Política 21/12/2015

Domènech avisa el PSOE que qualsevol acord passa per "l'acceptació de la plurinacionalitat i el referèndum"

El líder d'En Comú Podem situa el blindatge dels drets socials i l'obertura d'un procés constituent com altres requisits per pactar amb Pedro Sánchez

Laia Vicens
3 min
Xavier Domènech, durant la roda de premsa de valoració dels resultats del 20-D / CÈLIA ATSET

BarcelonaQualsevol acord entre Podem i el PSOE passarà per l'acceptació de la plurinacionalitat de l'Estat i la convocatòria d'un referèndum sobre la independència a Catalunya. Almenys així ho ha assegurat el candidat d'En Comú Podem (ICV, EUiA, Equo, Podem i Barcelona en Comú), Xavier Domènech, en una roda de premsa per valorar els resultats electorals del 20-D, en què la seva candidatura s'ha imposat a Catalunya amb 12 escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha alertat Domènech, que ha comparegut envoltat d'altres membres de la candidatura, els resultats de les eleccions evidencien que la majoria social a Catalunya s'agrupa "a l'entorn de dos grans eixos": blindar els drets socials i el dret a decidir. "Aquests dos eixos agrupen majories àmplies i és on hi pot haver Pedro Sánchez", ha apuntat. A més, Domènech ha afegit que el 20-D ha posat de relleu que "el canvi és imparable" i que si no s'assumeix que s'entra en uns "nous temps constituents, no tindrem estabilitat ni transformació ni canvi".

Amb tot, Podem i PSOE sumen 159 escons, de manera que els faltarien encara 17 diputats per tenir la majoria possible. Ara bé, encara que l'entesa no és fàcil –tots dos partits s'han criticat durament durant la campanya i el PSOE hauria d'exprimir les seves propostes en matèria de polítiques socials, drets civils i regeneració democràtica, així com acceptar també una reforma de la Constitució més profunda del que voldria i reconèixer el dret a decidir–, Domènech ha avisat que l'alternativa dels socialistes, investir algú del PP, seria "el suïcidi polític del PSOE".

El candidat d'En Comú Podem, que serà el líder del grup català més gran a Madrid, ha afirmat que la "victòria històrica" del seu partit evidencia que Catalunya ha votat a favor dels drets socials, de la democràcia real i del dret a decidir i ha celebrat que vuit milions d'espanyols hagin apostat per la convocatòria d'un referèndum tal com reclama Podem. "Abans d'entrar en el debat de qui governa, hem de constatar que el resultat dóna una majoria social a favor del canvi, dels drets socials i de la democràcia", ha dit.

Un missatge a ERC

Domènech ha estès la mà a ERC perquè retornin a la pantalla del dret a decidir. Després que els d'Oriol Junqueras avisessin durant tota la campanya que el referèndum que reclama Podem és "impossible", Domènech creu que les eleccions del 20-D refermen la seva aposta sobiranista. "Som nosaltres els que us estem esperant", ha afirmat. El líder d'En Comú Podem ha tret pit de la seva victòria i s'ha reivindicat com la "principal força política de canvi i sobiranista": "Les majories s'hauran de plantejar ara d'una altra manera", ha alertat.

Veuen Mas afeblit

Encara que En Comú Podem ha intentat desvincular-se de la política parlamentària –sobretot després del fracàs de la confluència d'esquerres de Catalunya Sí que es Pot–, Domènech ha afirmat que el fet que Democràcia i Llibertat, la marca amb què es presentava CDC al 20-D, hagi quedat en quarta posició no es pot "menystenir" de cara a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Domènech ha lamentat que el debat al voltant de la investidura sembli més "de poder que de país".

En clau més interna, Domènech ha avançat que els resultats electorals facilitaran l'entesa entre totes les formacions d'En Comú Podem per crear formalment un nou "espai polític" que "articuli políticament" la majoria social que defensa els drets socials, més democràcia i el dret a decidir.

stats