“Qualsevol govern intel·ligent negociaria; l'espanyol, no”

El 'Frankfurter Allgemeine', el diari més influent d'Alemanya, compara la postura del govern espanyol amb Catalunya amb un marit que nega el divorci a la seva dona "perquè la relació és meravellosa"

"A Catalunya, Espanya no hi és". "Madrid és Madrid i Catalunya és Catalunya". "Qualsevol govern intel·ligent intentaria negociar; l'espanyol no". Són tres de les afirmacions que fa el 'Frankfurter Allgemeine', el diari més influent d'Alemanya i un dels més prestigiosos del món. En un article publicat dissabte, dedicat a "les regions rebels d'Europa", el diari es fa ressò del procés sobiranista a Catalunya i critica la postura immobilista del govern espanyol.

Tot i que l'article repassa la situació a diferents territoris europeus, des d'Escòcia al Tirol del Sud, Catalunya és la principal protagonista d'un text que passa revista els problemes democràtics i econòmics de l'encaix de Catalunya a Espanya. El diari lamenta la postura que adopta el govern espanyol, comparant-la a la d'un matrimoni on un dels membres vol el divorci i l'altre es nega a admetre els problemes i afirma que tot va bé i que "la relació és meravellosa". "No és aquesta la manera de tractar algú que vol marxar", diu l'article.

El reporter entrevista l'activista Anna Arqué; la degana de la facultat d'econòmiques de la UB, Elisenda Paluzie; i el secretari d'organització de CiU, Josep Rull. A Rull li demana per les amenaces de l'europarlamentari del PP, Aleix Vidal Quadras, que fa uns mesos va afirmar que si Catalunya organitzava un referèndum sense el permís de Madrid la resposta del govern espanyol hauria de passar per fer intervenir la Guàrdia Civil. "La Unió Europea no ho permetrà", afirma Rull a la pregunta de "què passaria si Madrid envia tropes?".

L'autor es mostra perplex per les paraules de l'expresident del PPC: "Si un país té un problema amb un moviment independentista, qualsevol govern intel·ligent intenta negociar per tal d'evitar que el tema s'internacionalitzi. Els espanyols no ho van fer. Alejo Vidal-Quadras, partidari d'imposar la llei marcial, va amenaçar recentment amb la Guàrdia Civil, el cos paramilitar que va ser la policia de Franco".

Més continguts de