalona aquests últims quatre anys, Xavier García Albiol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabater, com la resta dels regidors de Guanyem Badalona en Comú, ha promès el seu càrrec de regidora "per imperatiu legal". "Prometo guardar i fer guardar la Constitució i l'Estatut de Catalunya com a norma fonamental de l'Estat fins que el poble treballador de Cataluna, exercint la seva voluntat democràtica, decideixi canviar-ho per obrir un procés constituent i construir la república catalana més lliure, sobirana i justa socialment", ha afirmat Sabater. Albiol, com altres regidors del PP i Ciutadans, ha jurat el càrrec en castellà.

Encara que altres regidors, com els d'ERC, havien pronunciat frases similars, el regidor del PP de més edat, Ramon Riera, que exerceix de president de Mesa, ha cridat l'atenció a Fàtima Taleb, la primera de Guanyem Badalona en Comú en votar, per utilitzar una frase en prometre el càrrec que "no s'adequava" a l'estipulat.

Durant tot el ple s'han sentit els crits -a favor o en contra, segons el moment- dels centenars de persones que s'apleguen a la plaça de la Vila. En acabar el ple, Dolors Sabater, acompanyada dels regidors de Guanyem Badalona en Comú i els líders d'ERC i ICV han baixat a la plaça de la Vila en un gest simbòlic per entregar la vara d'alcaldessa al poble.

Sabater promet governar "per a tothom" i estén la mà al PSC i CiU

En el seu primer discurs com a alcaldessa, Dolors Sabater s'ha compromès a "portar l'Ajuntament al carrer i el carrer a l'Ajuntament". Així, ha assegurat que governarà per a tothom, "no només en benefici del poble sinó comptant amb el poble". Així, ha definit l'Ajuntament com "la casa de tots" i ha dit que no s'exclourà ningú pel seu "origen, creença, vot o ideologia política", perquè el nou govern, ha dit, farà una "política inclusiva escoltant tothom".

De fet, només a l'inici del seu discurs, Sabater ha assegurat que el seu és un "govern obert", i ha cridat a PSC i CiU a arribar a un pacte a partir del programa, i fins i tot ha estès la mà a Unió i Ciutadans, "amb qui podem coincidir en alguns punts", ha dit. "Avui és un símbol de la unitat popular", ha sentenciat, perquè s'ha posat en valor la "generositat i el sentit de la responsabilitat".

Responent directament a Albiol, Sabater ha insistit que qui guanya les eleccions no és qui treu més vots sinó qui "és capaç de generar consensos i majories".

Sabater ha fet una crida als badalonins perquè siguin "corresponsables" del govern i participin "activament" de les decisions del govern i que els avisin dels "errors" que pugui cometre l'equip de govern. "El poder és del carrer i del poble", ha assegurat Sabater, que ha fet contínues referències a la "nova política".

Albiol demana als seus regidors que mirin "amb el cap alt" perquè han guanyat les eleccions

Durant el seu discurs, l'alcalde sortint, Xavier García Albiol, ha demanat als seus regidors que vagin amb el "cap ben alt" perquè d'entre totes els diferències que tenen amb Guanyem Badalona en Comú n'hi ha una "de més important": "Nosaltres hem guanyat les eleccions, i per a nosaltres és motiu d'orgull", ha afirmat Albiol.

Així, Albiol ha assegurat que faran oposició amb "lleialtat institucional" i que votaran a favor dels projectes que creguin "que són bons" per la ciutat, però que "no permetran" que Badalona "es posi al servei" del procés independentista. "Hem governat només per als interessos de la ciutat, deixant de banda ideologies i sigles", ha afirmat Albiol, tot desitjant que "aquestes siguin les línies que també segueixi" el proper govern.

Un govern, ha dit, que lidera una alcaldessa que "no mereix" ser-ho. Albiol ha insistit en diverses ocasions que Sabater és la primera alcaldessa de la ciutat que ho és sense ser la llista més votada, un fet que ha "indignat" molts veïns badalonins, ha dit.

En aquest sentit, ha apel·lat a la "corresponsabilitat" del PSC, a qui ha recordat que han votat a favor d'una alcaldessa que és independentista.

Un dia "històric" per tancar un "parèntesi trist"

Àlex Manyas, el cap de llista d'ICV, un dels socis de govern, ha celebrat "l'hegemonia de l'esquerra transformadora" a Badalona i ha qualificat el ple d'investidura d'aquest dissabte d'"històric". "Tanquem un dels capítols més negres de la nostra història recent. La divisió, la crispació i la xenofòbia són un passat enterrat", ha manifestat Manyas.

L'altre soci de govern, ERC, també ha donat per tancar "un parèntesi trist" de quatre anys, en què la "convivència ha estat convertida en instrument electoral". "No respondrem amb més crits els crits ni amb insults els insults", ha assegurat Oriol Lladó, el cap de llista republicà, sinó que "respondrem amb la mà estesa i el cor obert" sobretot per als ciutadans que no han votat cap dels partits del govern.

El portaveu de CiU, Ferran Falcó, ha admès que el seu vot a favor "no feia falta aritmèticament" però que volia fer "un gest" per posar punt i final a l'etapa d'Albiol. "Prou fractures, prou populisme", ha reclamat. El PSC, que també ha donat suport a la nova alcaldessa però sense entrar al govern, ha avançat que faran una "oposició constructiva" a Guanyem, ERC i ICV. "Sempre ens trobareu per construir una Badalona millor", ha sentenciat Àlex Pastor, portaveu socialista.

El regidor de Ciutadans, Miguel López, ha criticat el "nacionalisme" del govern entrant per haver "convençut molts joves" de les virtuts de la independència, però també ha carregat contra "la vanitat" d'Albiol, sense citar-lo pel nom.

stats