Política 07/10/2016

Domènech es mostra disposat a "parlar" d'un referèndum sense acord amb Madrid

El líder d'En Comú Podem manté que prefereix una consulta pactada amb l'Estat però no tanca la porta a altres opcions

Jordi Mumbrú
2 min
Domènech durant la roda de premsa

BarcelonaEl líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha insistit aquest matí que l'escenari ideal perquè Catalunya pugui celebrar un referèndum és pactar-lo prèviament amb l'Estat però s'ha mostrat disposat a negociar altres vies. "Cal un reconeixement de la comunitat internacional i hauria de ser pactat amb l’estat. Ara bé, si algú ens explica que vol fer una altra cosa i que, alhora, no serà un 9-N, nosaltres no ho veiem, però això no vol dir que no estiguem disposats a escoltar". El diputat al Congrés ha recordat les seves condicions, com el fet que hi hagi el suport d'una àmplia majoria per tirar endavant la consulta, però no ha posat cap línia vermella en el pacte amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L’estat autonòmic clarament està en fallida", ha dit Domènech i ha afegit: "A Catalunya no hi poden haver eleccions autonòmiques", perquè entén que aquest és un escenari ja superat. "Aquesta és una part del debat que tindrem al nou espai polític. No puc avançar res perquè el debat encara s’ha de fer", ha conclòs.

Per altra banda, el líder d'En Comú Podem ha defensat que a Catalunya "hi ha una majoria per construir un govern del canvi" i ha advertit que no està disposat a esperar una hipotètica Catalunya independent per engegar aquesta transformació social "contrastada" a les urnes. "No subordinarem la construcció de Catalunya a la realització d'un referèndum". Domènech ha criticat que mentre no arriba la consulta, "el Govern segueix negant-se al fet que els que tenen més paguin més, a recuperar l'impost de patrimoni i donacions, aprova la utilització de pistoles elèctriques i continua pagant els concerts econòmics que separen per sexe, alguns dels quals són de les mateixes ordres religioses que el ministre de l’Interior.

Domènech també ha destacat que hi ha una tercera part dels diputats del Congrés dels Diputats a favor de deixar decidir als catalans i ha afegit: "Seguirem treballant i construint aliances per la construcció de l'escenari que faci possible aquest referèndum". El diputat també ha dit que el seu partit ha passat a ser "la principal alternativa per al canvi" del govern de Madrid "per abandonament", en referència al PSOE. I ha pronosticat que "en un o dos anys es tornarà a reobrir l'escenari del canvi", ja que "aquest govern té una base molt dèbil".

stats